ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αιματηρή ισραηλινή εισβολή

Για τον «οδικό χάρτη» συνομιλούσε, εκείνη την ώρα, ο απεσταλμένος του Μπους με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

Πάλι οι κηδείες των Παλαιστινίων θυμάτων του ισραηλινού στρατού μετατρέπονται σε διαδηλώσεις οργής

Associated Press

Πάλι οι κηδείες των Παλαιστινίων θυμάτων του ισραηλινού στρατού μετατρέπονται σε διαδηλώσεις οργής
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα αιματηρή εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός σε συνοικία της πόλης της Γάζας, χωρίς, μάλιστα, να τηρήσει, αυτή τη φορά, ούτε καν τα προσχήματα, αφού δεν επρόκειτο για αντίποινα ούτε υπήρξε ένταση στην περιοχή. Τη στιγμή που τα ισραηλινά τανκς εισέρχονταν στη συνοικία Ζεϊτούν, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπους για τον «οδικό χάρτη» συναντιόταν με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι αν δεν επιτευχθεί, άμεσα, κάποια πρόοδος «η απελπισία και οι εξελίξεις μπορεί να είναι τέτοιες, που δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καταρρέει ανά τμήματα η Π. Αρχή».

Λίγο μετά τα ξημερώματα, δύο ισραηλινά τεθωρακισμένα συνοδευόμενα από αρκετά θωρακισμένα οχήματα προερχόμενα από το γειτονικό εποικισμό Νετζαρίμ εισέβαλαν στη Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δυνάμεις του συνάντησαν αντίσταση, και μάλιστα δέχτηκαν, εκτός από όλμους και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και αντιαρματικά πυρά. Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, και επιβεβαιώνεται τόσο από αυτόπτες μάρτυρες και από ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τις νοσοκομειακές πηγές, είναι ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με αληθινά πυρά αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 4 πολίτες, και να τραυματιστούν άλλοι 5, ανάμεσα στους οποίους και ένας 11χρονος που έχασε το ένα μάτι του. Το ισραηλινό ραδιόφωνο υποστήριζε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 13.

Τα όργανα της ισραηλινής κατοχής σε δράση

Associated Press

Τα όργανα της ισραηλινής κατοχής σε δράση
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης, ότι πραγματοποίησε την εισβολή «κυνηγώντας τους υπόπτους πίσω από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά του Νετζαρίμ» αν και τέτοια επίθεση δεν έγινε γνωστό να έγινε το προηγούμενο βράδυ. Από την πλευρά της, η οργάνωση ισλαμιστική «Τζιχάντ» γνωστοποίησε ότι οι υπόλοιποι 4 νεκροί, εκτός από τους πολίτες, ήταν μαχητές της και τόνισε ότι «έλαβε το αιματηρό μήνυμα του Ισραήλ και θα απαντήσει καταλλήλως».

Ολα αυτά, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν, ότι το πρόγραμμα είναι στα όριά του και δεν μπορεί πλέον να αντικαταστήσει τα σπίτια που κατεδαφίζει παρανόμως ο ισραηλινός στρατός μετατρέποντας σε αστέγους δεκάδες Παλαιστινίους καθημερινά. Ο Χάνσεν μετέβη στη Λωρίδα της Γάζας και στη Ράφα για να παραδώσει ορισμένα καινούρια σπίτια και συγκρούστηκε λεκτικά με τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούσαν να ξαναχτιστούν τα σπίτια τους ακριβώς στο σημείο που βρίσκονταν, ενώ ο Χάνσεν επέμενε ότι αυτό σημαίνει σίγουρη επανακατεδάφιση.

Την ίδια στιγμή, στη Ραμάλα, ο Αχμάντ Κορέι συναντούσε τον Τζον Γουλφ, από τον οποίο ζητούσε να παρέμβουν οι ΗΠΑ για να σταματήσει αυτή η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με διπλωμάτες οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προοπτικές αναθέρμανσης του «οδικού χάρτη» και ο Κορέι φέρεται να ζήτησε από τον Γουλφ να κανονίσει μια συνάντηση Κορέι - Σαρόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, εκτός από τις ετοιμασίες για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ετοιμάζεται, σήμερα, και για την πολυσυζητημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη «Χεζμπολάχ».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ τα «κουκουλώνει» στα γρήγορα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο μέχρι χτες «χαμένος» ή «κλυδωνιζόμενος» στο παιχνίδι «πάρτα όλα», τα πήρε... Απέφυγε την πολιτική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με το αντιδραστικό σχέδιο για την Παιδεία και το πόρισμα του λόρδου Χάτον ήρθε να τον δικαιώσει ακόμη περισσότερο. Τώρα ισχυρότερος όσο ποτέ, αρχίζει τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις».

Ουδείς ευθύνεται για την αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι τον περασμένο Ιούλη και η κυβέρνηση δε γνώριζε ότι ήταν αναληθής ο ισχυρισμός των «45 λεπτών», ήταν το συμπέρασμα της έρευνας που ανακοίνωσε χτες ο δικαστής Χάτον «απαλλάσσοντας» τον Τόνι Μπλερ. Αντιθέτως, εξόχως επικριτικό είναι το πόρισμα για το BBC λόγω της δημοσιοποίησης του επίμαχου - αβάσιμου - ρεπορτάζ Γκίλιγκαν περί διόγκωσης του «κατηγορώ» κατά Ιράκ από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εχοντας εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη Παιδεία και το απαλλακτικό πόρισμα του δικαστή Μπράιαν Χάτον, ο Τόνι Μπλερ αξίωσε τη δημόσια απόσυρση των κατηγοριών που διατυπώθηκαν σε βάρος του περί παραπλάνησης του βρετανικού λαού για τα όπλα του Ιράκ και περί «δόλιας» στρατηγικής στην υπόθεση της αυτοκτονίας Κέλι, κατόπιν της δημοσιοποίησης του αθωωτικού πορίσματος Χάτον. Κάλεσε παράλληλα σε τερματισμό των επιθέσεων κατά των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και του Βρετανού υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν.

Λίγη ώρα αργότερα, το BBC εξέφρασε δημόσια συγγνώμη για «ορισμένες λανθασμένες κατηγορίες» που διατύπωσε ο δημοσιογράφος του Αντριου Γκίλιγκαν, και τις οποίες ο δικαστής Λόρδος Μπράιαν Χάτον τις χαρακτήρισε «αβάσιμες» και αφορούν τις συνθήκες θανάτου του επιστήμονα Κέλι, βεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του BBC Γκρεγκ Ντάικ, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέιβις.

ΙΤΑΛΙΑ
«Ναι» της γερουσίας στη διάσωση του «μπερλουσκονικού» καναλιού

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική Γερουσία υπερψήφισε χτες την κυβερνητική διάταξη που στοχεύει στη διάσωση του τηλεοπτικού καναλιού «Rete-4» που ανήκει στην εταιρία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Μίντιασετ». Τη διάταξη είχε καταθέσει η κυβέρνηση μετά την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Αζέλιο Τσιάμπι, να υπογράψει το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Η διάταξη ανατρέπει προηγούμενη δικαστική απόφαση που καλούσε τη «Μίντιασετ» να μετατρέψει το «Rete-4» σε δορυφορικό. Η διάταξη ανατρέπει επίσης δικαστική απόφαση που ανάγκαζε το κανάλι RAI-3 να μην εκπέμπει διαφημίσεις. Πλέον χρειάζεται και η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ