ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Οι εξοπλισμοί και ο... Τοτός

Ο κύριος «έχουμε κοινές αξίες με τους Αμερικάνους» - κατά δήλωσή του - που τυγχάνει «πολύ καλός φίλος» της Ολμπραϊτ και του Πάουελ, εμφανίστηκε από τη Θράκη να υπόσχεται μείωση των εξοπλισμών και να θέτει το προσωπικό του κύρος - έτσι είπε - στην υπηρεσία της ειρήνης και της συνεννόησης με την Τουρκία.

***

Φυσικά αυτά τα περί μείωσης των εξοπλισμών τα έχουμε ξανακούσει. Τα έλεγε και ο Κ. Σημίτης επί Αντρέα Παπανδρέου. Είχε φτάσει μάλιστα ο κ. Σημίτης να διαφωνεί - επί Α. Παπανδρέου - με τα υψηλά κονδύλια για την άμυνα. Οταν όμως έγινε πρωθυπουργός, η διακυβέρνηση του κ. Σημίτη σήμανε μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η διακυβέρνηση του κ. Σημίτη συνοδεύτηκε από τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων που πήγαν στα ταμεία των βιομηχανιών όπλων, προς δόξαν όχι βέβαια της ειρήνης, αλλά των φίλων του Αμερικάνων, που τα παράγουν αυτά τα όπλα, και των μιζαδόρων που τα πλασάρουν.

***

Τώρα ο κ. Παπανδρέου έρχεται να τάξει κι αυτός ειρήνη και μείωση των εξοπλισμών.

Ενα ερώτημα είναι, πώς εννοεί την ειρήνη; Οπως την εννοεί η συμφωνία της Μαδρίτης, με την αναγνώριση δηλαδή «ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο;..

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι, τι σημαίνει η υπόσχεσή του περί μείωσης των εξοπλισμών. Και το ρωτάμε γιατί ο συντριπτικός όγκος των αμυντικών δαπανών της χώρας αφορά στην ουσία ΝΑΤΟικές δαπάνες. Αλήθεια, λοιπόν, θα έρθει σε κόντρα με το ΝΑΤΟ ο κ. Παπανδρέου; (και οι κοινές του αξίες με τους Αμερικάνους πού θα πάνε;)...

***

Ο κ. Παπανδρέου - ένεκα προφανώς ότι έχει κοινές αξίες με τους Αμερικάνους - λησμονεί ότι αυτός ο ανταγωνισμός όπλων με την Τουρκία είναι απότοκο (εκτός των άλλων) της ανακήρυξης των ΗΠΑ σε επιδιαιτητικό παράγοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο «διαιτητής», οι Αμερικάνοι, δε γνωρίζουμε το πόσο έχουν σε υπόληψη τον κ. Παπανδρέου. Ούτε πόσο έχουν σε υπόληψη τον κ. Γκιούλ που βρήκε «θετική» την πρόταση Παπανδρέου. Ξέρουμε όμως ότι η υπόληψη που τρέφουν οι Αμερικάνοι στο στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα, που σχετίζεται με το Πεντάγωνο, είναι δεδομένη.

Επομένως τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου; Θα το ξανασκεφτεί και θα... πάψει να έχει κοινές αξίες με τους Αμερικάνους; (σ.σ.: πολύ καλό, το άλλο με τον... Τοτό το ξέρετε;).

Eurokinissi

«Δεν είμαστε οι άνθρωποι των πλαστικών σημαιών»! Το είπε ξεκάθαρα ο άνθρωπος...

Eurokinissi

Γύρω - γύρω όλοι (οι επιχειρηματίες) και στη μέση ο Καραμανλής...


«Κανένας»!

Η δημοσκόπηση της «Rass» για το «Σκάι» που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία με κυριότερο τούτο: Η απόρριψη και των δυο μονομάχων, σχετικά με τα προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, κινείται σε τέτοια υψηλά ποσοστά, που όταν δε σχηματίζει... κυβέρνηση, κινείται σε επίπεδα ισχυρότατης... αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Συγκεκριμένα: Στο ερώτημα ποιο κόμμα από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, η απάντηση «κανένα» εισπράττει το 36,6%! Στην ανεργία το «κανείς» εισπράττει το 35,2%! Στο θέμα της διαφθοράς το «κανείς» από τους δυο λαμβάνει το 32,5%! Στα προβλήματα των αγροτών η απάντηση «κανένα» φτάνει το 30,4%!

Τι σημαίνουν αυτά; Τι σημαίνει ότι το 1/3 τουλάχιστον του πληθυσμού γνωρίζει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από το δικομματισμό; Οτι - πολύ απλά - αυτός είναι ο λόγος που οι πρασινογάλαζοι εταίροι δε μιλούν για τα προβλήματα του λαού, αλλά επιδίδονται στην εντυπωσιοθηρία, στην εικόνα και στο πυροτέχνημα. Γι' αυτό και οι φίλοι τους στα ΜΜΕ καταναλώνουν όλο το χρόνο για να «συζητούν» το ποιος θα έρθει πρώτος ή δεύτερος. Γιατί αν αρχίσουν να κουβεντιάζουν για τα προβλήματα, το «όχι» στο γαλαζοπράσινο «μονόδρομο» (αυτό σημαίνει το «κανένας», σημαίνει «όχι» στον μονόδρομο των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) θα αρχίσει να παίρνει χρώμα. Κόκκινο χρώμα...

1934 Εγκαθιδρύεται στην Κούβα η φασιστική δικτατορία του Μπατίστα.

1960 Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση Ντε Γκολ απευθύνουν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας. Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας και τους Γάλλους αποίκους εισέρχεται στην τελευταία της φάση.

1964 Στρατιωτικά κινήματα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες εκδηλώνονται στην Ταγκανίκα, στην Κένια και την Ουγκάντα. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ζητούν τη στρατιωτική συνδρομή της Βρετανίας, ισχυρές δυνάμεις της οποίας καταστέλλουν τα κινήματα.

1982 Γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα, ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

1986 Με λαμπρή τελετή στην πόλη Λιλ της Γαλλίας ανακοινώνεται επισήμως από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Φρανσουά Μιτεράν η απόφαση των δύο κρατών για την κατασκευή τριπλής σιδηροδρομικής σήραγγας υπό τη Μάγχη.

Κι αφού θέλει να κάνει «οικονομία» μέσω της ειρήνης, μήπως ο κ. Παπανδρέου θα φέρει πίσω και τους Ελληνες στρατιώτες που έχει στείλει σε Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία; Θα πει μήπως να γυρίσουν πίσω και εκείνα τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό;..

Το ρωτάμε γιατί ο ελληνικός λαός - εκτός όλων των άλλων που υφίσταται από την εμπλοκή του στα τρομο-παίχνιδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - πληρώνει κι από πάνω ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο: Από το '95 που η Ελλάδα συμμετέχει στις κατ' ευφημισμόν «ειρηνευτικές» αποστολές του ιμπεριαλισμού, το κόστος αυτής της συμμετοχής εκτιμάται περίπου στα 400 δισ. δραχμές! (δέκα φορές και βάλε το σκάνδαλο Κοσκωτά, δηλαδή).

Λοιπόν; Πώς τη βλέπει αυτή μας την πρόταση ο... «οικονόμος» φίλος του κ. Πάουελ;

«Μega» βρωμοΓκιουλιές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ