ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Οι φίλοι του Μπους παίρνουν τα «χρυσά συμβόλαια»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μεγάλο φαγοπότι που έχουν στήσει στο Ιράκ οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις συνεχίζεται. Μετά την «αμαρτωλή» «Halliburton» (του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι), ήρθε η ώρα της «Bechtel» (του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς) και της «Parsons» να «μπουν στο παιχνίδι». Κατά «σύμπτωση» και οι δύο αυτές εταιρίες είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της προεκλογικής καμπάνιας του Τζορτζ Μπους.

Την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διετή συμβόλαια με τις «Bechtel» και «Parsons», ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για έργα «ανοικοδόμησης» στο Ιράκ.

Τα έργα αφορούν κυρίως στην αποκατάσταση και στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών της χώρας και στη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης, περίθαλψης και μεταφορών.

Ετσι, ό,τι καταστράφηκε στο Ιράκ από τις αμερικανικές βόμβες και τους αμερικανικούς πυραύλους θα ξαναφτιαχτεί από τις αμερικανικές πολυεθνικές, οι οποίες φυσικά θα πληρωθούν με τα δολάρια που θα πάρουν οι αμερικανικές αρχές κατοχής πουλώντας το ιρακινό πετρέλαιο...

Λίγα λόγια για την ιστορία των δύο εταιριών που υπέγραψαν το «χρυσό συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε η «Wall Street Journal».

H «Becthel» είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 140 χώρες για την κατασκευή 20.000 μεγάλων έργων. Τα κέρδη της, το 2002, ήταν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Bechtel» είναι ο Τζορτζ Σουλτς, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ρίγκαν. Η «Bechtel», το 2001, διέθεσε 1.303.765 δολάρια για τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων. Το 41% του ποσού δόθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και το 59% στο Ρεπουμπλικανικό. Η εταιρία διέθεσε ακόμη 6.250 δολάρια για την προηγούμενη προεκλογική καμπάνια του Τζορτζ Μπους.

Η «Parsons», από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, διέθεσε 252.401 δολάρια (39% στο Δημοκρατικό και 61% στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και 2.000 δολάρια στο ταμείο του Τζ. Μπους για τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Οι «ιδιαίτερες» σχέσεις των εταιριών, που παίρνουν τα μεγάλα συμβόλαια στο Ιράκ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σχολιάστηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Για να αποκρούσει την κατηγορία ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η επιλογή των συγκεκριμένων εταιριών ανήκει στην απόλυτη αρμοδιότητα της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Αμνηστία (USAID). Ομως, ο διοικητής της USAID, Αντριου Νάτσιος, ήταν κατά το παρελθόν διευθυντής ενός μεγάλου έργου στη Βοστόνη, για το οποίο πρώτος ανάδοχος ήταν η «Bechtel»..!

Και φυσικά έπεται συνέχεια σ' αυτό το φαγοπότι.

«Εκπτώσεις»

ΠΟΛΥΣ λόγος γίνεται για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αυστηρότητα και τη δικαιοκρισία τους, με τις οποίες εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της «αγοράς» και την τήρηση των κανόνων του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

ΚΟΡΥΦΑΙΟ όργανο, θεματοφύλακας της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει 42 ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες γιατί συγκρότησαν καρτέλ και χειραγωγούσαν τις τιμές του τσιμέντου. Η κατηγορία είχε διατυπωθεί το 1983, όταν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τσιμεντοβιομηχανιών συναντήθηκαν και αποφάσισαν να ελέγξουν τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, αξίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από πολύχρονη διαδικασία επέβαλε πρόστιμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στις κατηγορούμενες εταιρίες. Το 2000, το Εφετείο μείωσε το πρόστιμο στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΛΛΑ, όπως φαίνεται, οι «εκπτώσεις» συνεχίζονται. Ετσι, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το πρόστιμο, ύψους 13,6 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί στην ιταλική τσιμεντοβιομηχανία «Italcementi», μειώθηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση αποφασίστηκε γιατί στο μεταξύ, το 1990, η «Italcementi» εξαγοράστηκε από την επίσης «αμαρτωλή» γαλλική τσιμεντοβιομηχανία «Ciments Francais».

H υπόθεση του «καρτέλ του τσιμέντου» ήταν από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν τα κοινοτικά όργανα επί μια δεκαπενταετία. Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα αυστηρή και μήνυμα για όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν στο μέλλον να νοθεύσουν τον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

ΤΕΛΙΚΑ, όπως φαίνεται και από την τελευταία απόφαση, μετά τις συνεχείς μειώσεις των προστίμων θα φθάσουμε στο σημείο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ζητήσει και συγγνώμη από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Αλλωστε και αυτό δικό τους όργανο είναι και κυρίως αυτό που βασικά ενδιαφέρει δεν είναι η τήρηση των κανόνων που θεσμοθετούνται για τη λειτουργία της αγοράς σε μια συγκεκριμένη περίοδο, με δεδομένο ότι αυτούς έχει ανάγκη το σύστημα σ' αυτήν την περίοδο, αλλά η λειτουργία συνολικά του συστήματος έτσι που να διευκολύνεται η αναπαραγωγή του.

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ Στις 353.000 διαμορφώθηκαν τη βδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 του Γενάρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 339.000 το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο.

PARMALAT Με δικηγόρο της «Citigroup» συναντήθηκε την Τετάρτη Ιταλός δικαστής, καθώς οι έρευνες για την υπόθεση της απάτης πολλών δισ. δολαρίων με επίκεντρο την «Parmalat» στρέφονται πλέον στις τράπεζες που συνδέονται με τον ιταλικό όμιλο τροφίμων. H συνάντηση του δικαστή Φραντσέσκο Γκρέκο με τον δικηγόρο Νέριο Νόντα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού διήρκεσε λίγο, είναι όμως η πρώτη επαφή που κοινοποιείται μεταξύ ξένης τράπεζας και των ιταλικών αρχών από τον περασμένο μήνα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ Εύθραυστη φαίνεται να παραμένει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθώς το οικονομικό αίσθημα σημείωσε υποχώρηση το Δεκέμβρη για πρώτη φορά μετά πέντε μήνες, ενώ η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών παρέμεινε στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη στη συσσώρευση νέων αποθεμάτων αλλά και στη συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ, που εξωθεί ορισμένες επιχειρήσεις σε συρρίκνωση των προγραμμάτων παραγωγής τους. Παράλληλα, η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία, μολονότι παραμένει σε επίπεδα συμβατά με μιαν ήπια ανάκαμψη.

ΖΗΜΙΕΣ Στα 97 εκατομμύρια δολάρια διευρύνθηκαν οι ζημίες της εταιρίας μεταλλαγμένων προϊόντων «Monsanto Co», το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους που έληξε στις 30 του περασμένου Νοέμβρη, αλλά σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι οι πωλήσεις της βελτιώθηκαν χάρη στην απόδοσή της στην αγορά της Βραζιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ