ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξύπνα λαέ!

Ξύπνα λαέ. Φτάνει πια. Πάρε στα χέρια σου τις τύχες σου. Αρπαξε το αναίμαχτο πολυβόλο που λέγεται ΨΗΦΟΣ, που θερίζει καρέκλες, πολυθρόνες και θώκους. Δώστε μαύρο και δαγκωτό σ' αυτούς και κατακόκκινο στο ΚΚΕ. Το Κόμμα του μέλλοντος. Πάτα σταθερά και ψύχραιμα το δάχτυλο στη σκανδάλη. Τώρα που είναι μυστική η ψηφοφορία. Αργότερα θα την αλλάξουν και θα επιχειρήσουν να μη βγάζεις κιχ. Μη φοβάσαι κανέναν. Τώρα πάρε τις αποφάσεις σου. Χωρίς αμφιβολίες και ταλαντεύσεις. Οι καιροί δεν περιμένουν. Τώρα. Είναι ιστορική ανάγκη. Μην επιμηκύνεις τα βάσανά σου. Ψύχραιμα, σταθερά ΚΚΕ.

Σε άλλο γραφτό θα αναφερθώ γιατί το ΚΚΕ είναι το κόμμα του μέλλοντος. Είμαι στα 84 μπροστάρης με το ΚΚΕ. Ελα μαζί μου. Ολους σας περιμένω να ανταμώσουμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι. Καλή Χρονιά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Αποδυναμώνουμε το δικομματισμό με ψήφο στο ΚΚΕ

Το 2004 έρχεται ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Τόσο οι αντικειμενικές όσο και οι υποκειμενικές συνθήκες βοηθούν, εάν θελήσουμε και νιώσουμε το καθήκον μας, τις δυνατότητές μας και τα οφέλη μας. Μπορούμε με τους αγώνες μας, την πάλη μας, το πείσμα μας, την ικανότητά μας, αλλά και την ψήφο μας, να φέρουμε καλύτερες μέρες που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής μας.

Με την αποδυνάμωση του δικομματισμού, με την αντίθεσή μας στους οργανισμούς της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, που τα υπηρετούν, και το δυνάμωμα του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που παλεύει για το λαό, για την ανθρωπιά, την ειρήνη, που λέει «όχι» στην ΕΕ των μονοπωλίων και «ναι» στην Ευρώπη των λαών, μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται. Ακόμα, με το δυνάμωμα της δουλιάς μας να πετύχουμε τη δημιουργία του Δημοκρατικού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που θα χτίσει το αντίπαλο δέος του καπιταλισμού, τη λαϊκή δύναμη και εξουσία.

Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Απέναντι στο πνεύμα της μοιρολατρίας, της χειραγώγησης, της εξαγοράς, την υποτέλειας, του ραγιαδισμού, του τίποτε δε γίνεται, ν' αντιτάξουμε την αυτοπεποίθηση, όχι για το δίκιο που έχουμε, αλλά και τη δύναμη ότι μπορούμε, με τη στάση μας, δράση μας και ψήφο μας να φέρουμε τα πάνω κάτω, ν' αλλάξουμε πολλά πράγματα.

Εχουμε γνώση, κρίση και πείρα και βλέπουμε ποιος λέει την αλήθεια για την ΕΕ. Γνωρίζουμε τι σημαίνει ΕΕ. Στυγνή εκμετάλλευση, κατακρεούργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. Ευρωσύνταγμα που κατοχυρώνει τη δικτατορία των ευρωμονοπωλίων. Σύμφωνο Σταθερότητας, ΟΝΕ, ευρώ, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις. Αυτά τα αγαθά μάς προσφέρουν οι υπηρέτες του καπιταλισμού, ΕΕ και ΗΠΑ, ο δικομματισμός, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι ΣΥΝ αυτοίς που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική. Τι Σημίτης, τι Γιωργάκης, τι Κωστάκης. Ιδια αντιλαϊκή, καπιταλιστική πολιτική.

...Ψήφο στο ΚΚΕ, μαύρο στο δικομματισμό. Γιατί το ΚΚΕ είναι το κόμμα των 85 χρόνων αγώνων, στην πράξη, στη σκέψη-πρόβλεψη- δύναμη. Υπήρξε πάντα στο πλευρό των λαών, των καταπιεσμένων, αγωνιστής και συμπαραστάτης του λαού μας. Η περήφανη και ηρωική πορεία του - υπήρξε ραχοκοκαλιά, καθοδηγητής και ενορχηστρωτής της περήφανης Εθνικής Αντίστασης - είχε και έχει μεγάλη απήχηση, εκτίμηση και αναγνώριση.

Τι θα κερδίσουμε ψηφίζοντας ΚΚΕ; Θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή και θα διεκδικούμε με μεγαλύτερη δύναμη τα δικαιώματά μας. Θα αντιστεκόμαστε καλύτερα στις κακοτοπιές και στα αντιλαϊκά σχέδια. Θα υλοποιήσουμε την αγανάκτησή μας που μαζεύεται χρόνια τώρα. Θα δείξουμε ότι γνωρίζουμε το συμφέρον μας, ότι ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό, το μαύρο από το άσπρο. Θα ενισχύσουμε τις γνήσιες ταξικές φιλολαϊκές δυνάμεις. Θα δείξουμε ότι δεν παρασυρόμαστε και δεν πιστεύουμε στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Θα δείξουμε ότι προτιμάμε τον δύσκολο, αλλά αξιοπρεπή αγώνα για καλύτερες μέρες, παρά το δουλοπρεπή, τον υποκριτικό τρόπο ζωής που μας προσφέρει ο δικομματισμός.

Ολοι στον αγώνα, όλοι στις κάλπες. Ψήφο στο ΚΚΕ.

Δημ. Πανταζώνας


Αλλαξε ο Μανολιός...

Είναι απίστευτη η τηλεοπτική ηλιθιότητα των τελευταίων ημερών. Σε όλα, μα όλα, τα κανάλια παίζεται το σίριαλ του Γιωργάκη. Στο σίριαλ αυτό παίζουν και πρωταγωνιστούν όλοι οι πυλώνες του δικομματισμού. Ακόμη και οι «αριστεροί» του Συνασπισμού θριαμβολογούν για το γεγονός ότι, στις αρχές του Δεκέμβρη, ο αρχηγός τους είχε προβλέψει την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (όλοι όμως ξεχνούν πως κάποιες μέρες πριν από αυτόν ο ανθύπατος Μίλερ είχε πει πως το Γενάρη το ΠΑΣΟΚ θα έχει άλλον αρχηγό και οι κυβερνητικοί παράγοντες βγήκαν να το επικρίνουν...).

Και για την ταμπακιέρα; Τσιμουδιά. Κανείς τους δε λέει ότι τίποτα δε θα αλλάξει για την τσέπη μας, για την Υγεία, την Παιδεία, την ανεργία, την αγροτιά, τις ασταμάτητες απολύσεις, τα ναρκωτικά (βρε λες σε λίγο να γίνει νόμος του κράτους η υποχρεωτική φύτευση δενδρυλλίου στα μπαλκόνια!;), τον εξευτελισμό στα εξωτερικά ιατρεία (εξευτελισμό για το λαό, όχι γι' αυτούς βέβαια...), τα δημοκρατικά δικαιώματα, το τι έχει να γίνει μετά τους Ολυμπιακούς και άλλα αμέτρητα ζητήματα. Και τι να πουν; Οτι θα πρέπει να ανοίξουμε κι άλλες τρύπες στη ζώνη; Οτι αφού τα κατεβάσαμε τα παντελόνια μας, ε, ας πάει στα κομμάτια και ας τα πετάξουμε πια;

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την ενίσχυση του Κόμματος της εργατιάς. Αυτό το βλέπουν και πολλοί συναγωνιστές που στη διάρκεια της πορείας του Κόμματος κράτησαν τις αποστάσεις τους ή ακόμη στάθηκαν και επιθετικά απέναντί του. Αυτούς τους ανθρώπους που στη διάρκεια της δράσης μας τους βρήκαμε αντιπάλους, αλλά ήταν πάντα έντιμοι, τους καλούμε πάλι στον αγώνα για τη δημιουργία του Μετώπου πάλης και που και η εκλογική μάχη μπορεί να βάλει το λιθάρι της στο χτίσιμό του. Αλλά και πολίτες που ψήφιζαν παραδοσιακά άλλες πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν την απόφαση να στηρίξουν το Κόμμα, πιστεύω.

Θυμάμαι πάντα έναν αγρότη «δεξιό» στις προηγούμενες ευρωεκλογές που δήλωσε ότι θα ψήφιζε ΚΚΕ γιατί ήταν το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Αυτός ο αγρότης - ο κάθε αγρότης, εργάτης, φοιτητής, ΕΒΕ - δεν έχει αλλού να στέρξει παρά στο Κόμμα του, στο ΚΚΕ, τόσο εκλογικά όσο και στην καθημερινή πάλη. Κανείς μας δεν περισσεύει ούτε σε αυτόν τον αγώνα.

ΒΑΝΙΑΣ ΦΛΩΡΙΑΔΙΤΗΣ

Γκύζη


Ας ασχοληθεί με τα Αμερικανάκια η κ. Μίλερ

... Η Μπόνι Μίλερ ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά εισχώρησε στο υπουργείο Παιδείας που υποτακτικά τής άνοιξε διάπλατα τις πύλες του και με δουλικότητα δέχτηκε το δεύτερο βιβλίο της, το προκλητικό εγχειρίδιο για «επιμόρφωση» εκπαιδευτικών. Μέσα στο βιβλίο της παροτρύνει ως στάση ζωής τη στάση υποτέλειας και συμβιβασμού με το «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το αναπόφευκτο»! Προσπαθεί να διαμορφώσει υποτακτική συνείδηση στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Είναι στην ουσία εγχειρίδιο διαχείρισης της μαθητικής συνείδησης και στοχεύει στην αλλαγή του εκπαιδευτικού ρόλου των δασκάλων, ώστε να έχει έτοιμους πειθήνιους και ευπροσάρμοστους νέους. Υποταγμένα στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν τα Ελληνόπουλα. Αργότερα ίσως, προτείνει η κ. Μίλερ να έρθουν οι «ΡΑΜΠΟ» της να διδάξουν και στα ελληνικά σχολεία... Πρέπει να μάθει, όμως, ότι εκείνα τα κόκκινα συνθήματα στα τανκς των ΝΑΤΟικών δολοφόνων τά 'γραψε η ελληνική νεολαία...

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στα σχολεία το εγχειρίδιο της κυρίας Μίλερ προσβάλλει την ευαισθησία των εκπαιδευτικών, αλλά και των πανεπιστημιακών δασκάλων, των λογοτεχνών, των ποιητών, των επιστημόνων, των ανθρώπων και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Οι εκπαιδευτικοί μας δεν είναι δυνατόν να δεχτούν νουθεσίες και μάλιστα από τη σύζυγο του πρεσβευτή των ΗΠΑ που υπηρετεί, εφαρμόζει και εκτελεί εντολές της βάρβαρης πολιτικής του Μπους.

Πολύ περισσότερο που, η πατρίδα μας έχει αναδείξει μέγιστους παιδαγωγούς, ποιητές, λογοτέχνες, όπως οι Δημήτρης Γληνός, Ρόζα Ιμβριώτη, Ελλη Αλεξίου, Κωστής Παλαμάς, Κώστας Βάρναλης, Γιώργος Σεφέρης, Οδ. Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζαντζάκης και άλλοι πολλοί. Επίσης η χώρα μας διαθέτει, σήμερα, ικανούς και έμπειρους επιστήμονες που έχουν άμεση γνώση των ζητημάτων της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Και καλά θα κάνει η κυρία Μίλερ την επιστήμη της ψυχολογίας που έχει σπουδάσει να την εφαρμόσει για να σωθούν τα παιδιά της πατρίδας της. Οπου, στα σχολεία οι μαθητές οπλοφορούν και κάθε τόσο πυροβολούν και δολοφονούν συμμαθητές τους και δασκάλους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ