ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θυσία του παλικαριού στο βωμό το κέρδους
  • Τέταρτος νεκρός εργάτης μέσα στο 2004 με φόντο το «προεκλογικό σόου» των μονομάχων του δικομματισμού, που υποκλίνονται στο κεφάλαιο
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων αποφάσισε απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ώρα 10 π.μ.

Ενα 22χρονο παλικάρι, ο Γιώργος Αλατζόπουλος, πριν προλάβει να ξεκινήσει τη ζωή του έπεσε χτες νεκρός στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό με μπάζα, ένα ακριβώς 24ωρο από το θάνατο του τρίτου εργαζόμενου στον Ασπρόπυργο μέσα σε μια μόλις βδομάδα. Η εργατική τάξη θρηνεί συνολικά τέσσερις νεκρούς, πριν καλά καλά ξεκινήσει το 2004, όλους στα τεχνικά έργα, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τρίτη 20 Γενάρη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αλλωστε, ήδη από χτες οι συνδικαλιστές ξεκίνησαν πανεξόρμηση στους χώρους εργασίας καταγγέλλοντας την πολιτική που στέλνει τους εργάτες στο θάνατο, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Οι τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, όπου οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανταγωνίζονται για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που στέλνει εργάτες στο θάνατο. Είναι η ίδια πολιτική που οδήγησε στην καρμανιόλα του κεφαλαίου 610 εργάτες από το 2000 μέχρι σήμερα. Μόνο το 2003 σκοτώθηκαν 150 εργάτες, ενώ το 2002 μόνο στα τεχνικά έργα στην Αττική σκοτώθηκαν 70 οικοδόμοι.

Η προστασία της εργοδοσίας από τα εγκλήματα φάνηκε και στο χτεσινό θανατηφόρο στον Ταύρο, στην οδό Πειραιώς 207, στις εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση κτιρίου που έχει αναλάβει η γνωστή κατασκευαστική εταιρία του Μπόμπολα «ΑΚΤΩΡ». Το δυστύχημα έγινε στις 10.30 το πρωί και γνωστοποιήθηκε αρκετή ώρα μετά από την Τροχαία - θεωρήθηκε τροχαίο εργατικό - όταν πια οι υπεύθυνοι είχαν κλείσει το εργοτάξιο και δεν υπήρχε όχι μόνο ο νεκρός, αλλά και κανένας εργαζόμενος. Ετσι όταν οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν και πήγαν στο εργοτάξιο βρήκαν μόνο το φύλακα και κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο που έπεσε ο νεκρός, ρωτώντας εργαζόμενους που δούλευαν σε διπλανό έργο της ΔΕΗ. Στο δε σημείο του θανάτου οι υπεύθυνοι φρόντισαν να καλύψουν το έγκλημα σταθμεύοντας έναν μεγάλο γερανό.

Η Τροχαία έφτασε σε ελάχιστο χρόνο και το ασθενοφόρο μετέφερε το νεκρό στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Η εργοδοσία έδιωξε αμέσως τους εργάτες και έκλεισε το εργοτάξιο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων στη χτεσινή του ανακοίνωση για την απεργία απευθυνόμενο στους οικοδόμους σημειώνει: «Φτάνει πια! Αυτή πρέπει να είναι η απόφασή μας. Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας. Ανθρώπινες αμοιβές για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Οχι άλλο αίμα εργατών. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η ανθρωποσφαγή στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου».

«Γίνεται, σημειώνει, πλέον καθαρό σε όλους μας, ότι η λογική που λέει ότι υποχωρώ στα αφεντικά γιατί έχω ανάγκες, μόνο εξαθλίωση και θάνατο μπορεί να μας εξασφαλίσει. Το "κέρδος" μας βρίσκεται στη συσπείρωσή μας και στον αγώνα μας. Δε θα είμαστε αντάξιοι των αγωνιστικών μας παραδόσεων και των αγώνων της τάξης μας, αν μοιρολατρικά αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση. Είναι ντροπή για τους εργάτες, αλλά και για τον άνθρωπο, στο 2004 να ζει σε συνθήκες αρχαίας Ρώμης».

ΚΑΒΑΛΑ
Πικετοφορία του ΠΑΜΕ

Με την πρόταση διεκδίκησης και μάχης για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο και 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Καβάλας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ συγκέντρωση και πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με τη δυναμική τους παρουσία, οι εργαζόμενοι της πόλης διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

«Τα στηρίγματα του κυρίαρχου μπλοκ πρέπει να βρεθούν μπροστά σε μια πραγματική λαϊκή, αγωνιστική δημοσκόπηση και στο πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να πάρουν το πιο ισχυρό μήνυμα, αυτό της κλιμάκωσης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, σαν προϋπόθεση της δημιουργίας της πανίσχυρης λαϊκής συμμαχίας που οικοδομείται. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινά η ΓΣΕΕ πρέπει να φτάσει ο απόηχος και η επίδραση της αγωνιζόμενης εργατιάς, όλου του εργαζόμενου λαού», τονίζεται στην προκήρυξη που διένειμαν οι διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι πολλά μέλη του ΠΑΜΕ, νέοι και νέες επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους, μίλησαν στους εργαζόμενους και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για τους στόχους της κινητοποίησης.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΤΕ
Ορος για τη μονιμοποίηση, η πλήρης απασχόληση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μονιμοποιηθεί κάποιος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή να περάσει από το έκτακτο στο μόνιμο προσωπικό, θα πρέπει να έχει πλήρη απασχόληση και όχι μειωμένη. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμό 1/2004 απόφασή της, απορρίπτοντας αγωγή έκτακτης καθαρίστριας του ΟΤΕ, η οποία είχε μεν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά μειωμένης καθημερινής απασχόλησης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε υπογραφεί το 1991 ΣΣΕ μεταξύ του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία προέβλεπε ότι το έκτακτο προσωπικό που ήδη υπηρετούσε και είχε προσληφθεί με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, μπορούσε από 1-5-1991 να δοκιμαστεί σε κενές οργανικές θέσεις ή ως υπεράριθμο, καταλαμβάνοντας θέσεις που θα κενωθούν. Οι ΣΣΕ των πριν το 1991 ετών, έδιναν τη δυνατότητα ένταξης στο δόκιμο προσωπικό (με σκοπό τη νομιμοποίησή τους) μόνο στους έκτακτους υπαλλήλους που είχαν πλήρη απασχόληση.

Ετσι, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η συλλογική σύμβαση του 1991 δεν αποδίδει το νόημα του γράμματος του νόμου (αφορά το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ που κυρώθηκε με νομοθέτημα του 1973). Συνεπώς, κατά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το έκτακτο προσωπικό του ΟΤΕ για να μονιμοποιηθεί θα πρέπει να έχει πλήρη απασχόληση και όχι μειωμένη.

Οι συνταξιούχοι κόβουν πίτα

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας σάς καλεί σήμερα στην κοπή πίτας, στο ΕΚΑ (Γ` Σεπτεμβρίου 48), στις 10 το πρωί.

Συνεχίζουν οι συνοδοί - φροντιστές

Σε τρεις νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που εδώ και 49 μέρες έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην εγκαθίδρυση ενός νέου εργασιακού Μεσαίωνα.

Απεργία στην ΕΡΤ-3

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-3 την επόμενη Τρίτη 20 Γενάρη, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Η απεργιακή τους συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο της ΕΡΤ-3.

Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ-3 χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απασχολούνται όμως με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Καταγγέλλουν την πολύχρονη ομηρία τους και απαιτούν τη χορήγηση όλων των επιδομάτων που δικαιούνται, αναγνώριση πτυχίων, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με επικόλληση 25 ενσήμων και δικαίωμα άδειας ασθενείας, κύησης και μητρότητας. Επίσης ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες για τα ένσημα του ΙΚΑ που «χάθηκαν» τις χρονιές 2002 και 2003, με αποτέλεσμα οι ειδικότητες που έπρεπε να παίρνουν 25 ένσημα το μήνα να παίρνουν τελικά 20 ένσημα. Επίσης ζητούν να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, να σταματήσει η απλήρωτη εργασία (υπερωρίες, γιορτές, Κυριακές και βραδινά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ