ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι

Ούτε τα επίσημα στοιχεία δε μπορούν να κρύψουν τη φτώχεια που προκαλούν οι κυβερνητικές επιλογές. «Κάποιοι έχουν ευθύνες»... προκαλεί ο Α. Τσοχατζόπουλος

Οι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι και οι φτωχοί, πολύ φτωχότεροι! Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, όπως παρουσιάστηκε χτες. Αν και είναι βέβαιο ότι κανείς από όσους συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης δεν ήθελε τη δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, η τραγικότητα της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται όλα τα τελευταία χρόνια, τους υποχρέωσε να καταγράψουν ένα τμήμα της δραματικής, για τους εργαζόμενους, αλήθειας.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, συντάχθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα ινστιτούτα ΙΟΒΕ, ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και ΚΕΠΕ.

Σχετικά με το τεράστιο θέμα της κατανομής των εισοδημάτων, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται: «Η ανισοκατανομή του εισοδήματος, ο λόγος του συνολικού εισοδήματος που λαμβάνει το 20% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα, σε σχέση με το εισόδημα που λαμβάνει το 20% του πληθυσμού με το χαμηλότερο, είναι 6,2 φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 4,6 φορές. Επίσης η χώρα μας εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό ατόμων σε άνεργα νοικοκυριά (12,2) σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες». Το στοιχείο αυτό, αποτυπώνει μόνο ένα μέρος της αλήθειας, αφού τα εισοδήματα των χαμηλότερων στρωμάτων δεν μπορούν να αποκρυφτούν. Αντιθέτως τα εισοδήματα των πλουσιότερων στρωμάτων είναι γνωστό, ότι καταγράφονται με σημαντικές... εκπτώσεις.

Το συγκεκριμένο στοιχείο καταδεικνύει περίτρανα ποιους ωφελεί η συγκεκριμένη πολιτική. Με δεδομένο το στοιχείο ότι τα τελευταία χρόνια στην αγορά έχουν ριχτεί τεράστια ποσά και μέσω των ΚΠΣ, προκύπτει πως αυτός ο πακτωλός κατευθύνεται απ' ευθείας στις τσέπες των επιτηδείων. Την ίδια στιγμή τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνθλίβονται στις μυλόπετρες της λιτότητας, της ακρίβειας και της επιχειρηματικής ασυδοσίας.

Κάποιοι φταίνε...

Ενδεικτική των τεράστιων ευθυνών που φέρει η κυβέρνηση, είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης στο θέμα. Σε ερώτηση του «Ρ» γιατί συμβαίνει αυτό, απάντησε αόριστα. Το μόνο σαφές είναι ότι προέτρεψε τους δημοσιογράφους να «ψάξουν για τα αίτια αυτού του πολύ ενδιαφέροντος θέματος» και «κάποιοι φέρουν ευθύνες, αφού η υποστήριξη της κοινωνικής διανομής δεν είναι η καλύτερη». Δε διευκρίνισε αν στους υπεύθυνους συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του... Βεβαίως το ζήτημα για τον ελληνικό λαό δεν είναι η προσωποποίηση των ευθυνών, αλλά η συλλογική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Φυσικά, η έκθεση δε συντάχθηκε για να αποκαλύψει ένα μικρό μέρος της αλήθειας για τη φτώχεια των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η έκθεση συντάχθηκε για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα (δηλαδή τα κέρδη) των επιχειρήσεων, μέσα από την αφαίμαξη των εργαζομένων. Και για το λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που προτείνονται.

Οι βιομήχανοι, θεωρώντας ένα το κρατούμενο την ασκούμενη πολιτική που τους έχει αποφέρει τεράστια κέρδη, επιχειρούν να διαμορφώσουν εκείνο το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίσουν αέναη κερδοφορία.

Οι κατευθύνσεις

Για το κεφάλαιο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, πρωτεύουσα σημασία έχει η πραγματοποίηση γρήγορων προσαρμογών στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα κατάρτισης. «Δεν αρκεί - επισημαίνεται - μία εφάπαξ αλλαγή (...) τα συστήματα αυτά χρειάζεται να αποκτήσουν προσαρμοστικότητα ώστε να παρακολουθούν στο εξής τις νέες και εν πολλοίς απρόβλεπτες σήμερα εξελίξεις χωρίς καθυστερήσεις. Δηλαδή το εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμοστεί στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Χρειάζεται βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Επίσης οι βιομήχανοι προτείνουν το συνδυασμό «παθητικών και ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με τις πολιτικές που προωθούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή να ελαστικοποιηθούν παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εμείς ξεπουλάμε καλύτερα

Σε ρόλο μεσίτη οι κυβερνώντες

«Εμείς θα πουλήσουμε με καλύτερους όρους τη ΔΕΠΑ. Η ΝΔ θέλει να την ξεπουλήσει στους ομογάλακτούς της Ισπανούς»! Αυτό το απίθανο πλην προκλητικό ανέφερε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την ενέργεια! Κοπτόμενος δήθεν για τη... διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι εμείς πουλάμε το 35%, ενώ η ΝΔ θέλει να πουλήσει περισσότερο. Το συμπέρασμα αυτό το έβγαλε από την αναφορά στο πρόγραμμα της ΝΔ ότι θα επανεξεταστεί στο δικαίωμα προαίρεσης της ΔΕΗ για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ.

Η κυνικότητα του Α. Τσοχατζόπουλου και κατ' επέκταση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι άνευ προηγουμένου. Οταν η ισπανική «Gaz Natural», που έχει προκριθεί (η μοναδική εταιρία που κατέθεσε προσφορά) για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ, είναι... «στρατηγικός εταίρος», αν η ΔΕΠΑ ξεπουληθεί από τη ΝΔ, τότε θα πουληθεί στους... ομογάλακτους Ισπανούς(!) δηλαδή στους Ισπανούς του Αθνάρ, που μαζί με τη ΝΔ συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.... Υπάρχει μήπως μεγαλύτερη υποκρισία;

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Χειρότερες μέρες

Το όνειρο κάθε μικρού επιχειρηματία να γίνει μεγάλος διαχειρίστηκε δημαγωγικά ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας, στην εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τη μια επανέλαβε ορισμένες από τις προτάσεις του, που δεν προσφέρουν καμιά πραγματική εγγύηση στους μικρούς ΕΒΕ για οικονομική στήριξη και φορολογική ελάφρυνση. Από την άλλη, αναφέρθηκε γενικόλογα σε μια πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων, μέσα από την απλοποίηση διαδικασιών και άλλα τέτοια μέτρα. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή του ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα βασιστεί στις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας. Οι κατευθύνσεις αυτές δεν είναι νέες. Αντίθετα, αποτελούν συστατικό στοιχείο και της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής. Κι ο Γ. Παπανδρέου ταυτίστηκε πλήρως με αυτή την πολιτική, που έχει δημιουργήσει ήδη ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, με σκοπό τον αφανισμό των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων.

Αυτή του την ταύτιση, ο Γ. Παπανδρέου την επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι «παρότι θέλουμε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θέλουμε παράλληλα και αρκετές από αυτές να μεγαλώνουν, να αποκτούν πελατεία και μέγεθος που να δικαιολογεί επενδύσεις στη διοίκηση, στο προσωπικό, στην οργάνωση, στην τεχνολογία». Προκειμένου, όμως, να «χαϊδέψει τα αυτιά» του κοινού του, πρόσθεσε ότι τη θέση των επιχειρήσεων που θα μεγαλώνουν θα την παίρνουν... άλλες μικρές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια υποσχέθηκε ότι ορισμένες μικρές επιχειρήσεις θα γίνουν μεγάλες, κάποιες νέες θα πάρουν τη θέση τους και όσες δε γίνουν μεγάλες θα... ευημερούν έτσι κι αλλιώς.

Μια τέτοια υπόσχεση, η οποία συνοδεύεται από την ανακοίνωση επιμέρους μέτρων, απόλυτα ενταγμένων στην πολιτική που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο, θα μπορούσε να δοθεί μόνο σε προεκλογική περίοδο. Πολύ περισσότερο που και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, όταν αναφέρεται σε «μικρές και μεσαίες» επιχειρήσεις μιλάει για εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να συνδεθούν «με την παγκόσμια αγορά προϊόντων και τεχνολογίας», όπως δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του!

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να στηρίξει τα λεγόμενά του με την εξαγγελία της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από το 35% στο 30% έως και το 25%, ένα μέτρο που συμβαδίζει με τη μέχρι τώρα πρακτική μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του για διατήρηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων με επιμέρους διαφοροποιήσεις, είναι φανερό ότι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε φέρνει τίποτα το νέο, αλλά δεσμεύεται για πιο σκληρή εφαρμογή της γνωστής πολιτικής, από την οποία τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι ΕΒΕ.

Αόριστη ήταν η αναφορά του στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας ή πτώχευσης μιας επιχείρησης, στην πεπατημένη της χάρτας σύγκλισης που παρουσίασε ο Κώστας Σημίτης πριν από λίγους μήνες. Ετσι, η σχετική απαίτηση της ΕΕ, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν γρήγορα τη δουλιά τους εμφανίζεται σαν μέτρο.... υπέρ των μικρών επιχειρήσεων.

Η «μαγική εικόνα» συμπληρώθηκε από αναφορές στα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τα οποία, κατά γενική ομολογία, ελάχιστα ενισχύουν τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους. Επιπρόσθετα, οι μικρές επιχειρήσεις συναγωνίζονται σε αυτά τα προγράμματα με επιχειρήσεις που φτάνουν τους 249 εργαζόμενους και έχουν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στα ύψη τα επιχειρηματικά κέρδη

Στα θησαυροφυλάκια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων θα καταλήξει το σύνολο της αύξησης του ΑΕΠ που θα παραχτεί και για το 2004 στα κράτη της ευρωζώνης. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (1,6% για το 2004) αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά 9,2%. Προκύπτει δηλαδή ότι η αύξηση της μάζας των επιχειρηματικών κερδών είναι σχεδόν εξαπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ. Είναι φανερό το γεγονός ότι η πλουτοκρατία λυμαίνεται τον κοινωνικό παραγόμενο πλούτο. Ταυτόχρονα, σε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης διευρύνεται ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και τους οικονομικά ισχυρούς.

«Γκρίζο» σημείο για το ποσοστό κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων είναι η ανατίμηση του ευρώ. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, η πραγματική σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ κατά 5% από το Σεπτέμβρη του 2003 θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών αποπληθωρισμένων κερδών κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στην περίπτωση που η ισοτιμία του ευρώ παραμείνει για ολόκληρο το 2004 στα σημερινά επίπεδα (1,25 δολ.) η εκτιμώμενη αύξηση των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη θα φτάσει σε 5,4%, θα είναι δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από τον πληθωρισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ