Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΓΑ
Εισπρακτική «θεομηνία» φέρνει η κυβέρνηση

Οι νέες υποχρεωτικές δηλώσεις καλλιέργειας στις Γεωργικές Ασφαλίσεις θα «στοιχίσουν» στους αγρότες γύρω στα 67 δισ. δρχ. μόνο για το έτος 2004!

Τα νέα εισπρακτικά τερτίπια μέσω των δηλώσεων καλλιέργειας ή εκτροφής, που άρχισε να εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ στους βαμβακοπαραγωγούς και στους κτηνοτρόφους, επεκτείνονται σε όλους τους αγρότες. Χτες ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να δώσουν μια ονειρεμένη αίσθηση για το τι πρόκειται να συμβεί με τις Γεωργικές Ασφαλίσεις. Υπολογιστές παλάμης, γρήγορες εκτιμήσεις, «ωραίες» δηλώσεις καλλιέργειας, εκτιμήσεις και ενστάσεις που θα στέλνονται μέσω μηνυμάτων από κινητά, δηλαδή SMS, κι άλλα τέτοια προεκλογικο-προπαγανδιστικά μηνύματα, προς ανυποψίαστους αγρότες. Ομως, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, με το «καλημέρα», 67 δισ. δραχμές περίπου για τις νέες εισφορές! Από την άλλη, τα χρέη του ΕΛΓΑ φτάνουν τα 790 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 630 είναι δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου.

Η ουσία βέβαια είναι πως οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν νέου τύπου εισφορές στον ΕΛΓΑ, που μπορεί στην αρχή να μη φαίνονται τόσο τσουχτερές σε πολλές καλλιέργειες, μπας και τις συνηθίσουν... Ομως, οι εισφορές αυτές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω με υπουργικές αποφάσεις και όσο θέλει ο εκάστοτε υπουργός Γεωργίας. Πάντως, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφτεί η σχετική υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις καλλιέργειας και το ύψος του ασφαλίστρου, που θα ποικίλλει ανά περιοχή και ανά προϊόν. Οπως λέγεται, θα υπάρχουν τουλάχιστον 120 κωδικοί δηλώσεων. Τις δηλώσεις αυτές θα αρχίσουν συντόμως να τις λαμβάνουν οι αγρότες και τις οποίες θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν στον ΕΛΓΑ μέχρι 15/4. Οπως επίσης λέγεται, η δουλιά θα γίνει μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και το κόστος της συμπλήρωσης της δήλωσης θα είναι 7 ευρώ. Οσοι αγρότες υπογράψουν την πάγια εντολή εξουσιοδότησης θα κρατηθεί η εισφορά τους από την ΑΤΕ στο διάστημα 1/7 μέχρι 30/11/2004, ενώ όσοι δεν υπογράψουν την εξουσιοδότηση θα πρέπει να πάνε να πληρώσουν μόνοι τους στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ από 16/4 μέχρι 30/6/2004.

Χτες υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του ΕΛΓΑ ρωτήθηκαν για το πόσο περίπου θα πληρώνουν οι αγρότες με το νέο ασφάλιστρο, αλλά δεν έδωσαν απάντηση... Πάντως, ο υπολογισμός του νέου ασφαλίστρου θα γίνεται με βάση την αναμενόμενη παραγωγή και τιμή, ανά καλλιέργεια και δημοτικό διαμέρισμα, που θα δηλώνονται από τον παραγωγό. Εδώ θα υπάρχουν προκαθορισμένα όρια από τον ΕΛΓΑ (κατώτατο - ανώτατο). Παράλληλα, θα υπάρχει κι ένας συντελεστής ασφαλιστικής εισφοράς που θα κυμαίνεται από 2% μέχρι 5%, ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια. Ο υπολογισμός του ασφαλίστρου θα γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις με βάση το στρέμμα.

Για παράδειγμα, στη βαμβακοκαλλιέργεια ο υπολογισμός της νέας εισφοράς έγινε ως εξής: Εκταση (στρέμματα ΟΣΔΕ) επί στρεμματική απόδοση (ζώνες όπως τις όρισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ) επί ένα συντελεστή 2,5%, επί μια μέση εμπορική τιμή κιλού βαμβακιού, με βάση την τελευταία πενταετία, που για αρχή θα είναι 0,77 ευρώ το κιλό. Ετσι, ένας βαμβακοπαραγωγός που είχε 95 στρέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και ορισθείσα στρεμματική απόδοση 290 κιλά, πλήρωσε 530 ευρώ ετήσια εισφορά για ΕΛΓΑ. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Οπως λέγεται, για παράδειγμα, το χαμηλότερο (υποχρεωτικό) ασφάλιστρο για τα ροδάκινα σε Πέλλα-Ημαθία θα είναι γύρω στις 12.500 δρχ. το στρέμμα (36,5 ευρώ). Δηλαδή, ένας ροδακινοπαραγωγός με 35 στρέμματα θα πληρώνει 430.000 - 440.000 δραχμές ετήσια εισφορά στον ΕΛΓΑ (1.260 - 1.290 ευρώ).

Οι εισφορές είναι υποχρεωτικές και τίθεται και η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, που θα αδυνατούν να πληρώσουν τις νέες εισφορές, δε θα έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη, ούτε από τον ΕΛΓΑ, ούτε και από τα ΠΣΕΑ για το τρέχον έτος! Κι όπως μάλιστα θα προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση, που θα υπογράψει συντόμως ο υπουργός Γεωργίας, η ασφαλιστική ενημερότητα θα είναι απαραίτητη για την έκδοση άδειας αγροτικού αυτοκινήτου, τη μεταβίβαση αγροτικής περιουσίας και την επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και για την παράδοση προϊόντων στις βιομηχανίες προς μεταποίηση. Και, βέβαια, το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι: Τι σόι αποζημιώσεις θα δίνει στο εξής ο ΕΛΓΑ; Γιατί από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα είναι καλύτερες και περισσότερες. Το μόνο που προκύπτει πάλι είναι ότι δε θα καλύπτεται το 100% των ζημιών και ότι δε θα δίνονται πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις. Μόνον πλήρεις εισφορές στον ΕΛΓΑ θα καταβάλλονται υποχρεωτικώς από τους αγρότες!


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ