ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ΜΑΤ στην υπηρεσία του ομίλου Μαντωνανάκη

Με χημικά και δακρυγόνα υποδέχτηκαν οι δυνάμεις καταστολής τους κατοίκους του Δήμου Καλυβίων οι οποίοι διαδήλωναν για το ξεπούλημα της παραλίας Λαγονησίου

Στην υπηρεσία του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη έθεσε η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ, τα οποία εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά και δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων, οι οποίοι την προηγούμενη Κυριακή συγκεντρώθηκαν στην Αθηνών-Σουνίου και διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης να παραχωρηθεί στο ξενοδοχείο «Grand Resort» η εκμετάλλευση 40 στρεμμάτων στην παραλία Λαγονησίου.

Με σαφή την κυβερνητική θέση υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, που λυμαίνονται γενικά τις παραλίες της Αττικής, τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν αντιπροσωπεία του Δήμου Καλυβίων και περιβαλλοντικών φορέων που συνδιοργάνωναν την κινητοποίηση να μπουν στο ξενοδοχείο και να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, δε δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα. Οπως δε δίστασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, να δηλώσει προκλητικά ότι το ξεπούλημα της παραλίας ...αναβαθμίζει το περιβάλλον και προάγει την εθνική οικονομία. Σε μία δε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των επισκεπτών ...αποτελεί βασική προϋπόθεση των έργων ανάπλασης», παραβλέποντας τη σύμβαση που και ο ίδιος υπέγραψε, με την οποία τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα παραχωρούν την παραλία στον όμιλο Μαντωνανάκη για να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις.

Κριτική στον δήμαρχο και στην αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου ασκεί με ανακοίνωσή της η Κίνηση Δημοκρατική Ενότητα Καλυβίων, η οποία επισημαίνει ότι ο δήμος άφησε στο σκοτάδι τους κατοίκους για τις εξελίξεις των πραγμάτων και «μας καλεί κατόπιν εορτής σε κινητοποιήσεις για τετελεσμένα γεγονότα, επιδεικνύοντας άκρατο λαϊκισμό και εφαρμόζοντας στην πράξη την παροιμία "Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί"».

Αύριο, Τετάρτη 21 του Γενάρη, ο δήμος πραγματοποιεί νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εντοπίστηκε δουλεμπορικό σκάφος

Αλλοι 77 άνθρωποι που αναζητώντας καλύτερη ζωή, βρέθηκαν στα δίχτυα του δουλεμπορικού κυκλώματος, εντοπίστηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου να είναι στοιβαγμένοι στα αμπάρια φορτηγού πλοίου. Πρόκειται για το πλοίο «REX» με σημαία Β. Κορέας και πλήρωμα έναν Γεωργιανό πλοίαρχο και 4 Ουκρανούς. Το πλοίο εντόπισαν περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης, μεταξύ των νησιών Σχίζας και Σαπιένζας.

Τα σκάφη του Λιμενικού ακινητοποίησαν το καράβι και αφού επιβιβάστηκαν σε αυτό λιμενικοί, στη συνέχεια, οδηγήθηκε με συνοδεία λιμενικού σκάφους στο λιμάνι της Πύλου, όπου και αποβιβάστηκαν οι 77 άνθρωποι, εκ των οποίων 64 είναι Αιγύπτιοι, 9 Ινδοί και 4 Πακιστανοί. Το πλοίο κατασχέθηκε, το πλήρωμα συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας από τη Λιμενική Αρχή Πύλου.

Οι 77 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε παλιό σχολείο του χωριού Γιάλοβα, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κουβέρτες και τρόφιμα, ενώ 5 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πύλου με γαστρεντερίτιδα λόγω της πολυήμερης ταλαιπωρίας, του ακατάλληλου φαγητού και νερού που τους προμήθευαν οι δουλέμποροι.

Σχέση με το περιστατικό αυτό είχε και φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος το οποίο καταδιώχτηκε από σκάφη του λιμενικού στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Το δουλεμπορικό σκάφος αποβίβασε στην παραλία της Μεσσήνης δύο ακόμα πρόσφυγες και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από το χειριστή του - ο οποίος και αναζητείται - στον όρμο Καρδαμύλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θα ολοκληρωθούν μετά το 2004!

Ελάχιστα από τα έργα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακά θα είναι έτοιμα μέχρι την έναρξη των Αγώνων, ενώ τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με τις γενικότερες ανάγκες της πόλης θα ολοκληρωθούν, άλλα μέχρι το τέλος του 2004 και άλλα θα πρέπει να περιμένουν την ΕΧΡΟ 2008!

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακά, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Ολυμπιακών, αθλητικών και πολιτιστικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ (170 δισ. δρχ).

«Στον τελευταίο Ολυμπιακό νόμο προβλέπεται ρητά ότι και όλα τα έργα που συνδέονται με την EXPO 2008, μπορούν να χαρακτηρίζονται και ως Ολυμπιακά και να ισχύει για αυτά η Ολυμπιακή νομοθεσία, η οποία παρατείνεται προς το σκοπό αυτό μέχρι 31/12/2008», τόνισε ο Ε. Βενιζέλος.

Στα Ολυμπιακά έργα της Θεσσαλονίκης εντάσσονται αυτά του οδικού χαρακτήρα και αστικών αναπλάσεων (αναπλάσεις σε Εύοσμο, Τούμπα, Καλαμαριά, δύο ανισόπεδοι κόμβοι στην περιφερειακή και μια υπόγεια διάβαση). Πρόκειται για παρεμβάσεις μικρού μεγέθους που ελάχιστα αναμένεται να ανακουφίσουν την πόλη που ασφυκτιά από το κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ για ουσιαστικότερες λύσεις οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιμένουν το 2008!

Σε ό,τι αφορά στα αθλητικά έργα, το Καυτατζόγλειο θα ολοκληρωθεί στο παρά πέντε, δηλαδή στα τέλη Ιούνη. Ενα μήνα νωρίτερα θα είναι έτοιμα τα γήπεδα του Αρη και του ΠΑΟΚ, καθώς και οι παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο Καλαμαριάς και στο γήπεδο της Μίκρας. Το γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων της Σταυρούπολης θα είναι έτοιμο το Νοέμβρη, ενώ δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα εξαγγελθέντα κατά καιρούς έργα για το ποδηλατοδρόμιο του Ευόσμου και το κλειστό γυμναστήριο της Πολίχνης.

Αποζημίωση για αναπηρία

Το ποσό των 27.609 ευρώ (9,4 εκατ. δραχμές) συν τους νόμιμους τόκους θα πρέπει να καταβάλλει ως αποζημίωση ο Δήμος Αθηναίων σε 14χρονο βοηθό φανοποιό, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο 14χρονος έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, το Νοέμβρη του 1983, από απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστική ευθύνη του οδηγού του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του από το γόνατο και κάτω και την αντικατάστασή του με τεχνητή κνήμη (ποσοστό αναπηρίας 67%).

Στο μεταξύ στον 14χρονο επιδικάστηκαν διάφορα ποσά ως αποζημίωση, με την αιτιολογία ότι αν δε μεσολαβούσε το ατύχημα θα συνέχιζε να εργάζεται ως φανοποιός. Στη συνέχεια το θύμα κατέθεσε αγωγή κατά του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας αποζημίωση 41 ευρώ ημερησίως (συνολικά 27.609) για τη διετία 1995-1997.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΣτΕ, όπου δικαιώθηκε ο άτυχος φανοποιός, καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι ο 14χρονος μετά την ολοκλήρωση της μαθητείας ως βοηθός, θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα του φανοποιού και κατά το επίμαχο διάστημα δεν εργάστηκε ή αδυνατούσε λόγω της αναπηρίας του να κάνει οποιαδήποτε εργασία.

Σαν δεν ντρέπονται!..

Οπως έχει ανακοινώσει κατ' επανάληψη η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, αναζητεί στρατηγικό εταίρο - από την Ελλάδα ή το εξωτερικό - προκειμένου να γίνει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Και την επιδίωξη αυτή κανείς κυβερνητικός αρμόδιος δεν αμφισβήτησε ανοιχτά.

Χτες, ωστόσο, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή της στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε απερίφραστα ότι είναι αντίθετη στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της και υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της!

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ντρέπονται ακόμη και οι ίδιοι οι κυβερνώντες για την πολιτική που ακολουθούν; 'Η, μήπως, έστω και την τελευταία στιγμή μεταβάλλονται σε χαμαιλέοντες προκειμένου να υφαρπάξουν κάποιους ψήφους, βλέποντας ότι το σύνολο σχεδόν των χιλιάδων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση;

Οποια κι αν είναι η αλήθεια, ένας είναι ο δρόμος για τους εργαζόμενους: «Μαύρο» σ' αυτούς που εφαρμόζουν με ευλάβεια την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και στο νερό. Ψήφο στο ΚΚΕ που υπερασπίζεται πάντα - κι όχι μόνο στη διάρκεια των εκλογών - το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ