Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οδηγείται στον αφανισμό

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη

«Την υποκρισία και τον κυνισμό της ΕΕ που βρίσκονται στο απόγειό τους, στο όνομα μιας ανάλγητης αντικαπνικής επέλασης», κατήγγειλε για μια ακόμη φορά ο Γ. Πατάκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση Ντολ, η οποία προτείνει την περικοπή κατά 3% των κοινοτικών επιδοτήσεων για τους καπνοκαλλιεργητές το νέος έτος.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατάκης δήλωσε: «Καταψηφίσαμε την έκθεση Ντολ για την αφαίρεση 3% από την επιδότηση του ακατέργαστου καπνού το 2004, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κοινοτικό ταμείο καπνού, γιατί η παρακράτηση αυτή θα μειώσει ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα των φτωχών καπνοπαραγωγών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει τις "έρευνες" για αναπροσανατολισμό των καπνοκαλλιεργητών σε άλλες καλλιέργειες ή επαγγέλματα. Εν ολίγοις, ζητάνε από τους καπνοπαραγωγούς και να ξεκληριστούν και να πληρώσουν και από πάνω για αυτό!»

Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «η πρόταση για το κοινοτικό ταμείο καπνού βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού, που στόχο έχει τη συρρίκνωση μέχρι αφανισμού της καπνοκαλλιέργειας. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι ολέθριο για τους καπνοπαραγωγούς χωρών όπως η Ελλάδα, επειδή οι καλλιεργούμενες με καπνό εκτάσεις δεν επιδέχονται εναλλακτικές καλλιέργειες, αφού βρίσκονται κυρίως σε ορεινές, άγονες περιοχές, αποτελώντας σχεδόν μοναδική δυνατότητα απασχόλησης και επιβίωσης για τους κατοίκους τους.

Το 2005, οπότε θα ισχύσει η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στο ταμείο θα είναι τεράστια και θα χρησιμοποιηθούν για να παραπλανήσουν τους καπνοπαραγωγούς και να τους ξεκληρίσουν... με δικά τους έξοδα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι αμερικανικές πολυεθνικές καπνού, οι οποίες προμηθεύουν το 70% του καπνού που καταναλώνει η ΕΕ.

Η υποκρισία και ο κυνισμός της ΕΕ βρίσκονται στο απόγειό τους, στο όνομα μιας ανάλγητης αντικαπνικής επέλασης και όχι υπεύθυνης αντικαπνιστικής εκστρατείας, που είναι μόνο λόγια και προπέτασμα... καπνού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ