ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Να ποιοι «ματώνουν» τη Ζώνη!

Σημαντικές καταγγελίες για αυτούς που ευθύνονται για το πρόσφατο δυστύχημα στη Ζώνη

Τους ενόχους για το τραγικό δυστύχημα που έγινε στις 5 Δεκέμβρη στο δεξαμενόπλοιο « ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ», με απολογισμό έναν νεκρό καθαριστή, αποκαλύπτουν 5 σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με επιστολή που κατέθεσαν χτες στην Εισαγγελία Πειραιά, στην οποία περιέχονται στοιχεία- καταπέλτης και μια σειρά καυτών ερωτηματικών. Σημειώνεται ότι το πρωί της περασμένης Κυριακής, 5 Δεκέμβρη, ο καθαριστής Τσιέχου Λευτέρης βρήκε το θάνατο μέσα στη Νο 3 αριστερή δεξαμενή του «ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ» όταν άρπαξε φωτιά η πίσσα την οποία προσπαθούσε να καθαρίσει από τον πάτο της δεξαμενής.

Πρώτο στοιχείο που καταθέτουν τα σωματεία είναι ότι το πλοίο είχε πάρει και πάλι φωτιά πριν από δύο περίπου μήνες στη Ζώνη, όμως αποσιωπήθηκε και ρωτούν: «Για ποιο λόγο επιτράπηκε να μπει το πλοίο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για επισκευήέχοντας στα τάνκια φορτίου υπολείμματα φορτίου (περίπου 1 μέτρο), όταν οι ισχύουσες διατάξεις και οι κανονισμοί απαιτούν να είναι κενό φορτίου;».

Το δεύτερο στοιχείο αφορά την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου για την καταλληλότητα των δεξαμενών του πλοίου για εργασία (Gas Free) που εξέδωσε το γραφείο Χημικού Ασφαλείας Παπαδόπουλου. Οπως αναφέρεται, το εν λόγω γραφείο στις 20 Νοέμβρη είχε εκδώσει πιστοποιητικό με το οποίο χαρακτηρίζονταν όλες οι δεξαμενές φορτίου και η Νο 3 ως κατάλληλες για χρήση φλόγας. Μετά από μια σύγκρουση του «ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ» με διπλανό πλοίο, εκδίδει νέο πιστοποιητικό, εξαιρώντας από τη χρήση φλόγας μόνο τη Νο 3 δεξαμενή, την οποία όμως κρίνει κατάλληλη για άλλου είδους εργασίες. Στις 8 Δεκέμβρη, δηλαδή τρεις μέρες μετά το δυστύχημα και αφού ο χημικός από το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει χαρακτηρίσει όλες τις δεξαμενές ακατάλληλες για χρήση φλόγας, το γραφείο Παπαδόπουλου εκδίδει νέο πιστοποιητικό και απαγορεύει, «κατόπιν εορτής» όμως, τη χρήση φλόγας σε όλες τις δεξαμενές! Τα σωματεία με την επιστολή τους χαρακτηρίζουν αυτό το γραφείο ως «ακατάλληλο».

Τέλος, επιρρίπτουν ευθύνες και στον τεχνικό ασφαλείας, καθώς τα υπολείμματα φορτίου δηλαδή η πίσσα ήταν σε ρευστή κατάσταση, γεγονός «που μπορεί να εξηγηθεί μόνο εάν χρησιμοποιηθεί καθαρό πετρέλαιο (φιούελ) που διαλύει - αραιώνει την πίσσα». «Αν αυτό έχει γίνει - σημειώνεται - αποτελεί μια εγκληματική πράξη σε συνδυασμό με το ότι επέτρεψαν να γίνονται παράλληλα εργασίες με φλόγα». Τα σωματεία ζητούν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, που πήρε δείγμα από τα υπολείμματα, να εκδώσει άμεσα τα αποτελέσματα.

Τα σωματεία ζητούν επίσης την πάταξη του κυκλώματος που «ματώνει» τη Ζώνη.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

Τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων, τεράστια ανεργία για τους εργαζόμενους

Η απασχόληση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης έχει πτωτική τάση. Για παράδειγμα, το μέσο μέγεθος απασχόλησης, από 35 άτομα που ήταν το 1989 έφτασε τα 24 άτομα το 1995 και σήμερα κινείται στα όρια των 20. Η ανεργία στους νέους κλωστοϋφαντουργούς φτάνει στο 34%, ενώ το 25% των εργαζομένων στον κλάδο υποαπασχολείται. Οι εργαζόμενοι σ' έναν κλάδο, που γνωρίζει μεγάλη ένταση εργασίας, είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους, υπάρχει πληθώρα ανασφάλιστων, οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται. Την ίδια ώρα και ενώ θεωρείται ότι ο κλάδος διέρχεται κρίση, δεκάδες επιχειρήσεις έχουν τεράστια κέρδη. Το νέο σχήμα που σταθεροποιείται είναι: Δέκα-δεκαπέντε εργαζόμενοι στην Ελλάδα -σχέδιο, κοπή, λογιστήριο- και στη Βουλγαρία με φασόν 400 εργαζόμενοι στη ραφή.

Τις διαπιστώσεις αυτές έκαναν οι εισηγητές στην ημερίδα για τον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΕΚΘ.

Οταν, ωστόσο, ο Θ.Τσίτσης, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα αίτια αυτής της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, κάποιοι από τους οργανωτές προσπάθησαν να τον κάνουν να σιωπήσει, αφού οι εκτιμήσεις του διέφεραν από αυτές του Εργατικού Κέντρου και της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι οι προτάσεις των εργαζόμενων θα πρέπει να συνοδεύονται από οικονομοτεχνικές μελέτες! Σύμφωνα με τις απόψεις του Γραμματέα του Τμήματος Βιομηχανίας του υπ. Ανάπτυξης κ. Θεοφανόπουλου, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σιωπούν και να ακούνε τους τεχνοκράτες των υπουργείων.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων, κυρίως από την πλευρά των συνδικαλιστών των πρωτοβάθμιων σωματείων, επισημάνθηκε πως επιχειρήσεις του κλάδου παίρνουν επιδοτήσεις όχι για να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις, αλλά για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που απολύονται. Οι συνδικαλιστές της κλωστοϋφαντουργίας ΗΛΙΟΣ-ΤΕΝΚΑΤΕ του Ακκά, στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλαν πως οι εργαζόμενοι της εταιρίας βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα, να αποχωρήσουν οικειοθελώς, λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις που τους υπόσχεται η εργοδοσία ή να περιμένουν τη σειρά τους να απολυθούν, αφού η εταιρία είναι αποφασισμένη, όπως τους λέει, να κάνει χρήση του 2% για τις α πολύσεις. Μέχρι τώρα απολύθηκαν με τον τρόπο της «οικειοθελούς αποχώρησης» 120 εργαζόμενοι και έρχεται η σειρά για άλλα 46 άτομα, που η εργοδοσία τούς ζητά να φύγουν μέχρι τις 20 Γενάρη, για να μπορέσει στη συνέχεια να πάρει επιδότηση η εταιρία. Οι συνδικαλιστές με παρέμβασή τους στο συνέδριο ζήτησαν να μη χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις που κάνουν απολύσεις.

Επίσης, τονίστηκε ότι οι εργοδότες, όταν παίρνουν επιδοτήσεις δεν τις βάζουν για ανανέωση του μηχανισμού ή για επέκταση των παραγωγικών τους μονάδων αλλά τα κάνουν... ομόλογα.

Οσον αφορά τη συνολική και κυρίως τη χρηματιστηριακή κερδοφορία του κλάδου, επισημάνθηκε ότι δε στηρίζεται σε παραγωγικές επιδόσεις. Ο κλαδικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχει εκτιναχτεί, χωρίς η παραπάνω τάση να βασίζεται σε αντίστοιχα αποτελέσματα, αλλά σε φήμες και προβλέψεις, σε συγκυριακά αίτια. Παρ' όλα αυτά η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών είναι τεράστια.

Τέλος, για τους συνδικαλιστές που μίλησαν για την ανάγκη ύπαρξης Εθνικού Σχεδίου για την κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό, ο κ. Θεοφανόπουλος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι με τις προτάσεις αυτές «γυρίζουμε σελίδα προς τα πίσω», προσθέτοντας ότι «οι επιχειρηματίες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θέλουν να λειτουργήσουν»!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Κάλεσμα αντίστασης

Επανασυγκροτήθηκε η Συντονιστική  Σωματείων Νομού Ηλείας

Την επανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων αποφάσισαν εργαζόμενοι του Νομού Ηλείας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή Πρωτοβουλίας σωματείων της περιοχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα αποτελεί την ασπίδα των εργαζομένων, θα οργανώνει και θα συντονίζει την αντίσταση και την αντεπίθεση στις αντεργατικές πολιτικές και επιλογές και θα σταθεί απέναντι στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και πολλών δευτεροβάθμιων οργανώσεων, οι οποίες όχι μόνο «δεν οργανώνουν την αντίσταση της εργατικής τάξης, αλλά συναινούν, συνεργάζονται, συμβιβάζονται και τελικά ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων», τονίζει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, στην απόφαση της σύσκεψης για την επανασυγκρότηση της Συντονιστικής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα παλεύει για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι της περιοχής τη μάστιγα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, να αντιπαραθέσουν το δικό τους μέτωπο στον οδοστρωτήρα των εργασιακών σχέσεων, να διεκδικήσουν ένα ενιαίο, δημόσιο και λαϊκό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Επίσης καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και καλεί σε αγώνα για σύγχρονη δημόσια και λαϊκή παιδεία, για δημοκρατία στους χώρους δουλιάς.

«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στοχεύει να ταράξει τα νερά που λιμνάζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή μας. Να συντονιστεί γενικότερα με ανάλογες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Κυρίαρχη λογική μας είναι η προώθηση της ταξικής αγωνιστικής ενότητας, που θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για να ξανακερδίσουν τα Συνδικάτα τους εργαζόμενους, να τους ξαναεμπνεύσουν και να ενισχύσουν τα ιδανικά, τις αξίες, τις αρχές, τα οράματα και την ομορφιά του αγώνα», υπογραμμίζεται στην απόφαση της σύσκεψης.

Καταλήγοντας η Συντονιστική καλεί κάθε συνδικάτο, κάθε συνδικαλιστή και απλό εργαζόμενο, που θέλει να συντονιστεί μαζί της, να συστρατευτεί σε αυτήν «για να συγκροτήσουμε, απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - βιομηχάνων και ξεπουλημένων ηγεσιών, το δικό μας λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο».

ΧΙΟΣ
Δεν παραχωρούνται οι κατοικίες

Ερώτηση του ΚΚΕ για την καθυστέρηση παραχώρησης Εργατικών Κατοικιών 

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους δικαιούχους στέγασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που κατοικούν στις λαϊκές πολυκατοικίες Βαρβασίου Χίου, καθώς δεν τους έχουν δοθεί ακόμη τα παραχωρητήρια των διαμερισμάτων τους. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Αγγουράκης, σε Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν πως «παρότι κατοικούν στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες από το 1974 και παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εγγράφως από το 1979 από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Χίου, σε δικαιούχους, ότι το παραχωρητήριο οριστικής παραχώρησης του διαμερίσματος που τους έχει κληρωθεί θα εκδοθεί από τον Οργανισμό και θα τους δοθεί, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και τι μέτρα θα παρθούν ώστε να δοθούν άμεσα τα παραχωρητήρια οριστικής παραχώρησης των διαμερισμάτων των λαϊκών πολυκατοικιών Βαρβασίου, στους δικαιούχους του ΟΕΚ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ