Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ τα «κουκουλώνει» στα γρήγορα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο μέχρι χτες «χαμένος» ή «κλυδωνιζόμενος» στο παιχνίδι «πάρτα όλα», τα πήρε... Απέφυγε την πολιτική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με το αντιδραστικό σχέδιο για την Παιδεία και το πόρισμα του λόρδου Χάτον ήρθε να τον δικαιώσει ακόμη περισσότερο. Τώρα ισχυρότερος όσο ποτέ, αρχίζει τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις».

Ουδείς ευθύνεται για την αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι τον περασμένο Ιούλη και η κυβέρνηση δε γνώριζε ότι ήταν αναληθής ο ισχυρισμός των «45 λεπτών», ήταν το συμπέρασμα της έρευνας που ανακοίνωσε χτες ο δικαστής Χάτον «απαλλάσσοντας» τον Τόνι Μπλερ. Αντιθέτως, εξόχως επικριτικό είναι το πόρισμα για το BBC λόγω της δημοσιοποίησης του επίμαχου - αβάσιμου - ρεπορτάζ Γκίλιγκαν περί διόγκωσης του «κατηγορώ» κατά Ιράκ από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εχοντας εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη Παιδεία και το απαλλακτικό πόρισμα του δικαστή Μπράιαν Χάτον, ο Τόνι Μπλερ αξίωσε τη δημόσια απόσυρση των κατηγοριών που διατυπώθηκαν σε βάρος του περί παραπλάνησης του βρετανικού λαού για τα όπλα του Ιράκ και περί «δόλιας» στρατηγικής στην υπόθεση της αυτοκτονίας Κέλι, κατόπιν της δημοσιοποίησης του αθωωτικού πορίσματος Χάτον. Κάλεσε παράλληλα σε τερματισμό των επιθέσεων κατά των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και του Βρετανού υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν.

Λίγη ώρα αργότερα, το BBC εξέφρασε δημόσια συγγνώμη για «ορισμένες λανθασμένες κατηγορίες» που διατύπωσε ο δημοσιογράφος του Αντριου Γκίλιγκαν, και τις οποίες ο δικαστής Λόρδος Μπράιαν Χάτον τις χαρακτήρισε «αβάσιμες» και αφορούν τις συνθήκες θανάτου του επιστήμονα Κέλι, βεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του BBC Γκρεγκ Ντάικ, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέιβις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ