ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΙΡΑΝ
Ωρες αποκάλυψης...

Eurokinissi

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην πόλη Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια αλλά και να προλάβουν να ενταφιάσουν τους χιλιάδες νεκρούς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθενειών. Από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ (ή 6,7 Ρίχτερ κατά το Αμερικανό Γεωλογικό Ινστιτούτο), που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Παρασκευής, έχει ισοπεδωθεί περισσότερο από το 70% των οικημάτων της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων αρχαίων μνημείων της.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000 ενώ οι τραυματίες καταμετρούνται, ήδη, σε 30.000. Η ιρανική ηγεσία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα. Συνεργεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο (και από τις ΗΠΑ) σπεύδουν στην περιοχή ενώ η μοναδική προσφορά βοήθειας που απορρίφθηκε ήταν του Ισραήλ.

Η πρωτοφανής τραγωδία στο Μπαμ επισκίασε την είδηση της πτώσης του «Boeing 727» στο Μπενίν, της Αφρικής, που προκάλεσε το θάνατο 131 ανθρώπων με μόνο 25 επιζώντες αλλά και το δυστύχημα της διαρροής φυσικού αερίου στην κινεζική επαρχία Τσονγκίνγκ που στοίχισε τη ζωή σε 191 χωρικούς.

«Εφυγε» ο Τάκης Αρχιτεκτονίδης

Κηδεύτηκε χτες από το Νεκροταφείο Ζωγράφου ο Τάκης Αρχιτεκτονίδης, που έφυγε από τη ζωή προχτές μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Ο Τάκης Αρχιτεκτονίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ κι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Νέα Σάντα Κομοτηνής από προσφυγική οικογένεια. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στα χρόνια της Κατοχής και μπήκε στις γραμμές της Αντίστασης. Το 1948 μπαίνει στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τραυματίζεται και μεταφέρεται για θεραπεία στη Βουλγαρία, όπου λίγο μετά αναλαμβάνει δάσκαλος στα προσφυγόπουλα. Αργότερα πηγαίνει στη Ρουμανία, όπου παντρεύτηκε τη συντρόφισσα της ζωής του Μαρίνα και δουλεύει αρχικά ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα και μετά στο μεταφραστικό τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Εργάστηκε, επίσης, στην εφημερίδα «Νέα Ζωή» και μετά τον επαναπατρισμό του στο «Ριζοσπάστη». Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων και μέχρι πρόσφατα ήταν Γενικός Γραμματέας του Σωματείου των Συνταξιούχων.

Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδεψαν η οικογένειά του, πολλοί σύντροφοι και φίλοι από τα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς και επικήδειο λόγο απηύθυνε ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων. Στην κηδεία παραβρέθηκε επίσης ο Γιώργος Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, αντιπροσωπεία του «Ριζοσπάστη» και της ΚΝΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα Κυριακή 28/12/03, στην εκκλησία της Αγ. Σοφίας Πειραιά στις 9.30 π.μ. γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ ΔΗΜΟΥ ΨΑΡΡΑ.

Η οικογένειά του.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα, Κυριακή, στην Αγία Κυριακή Ελάτων γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της ΛΙΤΣΑΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥ

Χρήστος Κουκουβάος.

Προσφορές
  • Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΒΟΡΡΗ, που σήμερα συμπληρώνονται 40 μέρες από τον ξαφνικό χαμό του, σύντροφοί του από την ΚΟ Βοιωτίας προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 550 ευρώ.

Ο Θανάσης Βορρής γεννήθηκε στα Γιάλτρα της Εύβοιας. Σπούδασε στην Αθήνα στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Με τη μεταπολίτευση συνδέεται με το ΚΚΕ και στη συνέχεια γίνεται μέλος του. Δραστήριος πολιτικά και συνδικαλιστικά πρωτοστατεί στους αγώνες που αναπτύσσονται εκείνη την περίοδο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας και την αποκατάσταση των υπαλλήλων στα νοσοκομεία της χώρας. Από το 1980 εργάζεται στην Παραλία Διστόμου (Ασπρα Σπίτια). Πάντα ανήσυχος και δραστήριος ο σύντροφος διατέλεσε γραμματέας της ΚΟΒ ΠΕΣΙΝΕ. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ΝΕ Βοιωτίας και του ΝΓ.

  • Στη μνήμη της μητέρας μου ΛΙΤΣΑΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥ, του πατέρα μου Σπύρου, των αδερφών μου Λεωνίδα και Στέφανου, που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ραφήνας 50 ευρώ.

Χρήστος Κουκουβάος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ