ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
«Επιθετικός» δικομματισμός

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαγκωνίζονται προεκλογικά σε νεοφιλελεύθερες ιδέες και συνταγές, που με τη βοήθεια των ΜΜΕ, πλασάρονται με το περιτύλιγμα του «καινούριου» και του «οράματος»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Αν κάτι διαφοροποιεί αυτή την εκλογική αναμέτρηση από τις περασμένες είναι η επιθετική συμπεριφορά του δικομματισμού. Αυτή τη φορά, χωρίς να σταματήσει - κάθε άλλο - τις δοκιμασμένες μεθόδους εξαπάτησης και εξαγοράς, ταυτόχρονα δείχνει περισσότερο απειλητικά τα «νύχια» του προς τις λαϊκές μάζες, προφανώς επειδή αισθάνεται παντοδύναμος και δεν απειλείται από το αντίπαλο δέος. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαγκωνίζονται σε νεοφιλελεύθερες ιδέες και συνταγές, που με τη βοήθεια των ΜΜΕ, πλασάρονται με το περιτύλιγμα του «καινούριου» και του «οράματος». Μετά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήρθαν και τα νοσοκομεία -επιχειρήσεις, ενώ ανοίγει και το 35ωρο ως ενδιάμεσο στάδιο για την «πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου»...

Αλλοτε, η ΝΔ βάζει την «αντζέντα» και «σύρει» το ΠΑΣΟΚ, άλλοτε το ΠΑΣΟΚ κάνει ρελάνς και ακολουθεί η ΝΔ οργισμένη που την «κλέβουν» και αντιγράφουν τις ιδέες της... Προϊδεάζουν τις λαϊκές μάζες για το τι θα επακολουθήσει την επομένη των εκλογών, καλλιεργούν την αναγκαιότητα της «σύγχρονης πολιτικής» και «νομιμοποιούν» τη νεοφιλελεύθερη επέλαση μετά τις 7 Μάρτη. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι πρόσωπα των ημερών, ίσως και των εκλογών, έχουν αναγορευτεί οι πούροι νεοφιλελεύθεροι των δύο κομμάτων, όπως ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο Α. Ανδριανόπουλος, ο Δ. Αβραμόπουλος. Αίφνης, έχουν γίνει περιζήτητοι και «παράκλητοι» από τα δύο μεγάλα κόμματα...

Φυσικά, δεν ξεχνούν να μοιράσουν προεκλογικά ψίχουλα, μπας και εξαγοράσουν ψήφους και ανοχή. Ταυτόχρονα, θα καυγαδίζουν λυσσασμένα μεταξύ τους μήπως και «τσιμπήσουν» κάποιοι ότι είναι διαφορετικοί. Μπροστά στην κάλπη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η εφιαλτική προοπτική της παραπέρα ενίσχυσης του δικομματισμού. Οι λαϊκές μάζες ας μην επιτρέψουν στους δυνάστες τους να ισχυρίζονται ότι εκφράζουν τα «αιτήματα» και τις «προσδοκίες» του ελληνικού λαού. Οσο πιο δυνατό είναι το χαστούκι τόσο καλύτερα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΤΟΜΕΣ» ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ «ΠΑΡΟΧΕΣ»

ΜΟΝΟ Η ΝΔ; «Στα συμφέροντα των μεγαλογιατρών παραδίδει η ΝΔ το ΕΣΥ. Το σύστημα απασχόλησης των γιατρών που εμπεριέχεται στο πρόγραμμά της για την Υγεία - σύστημα που είχε εφαρμόσει και την περίοδο 1990-93 η κυβέρνηση Μητσοτάκη - δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτική ιατρική μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία και ανοίγει το δρόμο για ασθενείς δύο ταχυτήτων» (ΝΕΑ).

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ... «Με βασικό άξονα την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τον οικογενειακό γιατρό, τη δημιουργία αστικών κέντρων υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και την οργάνωση αυτών με όρους ανωνύμων εταιρειών για να καταπολεμηθούν οι σπατάλες προμηθειών, η κακοδιαχείριση και η κακοδιοίκηση, η Νέα Δημοκρατία έρχεται να παρουσιάσει μια εναλλακτική φιλελεύθερη πρόταση, για ένα νέο ΕΣΥ, η οποία αν μη τι άλλο θέτει προς συζήτηση ένα μεγάλο θέμα σε τούτη την τόσο εικονολατρική προεκλογική περίοδο» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»... «Νοικοκύρεμα των νοσοκομείων, με απλές κινήσεις βελτίωσης της ποιότητας περίθαλψης και περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου χρήματος, προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, το οποίο παρουσιάστηκε χτες από τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Σουφλιά. Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι «σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, πρόσβαση για όλους και ειδικά για τους μη έχοντες» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ... «Τη δημιουργία ενός Συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει στον Ελληνα πολίτη σίγουρη, άμεση και αξιοπρεπή -πάνω από όλα- περίθαλψη, προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, γιατρούς, νοσηλεία και φάρμακα για όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως από το εισόδημά τους» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ... «Φουλάρισαν οι μηχανές και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, δηλαδή μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους όλα όσα προέβλεπε το λεγόμενο "κοινωνικό πακέτο Σημίτη". Το χρονοδιάγραμμα των καταβολών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος θέλοντας να εντείνει την ευφορία που δημιούργησε το φαινόμενο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε και νέες παροχές για το 2004 επειδή το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2% έναντι της αρχικής πρόβλεψης 3,8%» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ ΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΚΑΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΕΙ ΤΑΜΕΙΟ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «ΧΑΡΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ Η Ν.Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ν.Δ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΝΥΣΤΕΡΙ ΣΤΟ ΕΣΥ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Επιβεβλημένη η υπερψήφισις του εκλογικού νόμου.

ΑΥΓΗ: Η ΤΗΛΕ-ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΛΑΤΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Αλυτο» αίνιγμα...«Διαβεβαίωνε η Νέα Δημοκρατία, ότι έχει πρόγραμμα για την Υγεία. Χθες, τελικά, παρουσίασε ένα κείμενο προγράμματος, που είναι μάλλον ευχολόγιο, με πλήθος αοριστίες και πάρα πολλά αινίγματα, που και με τις πιο καλές και φιλικές προθέσεις είναι αδύνατον να απαντηθούν, ώστε να καταλάβει ο πολίτης... Κρύβεται πίσω από το νεοδημοκρατικό πρόγραμμα -αίνιγμα μια έντονη τάση ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση του πολίτη, όταν το αγαθό της υγείας θα πρέπει να προσφέρεται δωρεάν» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Αδαείς και απορίες...«Είναι θετικό το ότι η ΝΔ έχει (οριστικά;) εγκαταλείψει τις θέσεις για κατάργηση του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή όμως, η πρότασή της να επιτραπούν ιδιωτικά ιατρεία σε γιατρούς του ΕΣΥ, βάζει βόμβα στην αρχή της δωρεάν περίθαλψης: Και ο πλέον αδαής για την υγεία καταλαβαίνει ότι το πέρασμα από το ιδιωτικό ιατρείο θα αποτελεί στο εξής προϋπόθεση για ικανοποιητική εξυπηρέτηση και μέσο καταστρατήγησης στις λίστες προτεραιότητας. Μένει η απορία πώς το επιτελείο της Ρηγίλλλης βρήκε να υιοθετήσει τις αδιέξοδες συνταγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως λύσεις για το μέλλον!» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

Και «Χάρτα Παπανδρέου»: «Νέο περίγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής διαμόρφωσε ήδη το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου το οποίο, μετά τον διάλογο με τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που ήδη εξελίσσεται, θα ανακοινωθεί με τη μορφή του κυβερνητικού προγράμματος της νέας τετραετίας. Η "Χάρτα Παπανδρέου" περιέχει ριζοσπαστικά μέτρα που επιδιώκουν: να αλλάξουν τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ενίσχυσης της κοινωνικής πρόνοιας, να ενισχύσουν την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα και να βελτιώσουν τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ