Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στην οικοδομή

Καμιά συζήτηση με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων

Μια διαρκή απειλή για τους επαγγελματίες της οικοδομής αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων που προωθεί η κυβέρνηση. Με το ΠΔ οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες αποκτούν τον πρώτο λόγο στην ιδιωτική οικοδομή, όπως τον είχαν μέχρι τώρα και στα μεγάλα δημόσια έργα.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), έχει πάρει ξεκάθαρη, αντίθετη θέση, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το σχέδιο ΠΔ και πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα σωματεία και Ομοσπονδίες των επαγγελματιών που απειλούνται.

Είναι ενδεικτικές και οι σχετικές διαπιστώσεις σε ψήφισμα της αγωνιστικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ στις 8 Δεκέμβρη στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ»: «Η κυβέρνηση με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, παραδίδει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τον κλάδο της οικοδομής, αφού ουσιαστικά απαγορεύει την κατασκευή ιδιωτικών έργων με αυτεπιστασία. Ακυρώνει στην πράξη τις άδειες άσκησης επαγγέλματος και οδηγεί τον κλάδο των βιοτεχνών της οικοδομής στη συρρίκνωση και την ανεργία.

Η είσοδος των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην οικοδομή θα οδηγήσει στη μονοπώληση του κλάδου και θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης στους βιοτέχνες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο (Ηλεκτρολόγοι - Υδραυλικοί - Ψυκτικοί - Σιδηροαλουμινάδες - Τεχνικοί Ανελκυστήρων - Γυψαδόροι.) Η προσπάθεια για τη μονοπώληση της αγοράς σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ασφάλιση που έρχεται και το ΦΠΑ στην οικοδομή, θα οδηγήσουν στην αύξηση του κόστους της λαϊκής κατοικίας».

Στο ίδιο ψήφισμα, που μαζί με τα άλλα της συγκέντρωσης επιδόθηκαν στη συνέχεια στα κόμματα της Βουλής, οι ΕΒΕ δήλωναν ότι θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και διατύπωναν τα αιτήματά τους:

  • Η κυβέρνηση να αποσύρει το ΠΔ για το ΜΗΚΙΕ στο σύνολό του. Δεν το θεωρούμε βάση για συζήτηση.
  • Να μην περάσει ο αποκλεισμός των οικοδομικών επαγγελμάτων από τα ιδιωτικά έργα.
  • Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση που θα περιορίζουν τη δράση των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην οικοδομή.
  • Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα οικονομικής και επιστημονικοτεχνικής στήριξης που να ευνοούν τη δημιουργία συνεταιρισμών, καταργώντας το φορολογικό αντικίνητρο του 35%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ