ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση στον πόλεμο κυβέρνησης - εργοδοσίας

Την Κυριακή στις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα 24ωρη απεργία στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Φίλαθλος»

Στον ανοιχτό πόλεμο που κήρυξαν η κυβέρνηση και οι εκδότες ενάντια στους εργαζόμενους του Τύπου, οι εργαζόμενοι απαντούν με ενότητα και συντονισμένη δράση, επαναλαμβάνοντας την απόφασή τους να περιφρουρήσουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Οι προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και της εργοδοσίας συνεχίστηκαν και χτες. Μετά την προχτεσινή μήνυση που κατέθεσε ο Γ. Κουρής κατά των διοικήσεων των ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ, όργανα της κρατικής ασφάλειας εισέβαλαν δύο φορές στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έχοντας ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα της.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι από τα ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΣΠΗΤ, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, με τη συμμετοχή πολλών δημοσιογράφων, έγινε σαφές ότι πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά θα παλέψουν κόντρα στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές. Με όλες τους τις δυνάμεις θα κινητοποιηθούν ώστε να πετύχει η νέα 24ωρη απεργία που έχει κηρυχτεί για την Κυριακή στις 2 μ.μ. στο συγκρότημα του Γ. Κουρή με κύρια αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την ανάκληση απόλυσης ενός εργαζόμενου.

Οι χτεσινές εξελίξεις ήρθαν ως συνέχεια μετά το «πράσινο φως» για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που έδωσαν ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, με τις δηλώσεις του περί ...αυτοδικίας - που επανέλαβε και χτες - όσο και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που ζητούσε από τον υπουργό Τύπου να «μεριμνήσει για να μην επαναληφθούν έκτροπα κατά τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις». Την ίδια στιγμή, όμως, τα διαβήματα και οι καταγγελίες προς τους υπουργούς Τύπου, Δημόσιας Τάξης, την κυβέρνηση έμεναν χωρίς ...απάντηση.

Τα γεγονότα από τον ξυλοδαρμό και την επίθεση των ΜΑΤ (4 διμοιρίες που κινήθηκαν με άνωθεν εντολή) και των «φουσκωτών» του Γ. Κουρή εξιστόρησε χτες ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μ. Μαθιουδάκης, ενώ ο γραμματέας της ΕΤΗΠΤΑ, Οθ. Θεοχάρης, τόνισε την απόφαση του κλάδου να προασπίσει τα δίκαια αιτήματά του. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, Δ. Χαρός, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο θα βάλουν φρένο στις επιδιώξεις των εκδοτών, που σήμερα είναι ο Γ. Κουρής και αύριο κάποιος άλλος.

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στους εργοδότες και στην κυβέρνηση, που έχουν βάλει στόχο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, απηύθυνε στη συνέχεια ο Δ. Δρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Ευχή για μια νικηφόρα κατάληξη έκανε ο Δ. Γκλαβάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Π. Κατάρας, τόνισε ότι η εργοδοσία μια γλώσσα καταλαβαίνει: Του αγώνα και της συντονισμένης δράσης.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε ήταν ένα προσχεδιασμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο που έστησαν κυβέρνηση, εκδότες και Κουρής», επισήμανε στη συνέχεια ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Παν. Ράμμος, σημειώνοντας ότι αυτό που «πονάει» είναι το Συνδικάτο, η ενότητα των εργαζομένων στον Τύπο. «Δε θα τελειώσει ο αγώνας αν δεν μπει τάξη στο συγκρότημα Κουρή. Ο "πόλεμος" είναι στην αρχή και πρέπει να απαντήσουμε με μέτωπο», τόνισε.

Χτες παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους μισθούς που δίνει ο Γ. Κουρής στους εργαζομένους του: Μισθοί των 240 και 440 ευρώ, ενώ εργαζόμενος με 13 χρόνια υπηρεσίας παίρνει μόλις 120 χιλιάδες δραχμές και με 24 χρόνια φτάνει μόλις τις 160 χιλιάδες δραχμές. Από την άλλη ο Γ. Κουρής χρωστά 1,5 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, τη στιγμή που παρακρατά τις εισφορές από τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΑΣΑ
Μαθήματα «συμμετοχικής δημοκρατίας»

Ενα ακόμα παράδειγμα «συμμετοχικής δημοκρατίας» έδωσε χτες η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, που προχώρησε στην «ανασυγκρότηση» του προεδρείου, μετατρέποντάς το σε απόλυτα μονοπαραταξιακό και αποκλείοντας με το «έτσι θέλω» τις δυνάμεις της ΔΑΣ.

Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ΔΑΣ ώστε να μπορεί άνετα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να στηρίξει χωρίς πρόβλημα τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, την πρόσληψη εποχικού και ωρομίσθιου προσωπικού στην ΕΘΕΛ ΑΕ, να σπρώξουν τη δημόσια συγκοινωνία στους δήμους και από εκεί σε ιδιώτες, κ.ά.

Η ΔΑΣ ύστερα από αυτή την εξέλιξη απαιτεί την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, όπου θα λογοδοτήσουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στους εργαζόμενους για την πραξικοπηματική τους ενέργεια αλλά και να συζητηθούν επί της ουσίας τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Η ΠΑΣΚΕ στις τελευταίες εκλογές είχε κατέβει με δύο ψηφοδέλτια, ως ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ. Μια γνωστή μέθοδος των απανταχού δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού προκειμένου να υφαρπάζει τις ψήφους των εργαζομένων και να αποκλείει, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Και ενώ στις εκλογές τα χωριστά ψηφοδέλτια πήραν από 5 έδρες (5 έδρες κέρδισε η παράταξη της ΔΑΣ και 2 η ΔΑΚΕ) ξαφνικά τα δύο ψηφοδέλτια ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ αποφάσισαν ότι δεν τους χωρίζει τίποτα και ενώθηκαν πάλι σε μια παράταξη. Γεγονός που τους έδωσε τις 10 από τις 17 έδρες στη Διοίκηση του Συνδικάτου. Ετσι, χτες, συγκαλώντας ΔΣ, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη ΔΑΣ, αποφάσισαν, τις θέσεις του γενικού γραμματέα, του αντιπροέδρου Α΄ και του αντιπροέδρου Β΄ που καταλάμβαναν οι δυνάμεις της ΔΑΣ να τις πάρει η «ενιαία» πλέον ΠΑΣΚΕ, παραβιάζοντας ακόμα και τη συμφωνία που είχε κάνει για αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Ακόμα, πήραν και τη θέση του εφόρου που κατείχε η ΔΑΚΕ.

Από τη ΔΑΣ ο Γ. Μαστραγγελής δήλωσε στο «Ρ»: «Η ΠΑΣΚΕ πραξικοπηματικά και με φασίζουσα νοοτροπία καταπάτησε κάθε έννοια δημοκρατίας αλλά και το καταστατικό του Συνδικάτου. Η ΔΑΣ δηλώνει ότι δεν παραιτήθηκε και δε θα παραιτηθεί ποτέ από τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, είτε κατέχει θέσεις είτε όχι. Ηταν και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή με θέσεις και προτάσεις. Το ξεπούλημα, για άλλη μια φορά, του κλάδου θα βαρύνει την εργοδοτική ΠΑΣΚΕ».

Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Φαρμάκου

Το Σάββατο, 31 Γενάρη, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 7ος όροφος). Η παράταξη «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου - Καλλυντικού» καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες για να κάνουν το σωματείο μαζικό, γερό, ικανό να παρεμβαίνει άμεσα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Πρόταση προς το συμφέρον των εργαζομένων

«Η πρόταση του ΚΚΕ είναι αυτή που πραγματικά βρίσκεται προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και είναι επιτακτική ανάγκη να υπερψηφιστεί στη Βουλή». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και αφορά την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, για την εφαρμογή με νόμο γνήσιου 35ωρου - 7ωρου - 5ημέρου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η πρόταση του ΚΚΕ συμβαδίζει με τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τις αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και του ΠΑΜΕ. «Πρόκειται - σημειώνει - για μια ολοκληρωμένη πρόταση που διασφαλίζει γνήσιο 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με σταθερή απασχόληση Δευτέρα - Παρασκευή, με αυξήσεις των αποδοχών και πλήρεις ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές, γι' αυτό και τη στηρίζουμε».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η πρόταση αυτή είναι αντίθετη στο ελαστικό ωράριο και τη μείωση παροχών που προωθούν και εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέτρα που εμείς απορρίπτουμε σαν αντεργατικά - αντιλαϊκά. Με βάση αυτή την πρόταση του ΚΚΕ και τα άλλα πολιτικά κόμματα και όσοι προβάλλουν το 35ωρο, θα πρέπει να κριθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά και τις παραπέρα εξελίξεις».

ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως την πρώτη υπεύθυνη των απαράδεκτων αντιδημοκρατικών ενεργειών εναντίον των εργαζομένων στο συγκρότημα Κουρή και εναντίον των Διοικήσεων των Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, που έχουν κηρύξει τις απεργίες στις εφημερίδες ΑΥΡΙΑΝΗ και ΦΙΛΑΘΛΟ. Το μέτωπο κυβέρνησης-εργοδοσίας-κρατικού μηχανισμού έδρασε και πάλι και πήρε άριστα!

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και καλεί όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γιορτάζει 100 χρόνια ζωής και πάλης

Τα 100 χρόνια ζωής και πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, γιορτάζει μεθαύριο, Δευτέρα 2 Φλεβάρη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος, Στοά Φέξη). Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν «στο αντάμωμα του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: έκθεση ιστορικού υλικού, ιστορικές αναδρομές, ομιλία από το ΔΣ του συνδικάτου, απόσπασμα εργατικής ποίησης και μουσικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ