Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκπτώσεις»

ΠΟΛΥΣ λόγος γίνεται για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αυστηρότητα και τη δικαιοκρισία τους, με τις οποίες εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της «αγοράς» και την τήρηση των κανόνων του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

ΚΟΡΥΦΑΙΟ όργανο, θεματοφύλακας της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει 42 ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες γιατί συγκρότησαν καρτέλ και χειραγωγούσαν τις τιμές του τσιμέντου. Η κατηγορία είχε διατυπωθεί το 1983, όταν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τσιμεντοβιομηχανιών συναντήθηκαν και αποφάσισαν να ελέγξουν τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, αξίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από πολύχρονη διαδικασία επέβαλε πρόστιμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στις κατηγορούμενες εταιρίες. Το 2000, το Εφετείο μείωσε το πρόστιμο στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΛΛΑ, όπως φαίνεται, οι «εκπτώσεις» συνεχίζονται. Ετσι, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το πρόστιμο, ύψους 13,6 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί στην ιταλική τσιμεντοβιομηχανία «Italcementi», μειώθηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση αποφασίστηκε γιατί στο μεταξύ, το 1990, η «Italcementi» εξαγοράστηκε από την επίσης «αμαρτωλή» γαλλική τσιμεντοβιομηχανία «Ciments Francais».

H υπόθεση του «καρτέλ του τσιμέντου» ήταν από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν τα κοινοτικά όργανα επί μια δεκαπενταετία. Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα αυστηρή και μήνυμα για όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν στο μέλλον να νοθεύσουν τον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

ΤΕΛΙΚΑ, όπως φαίνεται και από την τελευταία απόφαση, μετά τις συνεχείς μειώσεις των προστίμων θα φθάσουμε στο σημείο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ζητήσει και συγγνώμη από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Αλλωστε και αυτό δικό τους όργανο είναι και κυρίως αυτό που βασικά ενδιαφέρει δεν είναι η τήρηση των κανόνων που θεσμοθετούνται για τη λειτουργία της αγοράς σε μια συγκεκριμένη περίοδο, με δεδομένο ότι αυτούς έχει ανάγκη το σύστημα σ' αυτήν την περίοδο, αλλά η λειτουργία συνολικά του συστήματος έτσι που να διευκολύνεται η αναπαραγωγή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ