ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Εξήντα χρόνια ανασφάλιστοι

«Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα» ήταν το κεντρικό σύνθημα της ημερίδας που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Θέμα: το μακρόχρονο, άλυτο έως σήμερα, ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των εικαστικών δημιουργών. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μ. Παπαδάκης, «Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού των εικαστικών καλλιτεχνών είναι άρρηκτα δεμένο με το πώς η πολιτεία αντιλαμβάνεται το πολιτιστικό δημιούργημα και επόμενα τον πολιτισμό στο σύνολό του. Το έργο τέχνης τιμά την Ελλάδα, αλλά ο καλλιτέχνης πεθαίνει ανασφάλιστος». «Η πρόταση του ΕΕΤΕ» κατέληξε ο Μ. Παπαδάκης «στηρίζεται στην τριμερή (καλλιτέχνης - κράτος - χρήστης) χρηματοδότηση της ασφάλισης των εικαστικών, ώστε να διασφαλίζεται μια κατώτατη σύνταξη και για τον καλλιτέχνη που δεν πουλάει και δεν μπορεί να ανταποκρίνεται συστηματικά στις οικονομικές οφειλές».

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το ισχύον καθεστώς για τους εικαστικούς, ο Γεράσιμος Αραβανής (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ). «Τα τελευταία χρόνια», ανέφερε, «τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης έχουν έρθει στην επικαιρότητα με πολύ έντονο τρόπο. Μπροστά μας έχουμε μια νέα επίθεση με κοινό παρονομαστή τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση, τον περιορισμό του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης και το φούντωμα του ιδιωτικού τομέα».

Και συνέχισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη μια πολιτική που θα αντιστοιχίσει το επίπεδο και τις δυνατότητες της κοινωνίας με τις ανάγκες του λαού σήμερα. Στα δύο κόμματα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Απαιτείται μια διακυβέρνηση σε άλλη λογική, που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως και όλα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να λύνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Οι λύσεις να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες. Η ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, καθολική και υποχρεωτική. Το συνταξιοδοτικό να στηρίζεται σε τρεις δημόσιους οργανισμούς: μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες».

Οσον αφορά στους καλλιτέχνες, ο Γερ. Αραβανής επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για το ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη στην κοινωνική και πολιτική ζωή. «Θέλουμε την τέχνη με όσο το δυνατό λιγότερες εξαρτήσεις από την εξουσία, αλλά και από τα πιεστικά καθημερινά προβλήματα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέχνη χειραγωγημένη, μία τέχνη για λίγους». Το ΚΚΕ αποδέχεται τη θέση του Επιμελητηρίου όσον αφορά στον ασφαλιστικό φορέα και στην εξασφάλιση πόρων.

Πεντάμηνο, χάριν Ολυμπιακών...

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά οι νεοέλληνες επί των πολιτιστικών προτιμούν τη... φλυαρία. Ο λόγος για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο, καθώς με την πρόσδεσή του στους Ολυμπιακούς θα διαρκέσει από 1/5-28/9. Πεντάμηνο, λοιπόν, για όλα τα γούστα. Από τον Φίλιπ Γκλας, που σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιάσει έργο του, τις φιλαρμονικές Βερολίνου, Βιέννης, τη Συμφωνική του Λονδίνου, τις συναυλίες του υπουργού Πολιτισμού της Βραζιλίας, Ζιλμπέρτο Ζιλ, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Σκαλκώτα, μέχρι διαφόρων Ελλήνων συνθετών (Μαρκόπουλου, Ανδριόπουλου, Μαυρουδή, Σαββόπουλου, Θεοδωράκη (σε τραγούδια του θ' ακούσουμε τον Αντ. Ρέμο). Το πρόγραμμα του Ηρωδείου περιλαμβάνει 77 παραστάσεις μουσικής, θεάτρου, λυρικού θεάτρου, χορού και 22 της Επιδαύρου.

Από αυτές οι 59 είναι παραγωγές του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ο προϋπολογισμός για το Ηρώδειο φτάνει τα 2.700.000 ευρώ και για την Επίδαυρο τα 1.230.000 ευρώ.

Στις συμπαραγωγές περιλαμβάνονται, σε παγκόσμια πρώτη, η θεατρική προσαρμογή «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Νίτσε από το θέατρο «Στάρι» της Κρακοβίας και η όπερα «Εγώ, ο Πινόκιο» του Αντόνιο Τσερίκολα από το «Θέατρο Βεντίντιο μπάσο ντι Ασκόλι». Στην Επίδαυρο οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνη με τις «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου με τον «Πλούτο» (πρωταγωνιστής ο Λάκης Λαζόπουλος). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν τρία δεκαήμερα νέων δημιουργών.

Αναφορά στον Καβάφη

Ενα πολύπτυχο δρώμενο, σμιλεμένο με λόγο θεατρικό, χορευτικό, μουσικό, εικαστικό και ποιητικό, αποτελεί το θέαμα «Κ. Π. Καβάφης», που θα παρουσιαστεί στις 3 του Φλεβάρη, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας». Η επιλογή των κειμένων έγινε από τον ποιητή και καθηγητή Νεολληνικής Λογοτεχνίας Νάσο Βαγενά. Σύμβουλος της εκδήλωσης είναι ο Μανόλης Σαββίδης. Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη. Τα σκηνικά - κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Αλεξάνδρα Σακκελαροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη από τους Μ. Χατζιδάκι, Θ. Μικρούτσικου και Δ. Παπαδημητρίου θα ερμηνεύσουν οι Κώστας Θωμαΐδης και Φωτεινή Δάρρα, ενώ θα παρουσιαστούν χορογραφίες των Σεσίλ Μικρούτσικου, Κικής Μπάκα, Αποστολίας Παπαδαμάκη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας (σε διεύθυνση Θανάση Τσιπινάκη) και οι χορευτές Ερμής Μαλκότσης, Βαγγελιώ Ράντου.

ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

Είναι επιτακτική ανάγκη πιστεύω για τον εργάτη, τον αγρότη, το συνταξιούχο, το νέο που βλέπει με αβεβαιότητα το μέλλον του, να υπερασπιστεί στην ουσία το δίκιο του, την κοινωνική του υπόσταση, ψηφίζοντας ΚΚΕ. Το έχω ξαναπεί και θα το λέω: Τα κόμματα στην Ελλάδα είναι δύο. Η Δεξιά και το ΚΚΕ. Η Δεξιά, που δεν είναι μόνο η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δε θ' αφήσουν τίποτε όρθιο. Είναι σαν τη Λερναία Υδρα, κόβεις ένα κεφάλι βγαίνουν περισσότερα.

Πρέπει να αφήσουμε τις μικροδικαιολογίες, ότι τάχα δε γίνεται τίποτε, να απεμπλακούμε από τις κοροϊδίες του δικομματισμού και να ψηφίσουμε το Κόμμα που υπερασπίζεται τα δίκια του λαού. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να ξεσηκώσει. Ολοι οι άλλοι είναι για... κουβέντα να γίνεται. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει πράξη την αντίσταση.

Οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να στηρίξουν το ΚΚΕ, που μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος σε όσα προσπαθούν να μας επιβάλουν και σε όσα επιχειρούν να καταργήσουν. Κι αυτά που θα καταργήσουν είναι δικαιώματα κερδισμένα με αγώνες. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί, να ξαναγίνει αντίσταση.

Εγώ ψηφίζω ΚΚΕ και για λόγους συνείδησης, γιατί αισθάνομαι το χρέος απέναντι στον πατέρα μου, που αγωνίστηκε για όλα αυτά που συνεχίζει να αγωνίζεται το Κόμμα, αλλά και γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο που συνεχίζει να αντιστέκεται στην κατηφόρα που έχει πάρει η ελληνική κοινωνία και αισθάνομαι χρέος να συμμετέχω σ' αυτή την αντίσταση.


Του Κώστα ΒΟΥΤΣΑ*
*Ο Κώστας Βουτσάς είναι ηθοποιός

Η Δράμα στην Ηλιούπολη

Αυτό το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα προβάλει στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, Ανω Ηλιούπολη) όλες τις βραβευμένες και τέσσερις μη βραβευμένες ταινίες του περσινού φεστιβάλ. Εναρξη προβολών 8 μ.μ.

Το Σάββατο θα προβληθούν οι ταινίες: «Ρεντ Σκάι» του Π. Φαφούτη, «Paint it black» του Ν. Λερού, «Κούκλα» του Αλ. Κακαβά, «Μόνο για πάντα» του Μ. Κωνσταντάτου, «Αποθυμιά» του Μ. Γιαμαλάκη, «Ιζαμπέλ» του Α. Πολυμενόπουλου, «Οχι πια ιστορίες αγάπης» της Στ. Θεοδωράτου και οι μη βραβευμένες «Ηφαίστειο» του Α. Φατούρου και «Ο τοίχος» του Δ. Λυκιαρδόπουλου.

Την Κυριακή: «Χαραυγή» του Γ. Κατσάμπουλα, «Skipper straad» της Ε. Βαχλιώτη, «Τα μυστικά της πόλης» της Ε. Δημητρακοπούλου, «Στον τοίχο» της Μ. Μακρή, «Πες μου χρόνια πολλά» του Ν. Κρητικού, «Το ψυγείο» του Γ. Σιούγα και οι μη βραβευμένες «Υστατη προσπάθεια» του Κ. Χατζημιχαηλίδη και «Σαββατόβραδο» του Α. Μποσκοΐτη.

Διαφόρων ειδών αρχαιολογικά ευρήματα «σπουδαίας σημασίας» βρέθηκαν, όπως υποστηρίζει ομάδα του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου, σε σπήλαιο στο Δήμο Λέρνας Αργολίδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του παραπάνω δήμου, πρόκειται για αγγεία διαφόρων μεγεθών, σε μεγάλη ποσότητα, νομίσματα αγνώστου προελεύσεως και ηλικίας καθώς και ανθρώπινους σκελετούς. Εχει ήδη ειδοποιηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να επιληφθεί των ευρημάτων και να τα αξιολογήσει.

Δωρεά 1.868 τίτλων (2.574 τόμοι) αρχαίων και νεότερων Ελλήνων συγγραφέων, πρόσφερε η ελληνική Βουλή στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας. Σε επιστολή του στο διευθυντή της Βιβλιοθήκης, Ισμαήλ Σεραγκελντίν, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή των Ελλήνων εκφράζει την υποστήριξή της και τη φιλία της απέναντι στο πνευματικό αυτό ίδρυμα, που έχει αναλάβει το σημαντικό ρόλο της συγκέντρωσης και διαφύλαξης της ανθρώπινης σκέψης από τους αρχαιότατους χρόνους έως τις μέρες μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ