ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Μεγάλη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ στη Λαμία

Motion Team

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).--

Με δύναμη και αισιοδοξία προωθεί τη συσπείρωση των αγροτών του νομού η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Φθιώτιδας, ενώ έγιναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο δήμων. Καρπός της πρωτοβουλίας - για ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες στα αγροτοχώρια της Φθιώτιδας που είχε αναλάβει η Γραμματεία της ΠΑΣΥ - ήταν και η συγκέντρωση, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λαμίας, στην οποία συμμετείχαν αγρότες απ' όλο το νομό. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που αφορούν τον κύριο κορμό της αγροτικής παραγωγής και εισοδήματος στο νομό, δηλαδή, το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι και τα ζαχαρότευτλα. Με την ενδιάμεση αναθεώρηση, τόνισε ο ομιλητής, οξύνεται ακόμη περισσότερο η γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια αντιαγροτική πολιτική και, μεθοδευμένα, πλέον, θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Δρυ στη Φθιώτιδα, την προηγούμενη βδομάδα και τα όσα έταξε ή είπε ο υπουργός Γεωργίας, ο Β. Μπούτας, επισήμανε ότι αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής παροχολογίας χωρίς αντίκρισμα και στο στόχο της κυβέρνησης να «διπλαρώσει» όσο περισσότερους αγρότες για να υφαρπάσει την ψήφο τους. Δεν αγάπησε ξαφνικά ο υπουργός τους αγρότες της Φθιώτιδας, είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας, αλλά με παραπλανητικό τρόπο, υπόσχεται ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ελληνική γεωργία μέχρι το 2013. Ούτε τι συγκεκριμένα εξασφάλισε είπε, ούτε για ποιον το εξασφάλισε. Τέλος, ο Β. Μπούτας, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να στηρίξουν την ΠΑΣΥ σε κάθε χωριό και δήμο και να δραστηριοποιήσουν Αγροτικούς Συλλόγους με προοπτική το «στήσιμο» Ομοσπονδίας στο νομό Φθιώτιδας. Οι αγώνες των προηγούμενων χρόνων, σημείωσε, θα φαντάζουν μικροί μπροστά στους αγώνες που θ' αναπτυχθούν μετά την εφαρμογή της αναθεώρησης της ΚΑΠ, γι' αυτό και το αγροτικό κίνημα, πρέπει να προετοιμαστεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται. Στη συγκέντρωση μίλησαν αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις και συσκέψεις, φτάνοντας μέχρι το τελευταίο σημείο του νομού, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τη νέα αντιαγροτική πολιτική. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, για νέους αγροτικούς συλλόγους, είχε ανταπόκριση και, ήδη, ξεκίνησε η δημιουργία τους, σε δημοτικό επίπεδο, στο Δήμο Εχιναίων και στο Δήμο Υπάτης.

Η συγκέντρωση της Λαμίας δεν ήταν ούτε η αφετηρία, ούτε η κατάληξη του αγώνα της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας και της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού. Είναι η συνέχεια για καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση του αγροτικού κινήματος, όχι μόνο για να αναχαιτιστούν οι αντιαγροτικές αποφάσεις αλλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι αγώνες μέχρι την ανατροπή της. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν, μέλη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας και ο δήμαρχος Εχιναίων, Νίκος Αγαπίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στην οικοδομή

Καμιά συζήτηση με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων

Μια διαρκή απειλή για τους επαγγελματίες της οικοδομής αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων που προωθεί η κυβέρνηση. Με το ΠΔ οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες αποκτούν τον πρώτο λόγο στην ιδιωτική οικοδομή, όπως τον είχαν μέχρι τώρα και στα μεγάλα δημόσια έργα.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), έχει πάρει ξεκάθαρη, αντίθετη θέση, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το σχέδιο ΠΔ και πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα σωματεία και Ομοσπονδίες των επαγγελματιών που απειλούνται.

Είναι ενδεικτικές και οι σχετικές διαπιστώσεις σε ψήφισμα της αγωνιστικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ στις 8 Δεκέμβρη στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ»: «Η κυβέρνηση με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, παραδίδει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τον κλάδο της οικοδομής, αφού ουσιαστικά απαγορεύει την κατασκευή ιδιωτικών έργων με αυτεπιστασία. Ακυρώνει στην πράξη τις άδειες άσκησης επαγγέλματος και οδηγεί τον κλάδο των βιοτεχνών της οικοδομής στη συρρίκνωση και την ανεργία.

Η είσοδος των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην οικοδομή θα οδηγήσει στη μονοπώληση του κλάδου και θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης στους βιοτέχνες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο (Ηλεκτρολόγοι - Υδραυλικοί - Ψυκτικοί - Σιδηροαλουμινάδες - Τεχνικοί Ανελκυστήρων - Γυψαδόροι.) Η προσπάθεια για τη μονοπώληση της αγοράς σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ασφάλιση που έρχεται και το ΦΠΑ στην οικοδομή, θα οδηγήσουν στην αύξηση του κόστους της λαϊκής κατοικίας».

Στο ίδιο ψήφισμα, που μαζί με τα άλλα της συγκέντρωσης επιδόθηκαν στη συνέχεια στα κόμματα της Βουλής, οι ΕΒΕ δήλωναν ότι θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και διατύπωναν τα αιτήματά τους:

  • Η κυβέρνηση να αποσύρει το ΠΔ για το ΜΗΚΙΕ στο σύνολό του. Δεν το θεωρούμε βάση για συζήτηση.
  • Να μην περάσει ο αποκλεισμός των οικοδομικών επαγγελμάτων από τα ιδιωτικά έργα.
  • Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση που θα περιορίζουν τη δράση των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην οικοδομή.
  • Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα οικονομικής και επιστημονικοτεχνικής στήριξης που να ευνοούν τη δημιουργία συνεταιρισμών, καταργώντας το φορολογικό αντικίνητρο του 35%.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Μείωσαν το μετοχικό κεφάλαιο

Σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, μια κίνηση που διευκολύνει τον όποιο υποψήφιο αγοραστή θελήσει να βάλει στο χέρι το πιστωτικό ίδρυμα. Αν και το θέμα της πώλησης του ΤΤ, για την ώρα δείχνει να έχει παγώσει, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την παράδοσή του σε μεγάλο τραπεζικό όμιλο. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 345 εκατ. ευρώ, που σχεδιαζόταν εδώ και μήνες, έγινε μέσω της αφαίρεσης ομολόγων από το χαρτοφυλάκιό του. Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο πέφτει και η λογιστική αξία του ΤΤ με τρόπο ώστε να «δικαιολογείται» ένα χαμηλότερο τίμημα σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι φανερό ότι οι υποψήφιοι δεν ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο ομολόγων αλλά για το «φιλέτο», δηλαδή τη μάζα της λαϊκής αποταμίευσης που διαχειρίζεται το ΤΤ καθώς και για το εκτεταμένο δίκτυό του.

  • Η κυβέρνηση συνεχίζει και τις μεθοδεύσεις για την «Γενική Τράπεζα». Ο Σύλλογος των υπαλλήλων σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη ότι είναι «εντελώς αδιάφορος για τις θέσεις εργασίας καθώς και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ γνωρίζει ότι η Societe Generale θα προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις τουλάχιστον 500 εργαζομένων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ