ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Τελευταίες παραστάσεις

Σκηνή από την παράσταση «Ο τελευταίος πειρασμός»
Σκηνή από την παράσταση «Ο τελευταίος πειρασμός»
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού, μέχρι την 1/2 παρατείνεται, τελικά, η εξαιρετική παράσταση του ποιητικότατου έργου της Σάρας Κέιν «Λαχταρώ» στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνικά Μαγιού Τρικεριώτη, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Μέχρι τις 25 του Γενάρη θα παίζονται στο Εθνικό Θέατρο οι παραστάσεις «Ο Τελευταίος Πειρασμός», στη Νέα Σκηνή και «Κατά λάθος πρόβες», στην Πειραματική Σκηνή.

Εργο ενδεικτικό των προβληματισμών του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Τελευταίος Πειρασμός», παρουσιάζεται για πρώτη φορά, σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη. Το έργο μιλάει για την αγωνία του ανθρώπου να σωθεί απ' ό,τι τον περικλείει και τον δεσμεύει. Στη δυαδική υπόσταση του Χριστού - ανθρώπου, οι δυο αντίρροπες κοσμογονικές δυνάμεις, ανθρώπινη και θεϊκή, παλεύουν αέναα, φανερώνοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου και του ανθρώπου: Τον αδιάκοπο πόλεμο μεταξύ του ελεύθερου πνεύματος και της φθαρτής ύλης. Παίζουν: Κοσμάς Φοντούκης, Βασίλης Ρίσβας, Ράνια Οικονομίδου, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Νίκος Αλεξίου κ.ά.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η παράσταση «Κατά λάθος πρόβες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, είναι μια σύνθεση των έργων «Ο αυτοσχεδιασμός των Βερσαλλιών» του Μολιέρου και οι «Καλόπιστοι θεατρίνοι» του Μαριβό. Το μολιερικό έργο μετέφρασε η Λουίζα Μητσάκου, ενώ του Μαριβό ο Ανδρέας Στάικος. Σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, μουσική Νίκου Κυπουργού. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Χρόνης Παυλίδης, Στράτος Σωπύλης, Αθηνά Μαξίμου, Ελένη Κοκκίδου, Αναστασία Γκολέμα κ.ά.

  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζονται στο θέατρο του «Νέου Κόσμου» οι «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας και της Αλβανίας.
  • Τελευταίες παραστάσεις μέχρι την Κυριακή και στο «Θέατρο Κάτω από τη γέφυρα», όπου παρουσιάζεται η κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «H Λοκαντιέρα».
Ρεμπέτικες «διαδρομές»

Ο Στέλιος Βαμβακάρης ξεκινά σήμερα (10.30 μ.μ.) τις ρεμπέτικες «διαδρομές» του στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Συνοδευόμενος από την ορχήστρα του και την Εβελίνα Αγγέλου στο τραγούδι, θα παρουσιάζει στο μουσικό στέκι, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (μέχρι 15/2), τη μουσική παράσταση με τίτλο «Αποφασίζουμε οριστικά». Γιος του θρυλικού Μάρκου Βαμβακάρη, ο Στέλιος με συνέπεια και ταλέντο καλλιέργησε αυτή τη σπουδαία κληρονομιά του. Από τα 12 κιόλας χρόνια του, υπήρξε επαγγελματίας σολίστας του μπουζουκιού, ενώ έγραψε μουσική που τραγούδησαν ο Μάρκος, η Σωτηρία Μπέλλου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Η μακρόχρονη συνθετική δουλιά του και τα τραγούδια του αναδεικνύουν τις κοινές ρίζες του ρεμπέτικου και του μπλουζ. Πολλά από αυτά τα τραγούδια, μαζί με αριστουργήματα του Μάρκου και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα κ.ά. συνθέτουν το πρόγραμμα που παρουσιάζει στο «Συρμό».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρης Σέρβος: «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες - Από τις φυλακές και τις εξορίες»
  • Νίκος Τερζόγλου: «Η στρατιωτική εκπαίδευση των στελεχών στο ΔΣΕ»
  • Κώστας Βουγιουκλάκης: «Αναμνήσεις από την Εθνική Αντίσταση στη Λακωνία»
  • Ζήσης Σκάρος: «Διηγήματα - Απαντα, τόμος Α»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, «Δεσμοί», στην προσπάθειά του για καταγραφή και μελέτη των σκηνικών προσεγγίσεων του αρχαίου ελληνικού δράματος από τη νεοελληνική σκηνή και συνεχίζοντας ένα γόνιμο καλλιτεχνικό και αισθητικό διάλογο, μελετά το έργο του σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού, με ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στη «Στοά Βιβλίου». Οι εργασίες της ημερίδας θα διαρκέσουν 11 π.μ. - 5.30 μ.μ.

«Προοπτικές για την ίδρυση ενός μουσείου ειδικά αφιερωμένου στην Τριήρη», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο (11 π.μ.) στο Ναυτικό Μουσείο (Μαρίνα Ζέας Πειραιά), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θα μιλήσουν οι: Θ. Τάσιος, Γρ. Γρηγορόπουλος, Θ. Τζάλας, Ελένη Νίνα - Παζαρζή, Θ. Φωτίου. Συντονίζει ο Β. Κεφαλάς.

μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

«Θανάσης Σπηλιόπουλος. Φωτός Στίγματα» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενεί (έως 1/2) το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Η έκθεση περιλαμβάνει 45 έργα (παστέλ και κάρβουνο) φιλοτεχνημένα τα δύο τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι η προσήλωση στη γλώσσα της ζωγραφικής και της αφαίρεσης. Από τα έργα του Θ. Σπηλιόπουλου απουσιάζει η φλύαρη περιγραφή και η εντυπωσιοθηρία. Αντίθετα, διακρίνονται για το χρωματικό μινιμαλισμό τους, την ασκητική λιτότητα της μυθολογίας του δημιουργού τους και τη στέρεα δομημένη τους φόρμα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διευθύντρια Πινακοθήκης και Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία
  • Ο Jose Luis Barreto, ο εκπληκτικός βαρύτονος που η φωνή του μετουσιώνει το πάθος και το δράμα του τάνγκο, με τη μουσικοχορευτική συντροφιά του ξεκινά σήμερα εμφανίσεις, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Παραστάσεις μέχρι 22/1.
  • Ο Ψαραντώνης «ξεναγεί» σε κρητικά «μονοπάτια» και σήμερα στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι). Μαζί του οι: Λάμπης Ξυλούρης, Νίκη Ξυλούρη, Γιάγκος Ξυλούρης.
  • Στο Αθηναϊκό Καφενείο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Σόλωνος), σήμερα (10.30μ.μ.) ο Χαΐκ Γιαζιτζιάν παίζει και τραγουδά παραδοσιακά αρμένικα τραγούδια, δικές του συνθέσεις και απρόσμενες μουσικές που γεννιούνται τη στιγμή του αυτοσχεδιασμού. Αύριο, στον ίδιο χώρο εμφανίζεται το ντούο «Faros» (Ντέιβιντ Λιντς - Γιώργος Καλούδης).
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα

Μια παράσταση που κόβει την ανάσα θα προσφέρουν αύριο και μεθαύριο οι είκοσι Κινέζοι ακροβάτες της «Εθνικής Ακροβατικής Ομάδας Κίνας», στο «Big Top Theatre» (Allou! Fun Park, τηλ. 210 4906300). Πρόκειται για το πρώτο εθνικό ακροβατικό συγκρότημα, που αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και αποτέλεσε τον κύριο πόλο εξέλιξης της κινέζικης παράδοσης στα ακροβατικά, αφομοιώνοντας στις παραστάσεις του τις πολεμικές τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τα εντυπωσιακά κοστούμια και φωτισμούς. Ο θίασος έχει βραβευτεί με 18 χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς και με 14 μετάλλια σε κινέζικους διαγωνισμούς ακροβατικών, που θεωρούνται οι δυσκολότεροι στον κόσμο. Σήμερα το συγκρότημα περιλαμβάνει τους καλύτερους Κινέζους ακροβάτες, που μπορούν να εκτελέσουν πάνω από 150 ακροβατικά, σχοινοβατικά και ζογκλερικά νούμερα. Οι είκοσι εκπρόσωποί του στις δύο αθηναϊκές παραστάσεις, με τις απαράμιλλες σωματικές και ψυχικές τους δυνατότητες υπόσχονται ανεπανάληπτες εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ