ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Φτιασιδώματα»

Μάχη για την «εικόνα» δίνει ο Γ. Παπανδρέου, παραμένοντας ακλόνητος στη νεοφιλελεύθερη γραμμή της τελευταίας «εκσυγχρονιστικής» οκταετίας

Το προεκλογικό «λίφτινγκ» που επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου στο γερασμένο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας το «όραμά» του για «συμμετοχική δημοκρατία» και «διάλογο» με τους πολίτες, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών, θεμελιώδες κομμάτι της «εκσυγχρονιστικής» οκταετίας Σημίτη, δεν κρύβει με τις πρώτες του κι όλας συνεντεύξεις, τις προθέσεις του να οδηγήσει το κόμμα που του έμελλε να ηγηθεί, στην πεπατημένη του στυγνού νεοφιλελευθερισμού. Κατά τα λοιπά, το μόνο που φαίνεται ότι απασχολεί τον επίδοξο πρωθυπουργό, εκτός από το φτιασίδωμα του κόμματος, είναι η «προσωπική του εικόνα».

Από χτες ο Γ. Παπανδρέου άρχισε να δίνει το στίγμα του. Προανήγγειλε το «λίφτινγκ» ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει νέο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αναδεικνύει τις προτεραιότητες των πολιτών για την επόμενη τετραετία. Ταυτόχρονα, ξεκινά από σήμερα στην Αχαΐα και το Καλέντζι περιοδείες σε όλη τη χώρα. Οι περιοδείες αυτές θα είναι ενταγμένες στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου προσώπου του ΠΑΣΟΚ και θα περιλαμβάνουν, όπως λένε συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, «κουβεντούλα και καφεδάκι στις πλατείες», προφανώς για την ανάγκη των τηλεοπτικών καμερών που τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα.

Χτες μετά από σύσκεψη με τους Κ. Σημίτη και Μ. Χρυσοχοΐδη, ο «εκλεκτός» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για τη μεταμόρφωση του Κινήματος σε παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στο διάλογο για την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Μάλιστα, μετά την πρόθεση συμπαράταξης που εκδήλωσε η Μ. Δαμανάκη, ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι στην πρόσκληση πολιτικού διαλόγου συμπεριλαμβάνεται και η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε ως στόχο των περιοδειών που θα κάνει σε όλη τη χώρα την καταγραφή των προτεραιοτήτων των πολιτών, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. «Πιστεύω ακράδαντα στη συμμετοχή των πολιτών και θέλω να ακούσω τον πολίτη, να αξιολογήσουμε το έργο που έχει γίνει και να βάλουμε στόχους, έτσι θα ακουστεί η φωνή του πολίτη. Το κίνημα αλλάζει, μεταμορφώνεται γίνεται παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Αυτή τη «μεταμόρφωση» διαπίστωσαν διάφορα «απενεργοποιημένα» ή «απογοητευμένα» πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τώρα που ξεκινά η αναδιανομή της κομματικής πίτας... ανέκτησαν την αισιοδοξία τους και σπεύδουν για κομμάτι. Ο Σταύρος Μπένος, για παράδειγμα, ή ο Κ. Σπηριούνης που είχαν δηλώσει ότι δε θα κατέβουν στις εκλογές δήλωσαν είδαν «νέες ελπίδες» στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Ο Κ. Παπούλιας, μάλιστα δήλωσε ότι «ζούμε μέρες του '81»!

Ομως, ατυχώς για τον Γ. Παπανδρέου, σε μια προεκλογική περίοδο δεν αρκεί μόνο η «καλή εικόνα», αλλά είναι υποχρεωμένος και να μιλήσει. Μιλώντας, λοιπόν, χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο επίδοξος ηγέτης της χώρας, ανάμεσα στα άλλα «οράματά» του περιέγραψε και αυτό για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων...


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εικονικός «αντίπαλος» του ΠΑΣΟΚ

Την απατηλή εικόνα του «αντιπάλου» του ΠΑΣΟΚ που διαθέτει δήθεν «διαφορετική» πολιτική, καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ, ποντάροντας στην ένταση των δικομματικών διλημμάτων για την υφαρπαγή της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επαναφέρει καθημερινά πλέον το δίλημμα των εκλογών: «Το κύριο δίλημμα των εκλογών είναι απλό: Συνέχεια ή αλλαγή;», είπε μιλώντας χτες σε υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του. «Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, δεν μπορεί να φέρει το νέο, όποιον κι αν έχει αρχηγό, όσες υποσχέσεις και να δώσει τη δωδέκατη ώρα, ένα βήμα πριν την κάλπη».

Βασικό προπαγανδιστικό εργαλείο εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων είναι η καπηλεία των κοινωνικών προβλημάτων με τις συχνές δημαγωγικές αναφορές σε αυτά, φιλοτεχνώντας ένα φιλολαϊκό προσωπείο. Χαρακτηριστική η χτεσινή αναφορά του προέδρου της ΝΔ: «Εμείς επιμένουμε στην πραγματική πολιτική. Φέρνουμε τα προβλήματα του πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Αναδεικνύουμε τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινής ζωής: τη νέα φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα του κράτους, τη θλιβερή κατάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Και ακόμα, τα αδιέξοδα του αγρότη, του χαμηλόμισθου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του άνεργου, του μικρομεσαίου». Η «ανάδειξη των προβλημάτων» σταματάει εκεί...

Συμμετέχοντας στον πόλεμο των εντυπώσεων, τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ καλλιεργούν την εικόνα «της ήρεμης δύναμης που προχωρά με αυτοπεποίθηση» χωρίς να επηρεάζεται από την «αλλαγή φρουράς» στο ΠΑΣΟΚ. Το «σήμα» για την «αντεπίθεση αισιοδοξίας» το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες σε υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του: «To μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο. Είναι μήνυμα ισχυρής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή. Μήνυμα για μια νέα διακυβέρνηση, μήνυμα για μια νέα πολιτική, μήνυμα για μια νέα κυβέρνηση», τόνισε. Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη του να προσέξουν το ύφος τους και να αποφύγουν τις «προσωπικές επιθέσεις, τους χαρακτηρισμούς και τα υπονοούμενα».

Την ίδια αισιοδοξία εξέπεμψαν ο Μιλτ. Εβερτ και η Ντ. Μπακογιάννη που είχαν χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι όλα τα μηνύματα φανερώνουν πως η ΜΔ πηγαίνει καλά, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός του κόμματος είναι σε ετοιμότητα και σε διάταξη εκλογικής μάχης. Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι είναι αγωνιστής, πως γνωρίζει πού θα είναι υποψήφιος, αλλά δεν προτίθεται να το αποκαλύψει. Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, χωρίς να είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Θα αξιοποιηθεί όμως σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις και ομιλίες. Με τη σειρά της δήλωσε ότι η μάχη θα είναι κερδοφόρα για τη ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ