ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ακόμα πιο ευέλικτη μερική απασχόληση

Νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με θύμα των προτάσεών του αυτή τη φορά τις γυναίκες. Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού αρχικά πρότεινε να υπάρξουν πιο «ευέλικτα» μέτρα για τη μερική απασχόληση του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τη μερική εργασία οι «γυναίκες τη θέλουν», στη συνέχεια μοίρασε φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκ νέου στους επιχειρηματίες που θα δείξουν ...οίκτο απέναντι στις εργαζόμενες.

Υπό μορφή προεκλογικών εξαγγελιών, ο Γ. Παπανδρέου, χτες από το Δημοτικό Θέατρο της Καλλιθέας, έκανε ένα βήμα παραπέρα στην αξιοποίηση των προβλημάτων των εργαζόμενων και ειδικότερα της γυναίκας σε όφελος του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Σε μια εκδήλωση που θύμιζε θάλαμο υπουργικού γραφείου, στον οποίο στοιβάζονται οι αγωνίες και οι ανασφάλειες ανθρώπων κάθε ηλικίας, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε γενικότερα τους εργαζόμενους, και στην προκειμένη περίπτωση ειδικότερα τις γυναίκες και τους νέους, να αυτοδιαχειριστούν τη μιζέρια που παράγει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, και ουσιαστικά επισήμανε ότι το κράτος θα παρεμβαίνει μόνο για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου!

Επειδή, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει «μαγικό ραβδί», όπως ανέφερε πολλές φορές στην ομιλία του και το μόνο που μπορεί να προσφέρει για το πρόβλημα της ανεργίας των γυναικών είναι η επέκταση της «μερικής απασχόλησης», τόνισε ότι θα ...φροντίσει για να «γίνει πιο ευέλικτη, αυτή για τις γυναίκες». Το δικαίωμα και την απαίτηση του εργαζόμενου για μόνιμη και σταθερή εργασία, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να το καταργήσει και μάλιστα σ' αυτή την προσπάθειά του, θα προσπαθήσει να εμφανίσει το λαό ...συνυπεύθυνο. «Μαζί θα λύσουμε το πρόβλημα. Γι' αυτό θέλω να σας ακούσω. Μαζί θα το λύσουμε μεθαύριο που θα είμαστε κυβέρνηση και θα συναποφασίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα «για τις επιχειρήσεις που θα δημιουργούν χώρους φύλαξης, στους χώρους δουλιάς» και μοίρασε εκ νέου απλόχερα «επιδοτήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές» για τους επιχειρηματίες «που θα προσλαμβάνουν γυναίκες με δυο παιδιά ή γυναίκες μ' ένα παιδί μονογονεϊκών οικογενειών». Ο Γ. Παπανδρέου προσφέρει αφειδώς το κρατικό χρήμα στους κεφαλαιούχους, οι οποίοι και φτηνό εργατικό δυναμικό θα έχουν για να εκμεταλλευτούν και «καλά» αφεντικά θα εμφανίζονται, αφού κερδίζοντας θα εμφανίζονται ότι προσφέρουν υπηρεσίες στους εργαζόμενους.

Η ανάλγητη πολιτική που θα εφαρμόσει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Γ. Παπανδρέου, δε σταματά όμως εκεί. Ο ίδιος, πρότεινε να υπάρξει στήριξη από το κράτος, προκειμένου να «δημιουργηθεί ένα πλέγμα μικρών και ευέλικτων παιδικών σταθμών σε σπίτια», ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου εάν λειτουργήσει θα μπορέσει να «προσφέρει σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, ένα πρόσθετο εισόδημα». Για τους οργανωμένους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι, εάν έχουν πόρους από το κράτος και λειτουργούν σωστά, μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικογένεια και να προσφέρουν πολύτιμα εφόδια σ' ένα παιδί, ο Γ. Παπανδρέου επιφυλάσσει τη σταδιακή απαξίωση, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία των αντίστοιχων ιδιωτικών, στους οποίους έναντι μεγάλων ποσών, θα προσφέρονται τα πάντα.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε συγχρόνως ότι θα φτιάξει ένα νέο «θεσμικό πλαίσιο για τη βία μέσα στην οικογένεια», εξήγγειλε «την άδεια πατρότητας» και κάλεσε τις γυναίκες να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές;

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει αδύναμη κυβέρνηση και αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Το λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον απ' αυτό. Μια αδύναμη κυβέρνηση θα έχει μεγάλα εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Επίσης, με μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, θα αποδυναμώνεται η εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων, αφού κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν την ίδια πολιτική. Για παράδειγμα, στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπήρχε συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης (π.χ., πόλεμοι Γιουγκοσλαβίας, Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ.). Επίσης, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η κριτική της ΝΔ ήταν ότι δεν προωθούνταν με γοργούς ρυθμούς. Δηλαδή, πλήρης συμφωνία. Το ίδιο και στην περιστολή των λαϊκών ελευθεριών με τους τρομονόμους κλπ. Αν η ΝΔ, π.χ., ήθελε, δηλαδή δεν είχε πολιτική στήριξης της πλουτοκρατίας, δε θα μπορούσαν να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίθετα, τώρα μια κυβέρνηση και μια αξιωματική αντιπολίτευση αναβαπτισμένες στη λαϊκή ψήφο θα σημάνει από την επομένη των εκλογών ακόμη πιο άγρια αντιλαϊκή λαίλαπα, με το επιχείρημα της λαϊκής έγκρισης.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει ότι μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων θέλουν αλλαγή ρότας, σε αντίθετη από τη σημερινή κατεύθυνση, δηλαδή πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και κατά της πλουτοκρατίας. Αυτό θα δημιουργεί θετικές διεργασίες μέσα στην εργατική τάξη, τ' άλλα στρώματα για την ενότητα δράσης τους γύρω από στόχους και διεκδικήσεις, που να ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες. Επομένως και μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης ταξικών διεκδικητικών αγώνων, πολλαπλάσια εμπόδια στο νέο κύμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που ήδη εξαγγέλλονται και μάλιστα ως λύσεις σε προβλήματα (π.χ., πρόταση Γ. Παπανδρέου για δουλιά σε νέους ανέργους χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση), στη συμμετοχή στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, στην ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα δυναμώνει και η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για τη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης. Ετσι, οι λαϊκές δυνάμεις θα μπαίνουν στον αγώνα διεκδίκησης συνολικά της άλλης υπέρ των συμφερόντων τους πολιτικής.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του δικομματισμού, σημαίνει ακόμη πιο δυνατή η φωνή του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, άρα και η φωνή του λαού. Περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης, αποκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαίνει αυξημένες δυνατότητες να φτάνουν και να ακούγονται τα λαϊκά προβλήματα και οι λύσεις που απαιτούνται στη Βουλή, σημαίνει ακόμη πιο μεγάλα εμπόδια στην κοροϊδία των λαϊκών στρωμάτων από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους βουλευτές τους.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ του ΚΚΕ θα είναι μεγάλο βήμα, ώστε να έρθει πιο κοντά η προοπτική του λαού, θα χτυπηθεί η λογική του εφικτού, δηλαδή της υποταγής των εργαζομένων ή της ανοχής τους στην πολιτική που δε θίγει και αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου, θα σπάσει τη λογική του «δε γίνεται τίποτα», αφού θα ενισχυθεί το ταξικό μέτωπο στο κίνημα, θα χτυπηθεί η λογική της «συναίνεσης» και της ταξικής συνεργασίας.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ με την ψήφο του είναι να τα καταφέρει όλ' αυτά, για να δώσει συνέχεια με τους αγώνες του στο δικό του δρόμο και μετά τις εκλογές.


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συμπάθεια και δημαγωγία για τις γυναίκες

Προσωπικές δεσμεύσεις και οράματα, όρκους πίστης και λόγια εκτίμησης και συμπάθειας, άφθονη δημαγωγία, αλλά καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τα προβλήματα, περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τα προβλήματα των γυναικών.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση των γυναικών του κόμματός του, δήλωσε ότι κατανοεί τα προβλήματα και τα μεγάλα διλήμματα των γυναικών «συζητώντας με τη σύζυγό του», ενώ ήταν αρκετά παραστατικός στην περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (ανισότητα στην εργασία, στην αμοιβή και την επαγγελματική εξέλιξη, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τη μη ύπαρξη υποδομών, ανεργία), χωρίς όμως να αναφερθεί και στα αίτια που τα γεννούν.

Περνώντας, όμως, στις προτεραιότητες και τα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματός του, έμεινε σε σκόπιμα γενικόλογες και αόριστες διακηρύξεις και ιδέες, που αποσκοπούν απλά στην υφαρπαγή της ψήφου των γυναικών. Ακριβώς επειδή δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει, επιστράτευσε το προσωπικό του βάρος, για να δηλώσει ότι «δεσμεύομαι προσωπικά» για τα «πρέπει» ιδιαίτερης μέριμνας που χρειάζεται να ληφθούν για την εργαζόμενη μητέρα και τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Απαριθμώντας τις δέκα θέσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ανέφερε τη θεσμοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής για την εφαρμογή της Ισότητας των δύο φύλων, την ψήφιση της «Χάρτας της Οικογένειας», τη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, την ίδρυση νέων δωρεάν νηπιαγωγείων, την εξασφάλιση περισσότερων και ουσιαστικότερων ολοήμερων δημοτικών σχολείων, τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, τη δημιουργία υπηρεσίας χρηματοδότησης γυναικείας δραστηριότητας (για γυναίκες επιχειρηματίες), προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης για την άνεργη γυναίκα, τη θεσμοθέτηση μέτρων και κινήτρων στην αγορά εργασίας, τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας με συγκεκριμένα μέτρα, όπως ο χαρακτηρισμός ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά, την ισότιμη χορήγηση επιδομάτων και παροχών και στα δύο φύλα.

Στο τομέα της Υγείας επανέλαβε τα περί ελεύθερης και δωρεάν επιλογής γιατρού, ενώ στην Παιδεία υποσχέθηκε υποτροφίες και μέτρα στήριξης των φτωχών οικογενειών.

Τα παραπάνω τα βάφτισε «νέα πολιτική», για την υλοποίηση της οποίας χρειάζεται, βέβαια, «μια κυβέρνηση, που να ξεχωρίζει για την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα, τη σεμνότητα και την ταπεινότητα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε ενέσεις τόνωσης του ηθικού στις γυναίκες του κόμματός του, τονίζοντας ότι «η υπεροχή της ΝΔ είναι δεδομένη και επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις δημοσκοπήσεις».

  • Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κ. Καραμανλή - Δ. Αβραμόπουλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ