Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Χειρότερες μέρες

Το όνειρο κάθε μικρού επιχειρηματία να γίνει μεγάλος διαχειρίστηκε δημαγωγικά ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας, στην εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τη μια επανέλαβε ορισμένες από τις προτάσεις του, που δεν προσφέρουν καμιά πραγματική εγγύηση στους μικρούς ΕΒΕ για οικονομική στήριξη και φορολογική ελάφρυνση. Από την άλλη, αναφέρθηκε γενικόλογα σε μια πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων, μέσα από την απλοποίηση διαδικασιών και άλλα τέτοια μέτρα. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή του ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα βασιστεί στις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας. Οι κατευθύνσεις αυτές δεν είναι νέες. Αντίθετα, αποτελούν συστατικό στοιχείο και της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής. Κι ο Γ. Παπανδρέου ταυτίστηκε πλήρως με αυτή την πολιτική, που έχει δημιουργήσει ήδη ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, με σκοπό τον αφανισμό των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων.

Αυτή του την ταύτιση, ο Γ. Παπανδρέου την επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι «παρότι θέλουμε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θέλουμε παράλληλα και αρκετές από αυτές να μεγαλώνουν, να αποκτούν πελατεία και μέγεθος που να δικαιολογεί επενδύσεις στη διοίκηση, στο προσωπικό, στην οργάνωση, στην τεχνολογία». Προκειμένου, όμως, να «χαϊδέψει τα αυτιά» του κοινού του, πρόσθεσε ότι τη θέση των επιχειρήσεων που θα μεγαλώνουν θα την παίρνουν... άλλες μικρές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια υποσχέθηκε ότι ορισμένες μικρές επιχειρήσεις θα γίνουν μεγάλες, κάποιες νέες θα πάρουν τη θέση τους και όσες δε γίνουν μεγάλες θα... ευημερούν έτσι κι αλλιώς.

Μια τέτοια υπόσχεση, η οποία συνοδεύεται από την ανακοίνωση επιμέρους μέτρων, απόλυτα ενταγμένων στην πολιτική που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο, θα μπορούσε να δοθεί μόνο σε προεκλογική περίοδο. Πολύ περισσότερο που και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, όταν αναφέρεται σε «μικρές και μεσαίες» επιχειρήσεις μιλάει για εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να συνδεθούν «με την παγκόσμια αγορά προϊόντων και τεχνολογίας», όπως δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του!

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να στηρίξει τα λεγόμενά του με την εξαγγελία της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από το 35% στο 30% έως και το 25%, ένα μέτρο που συμβαδίζει με τη μέχρι τώρα πρακτική μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του για διατήρηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων με επιμέρους διαφοροποιήσεις, είναι φανερό ότι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε φέρνει τίποτα το νέο, αλλά δεσμεύεται για πιο σκληρή εφαρμογή της γνωστής πολιτικής, από την οποία τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι ΕΒΕ.

Αόριστη ήταν η αναφορά του στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας ή πτώχευσης μιας επιχείρησης, στην πεπατημένη της χάρτας σύγκλισης που παρουσίασε ο Κώστας Σημίτης πριν από λίγους μήνες. Ετσι, η σχετική απαίτηση της ΕΕ, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν γρήγορα τη δουλιά τους εμφανίζεται σαν μέτρο.... υπέρ των μικρών επιχειρήσεων.

Η «μαγική εικόνα» συμπληρώθηκε από αναφορές στα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τα οποία, κατά γενική ομολογία, ελάχιστα ενισχύουν τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους. Επιπρόσθετα, οι μικρές επιχειρήσεις συναγωνίζονται σε αυτά τα προγράμματα με επιχειρήσεις που φτάνουν τους 249 εργαζόμενους και έχουν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκληση στο «λύκο» να φυλάξει τα «πρόβατα» (2011-06-02 00:00:00.0)
Ευνοούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο (2011-06-01 00:00:00.0)
Ζεσταίνουν τα νέα «κίνητρα» για το κεφάλαιο (2010-05-18 00:00:00.0)
Οι αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν συμπεράσματα (2009-03-07 00:00:00.0)
Να στηριχτούν οι μικροί ΕΒΕ (2004-11-10 00:00:00.0)
Οι μικροί στη σκιά των μεγάλων (2003-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ