Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκρηξη με Βρετανό στρατιώτη νεκρό

Η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σε δύο μέρες με έναν Βρετανό στρατιώτη νεκρό (φωτό) οδηγεί αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να μιλούν περί «νέας τακτικής» των αντιπάλων τους

Associated Press

Η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σε δύο μέρες με έναν Βρετανό στρατιώτη νεκρό (φωτό) οδηγεί αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να μιλούν περί «νέας τακτικής» των αντιπάλων τους
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε χτες ενώ ένας Αφγανός μεταφραστής και ένας αριθμός Βρετανών στρατιωτών - που δε διευκρινίζεται - τραυματίστηκαν από τη νέα βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, καθώς γίνεται προφανές ότι η «νέα τακτική» των Ταλιμπάν, αυτή των επιθέσεων αυτοκτονίας, συνεχίζει να εφαρμόζεται. Νεκρός είναι και ο επιτεθείς, ο οποίος φέρεται να πυροδότησε εκρηκτικά βαλμένα σε ένα ταξί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή από διάφορες πηγές, η χτεσινή επίθεση ήταν πανομοιότυπη με εκείνην της Τρίτης, όταν σκοτώθηκε, σε επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εναντίον κατοχικής αυτοκινητοπομπής, ένας Καναδός στρατιώτης και ένας πολίτης, ενώ είχαν τραυματιστεί άλλοι τρεις Καναδοί στρατιώτες και 10 πολίτες.

Νωρίτερα, υπήρχαν «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες και για άλλη έκρηξη, έξω από στρατιωτική εγκατάσταση της Γερμανίας. Δεν υπήρξε διασταύρωση της πληροφορίας αυτής.

Ο Καναδός υποστράτηγος Αντριου Λέσλι, ο Γερμανός υποστράτηγος Γκετζ Γκλίμεροθ και άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παραδέχονταν χτες το προφανές: Την αλλαγή τακτικής των «Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα». Ο αφγανικός χειμώνας ίσως αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μεταστροφή των αντιπάλων της κατοχικής «συμμαχίας» από τον ανταρτοπόλεμο στην υιοθέτηση επιθέσεων αυτοκτονίας από ένα «νέο είδος τρομοκρατών». Η «Ουάσινγκτον Ποστ», χτες, σε άρθρο της, τόνιζε ότι ο στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς, νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, υποσχέθηκε σε επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου την «επέκταση» του ΝΑΤΟ πέραν της Καμπούλ για να ελεγχθεί η χώρα. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» με αφορμή τα όσα είπε ο Τζόουνς σημείωναν την «απογοήτευση» του Πενταγώνου από την ευρωπαϊκή έλλειψη «βοήθειας» και την ανάγκη να υπάρξει «δέσμευση και νέων δυνάμεων» του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Αλλο ένα δημοσίευμα με σημασία από τον αμερικανικό Τύπο χτες ήταν αυτό της «Σικάγο Τρίμπιουν», που προέβλεπε, βάσει πληροφοριών από το Πεντάγωνο, «μεγάλη επιχείρηση ακόμη και εντός Πακιστάν τους αμέσως επόμενους μήνες» (πιθανώς τον Απρίλη, όταν ο καιρός θα καλυτερεύσει) από τις αμερικανικές δυνάμεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θηριωδίες και διαδηλώσεις (2010-09-11 00:00:00.0)
Ο πόλεμος εντείνεται (2007-04-03 00:00:00.0)
Πολλαπλές επιθέσεις (2006-11-29 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας (2006-10-17 00:00:00.0)
Στις φλόγες (2006-09-05 00:00:00.0)
Φίλιες (και άλλες) απώλειες (2006-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ