Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

Τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων, τεράστια ανεργία για τους εργαζόμενους

Η απασχόληση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης έχει πτωτική τάση. Για παράδειγμα, το μέσο μέγεθος απασχόλησης, από 35 άτομα που ήταν το 1989 έφτασε τα 24 άτομα το 1995 και σήμερα κινείται στα όρια των 20. Η ανεργία στους νέους κλωστοϋφαντουργούς φτάνει στο 34%, ενώ το 25% των εργαζομένων στον κλάδο υποαπασχολείται. Οι εργαζόμενοι σ' έναν κλάδο, που γνωρίζει μεγάλη ένταση εργασίας, είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους, υπάρχει πληθώρα ανασφάλιστων, οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται. Την ίδια ώρα και ενώ θεωρείται ότι ο κλάδος διέρχεται κρίση, δεκάδες επιχειρήσεις έχουν τεράστια κέρδη. Το νέο σχήμα που σταθεροποιείται είναι: Δέκα-δεκαπέντε εργαζόμενοι στην Ελλάδα -σχέδιο, κοπή, λογιστήριο- και στη Βουλγαρία με φασόν 400 εργαζόμενοι στη ραφή.

Τις διαπιστώσεις αυτές έκαναν οι εισηγητές στην ημερίδα για τον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΕΚΘ.

Οταν, ωστόσο, ο Θ.Τσίτσης, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα αίτια αυτής της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, κάποιοι από τους οργανωτές προσπάθησαν να τον κάνουν να σιωπήσει, αφού οι εκτιμήσεις του διέφεραν από αυτές του Εργατικού Κέντρου και της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι οι προτάσεις των εργαζόμενων θα πρέπει να συνοδεύονται από οικονομοτεχνικές μελέτες! Σύμφωνα με τις απόψεις του Γραμματέα του Τμήματος Βιομηχανίας του υπ. Ανάπτυξης κ. Θεοφανόπουλου, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σιωπούν και να ακούνε τους τεχνοκράτες των υπουργείων.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων, κυρίως από την πλευρά των συνδικαλιστών των πρωτοβάθμιων σωματείων, επισημάνθηκε πως επιχειρήσεις του κλάδου παίρνουν επιδοτήσεις όχι για να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις, αλλά για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που απολύονται. Οι συνδικαλιστές της κλωστοϋφαντουργίας ΗΛΙΟΣ-ΤΕΝΚΑΤΕ του Ακκά, στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλαν πως οι εργαζόμενοι της εταιρίας βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα, να αποχωρήσουν οικειοθελώς, λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις που τους υπόσχεται η εργοδοσία ή να περιμένουν τη σειρά τους να απολυθούν, αφού η εταιρία είναι αποφασισμένη, όπως τους λέει, να κάνει χρήση του 2% για τις α πολύσεις. Μέχρι τώρα απολύθηκαν με τον τρόπο της «οικειοθελούς αποχώρησης» 120 εργαζόμενοι και έρχεται η σειρά για άλλα 46 άτομα, που η εργοδοσία τούς ζητά να φύγουν μέχρι τις 20 Γενάρη, για να μπορέσει στη συνέχεια να πάρει επιδότηση η εταιρία. Οι συνδικαλιστές με παρέμβασή τους στο συνέδριο ζήτησαν να μη χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις που κάνουν απολύσεις.

Επίσης, τονίστηκε ότι οι εργοδότες, όταν παίρνουν επιδοτήσεις δεν τις βάζουν για ανανέωση του μηχανισμού ή για επέκταση των παραγωγικών τους μονάδων αλλά τα κάνουν... ομόλογα.

Οσον αφορά τη συνολική και κυρίως τη χρηματιστηριακή κερδοφορία του κλάδου, επισημάνθηκε ότι δε στηρίζεται σε παραγωγικές επιδόσεις. Ο κλαδικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχει εκτιναχτεί, χωρίς η παραπάνω τάση να βασίζεται σε αντίστοιχα αποτελέσματα, αλλά σε φήμες και προβλέψεις, σε συγκυριακά αίτια. Παρ' όλα αυτά η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών είναι τεράστια.

Τέλος, για τους συνδικαλιστές που μίλησαν για την ανάγκη ύπαρξης Εθνικού Σχεδίου για την κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό, ο κ. Θεοφανόπουλος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι με τις προτάσεις αυτές «γυρίζουμε σελίδα προς τα πίσω», προσθέτοντας ότι «οι επιχειρηματίες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θέλουν να λειτουργήσουν»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα οι εργάτες μπορούν πιο καθαρά να δουν το φταίχτη (2009-06-04 00:00:00.0)
Δυναμώνει η μάχη της απεργίας (2004-11-21 00:00:00.0)
Συμμετέχουν στην απεργία (2002-03-24 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα (2001-03-28 00:00:00.0)
Επιδοτούμενα "λουκέτα" (1996-04-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση της ΚΟ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος (1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ