ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με την οποία ζητούν απάντηση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το θάνατο της 38χρονης μάνας και των δύο ανήλικων παιδιών της σε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση στη Λάρισα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής.

Στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι το δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στη Λάρισα, που στοίχισε τρεις ανθρώπινες ζωές, ενώ το τρίτο ανήλικο παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, επαναφέρει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα των αφύλακτων διαβάσεων και την άρνηση όλων των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν το αίτημα των Λαρισαίων και ιδιαίτερα των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, για υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών ή έστω και τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής των διερχομένων από τις διαβάσεις, οι οποίες είναι αφύλακτες και μετατρέπονται σε «καρμανιόλες». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη αφύλακτη διάβαση, δεν υπάρχει ούτε, καν, προειδοποιητικό ή φωτεινό σήμα.

Οι Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής υπογραμμίζουν ότι το συμβάν αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει το πρόβλημα των αφύλακτων διαβάσεων του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Μετά τα παραπάνω, οι τρεις βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων και φορέων της Λάρισας όσον αφορά τις αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να μη θρηνήσουμε στο μέλλον άλλα θύματα».

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Θέσπιση «κοινωνικής ανασφάλειας»

«

Κοινωνική ασφάλιση». Στον όρο αυτό, το διεθνές εργατικό κίνημα έχει συμπυκνώσει τις κατακτήσεις πολύχρονων και αιματηρών αγώνων. Συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας. Κατακτήσεις που περιφρουρούν την υγεία και τη ζωή του εργαζόμενου για όσο καιρό εργάζεται, αλλά και με την αποχώρησή του από την παραγωγική διαδικασία. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη, τα μονοπωλιακά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτάχυναν την κατεδάφιση κάθε ευνοϊκού μέτρου.

Οι ελαστικές μορφές εργασίας, η πλατιά καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, σάρωσαν και βασικές ασφαλιστικές κατακτήσεις. Η ηλικία συνταξιοδότησης σκαρφάλωσε στα 65! Στο όνομα της... «ισότητας» των δύο φύλων, καταργήθηκε η συνταξιοδότηση της γυναίκας πέντε χρόνια πριν το συνάδελφό της. Μέτρο που, στο πλαίσιο του καπιταλισμού και με δεδομένο τα διπλά και τριπλά βάρη της εργαζόμενης αποτελούσε μια ελάχιστη παροχή.

Η κοινωνική ασφάλιση έπαψε να είναι πρώτιστη κρατική υποχρέωση. Εχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, και κυρίως, σε ατομική υπόθεση. «Παίρνεις ό,τι πληρώνεις...». Η προστασία της υγείας της μητέρας, η φύλαξη των παιδιών, δε «φορτώνει» το κράτος, αλλά τον κορβανά της λαϊκής οικογένειας. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και οι υπηρεσίες πρόνοιας μετατρέπονται σε νέους χώρους επένδυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες πλουτίζουν από μεροκαματιάρηδες που καταθέτουν πενιχρά μεροκάματα για μια σύνταξη. Αν τα καταφέρουν. Γιατί υπάρχουν πολλοί με μόνη επιλογή τα 200 ευρώ του ΟΓΑ ή τα 410, όσων παίρνουν τόσα, του ΙΚΑ...

Μετά την αύξηση των απαραίτητων ενσήμων για χορήγηση της επικουρικής ασφάλισης, που πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, και την...«παροχή» του Γ. Παπανδρέου προς άνεργες μητέρες, να πληρώνουν διπλά για την ασφάλισή τους, αναρωτιέται κανείς: Οταν προεκλογικά συμβαίνουν αυτά, τι θα γίνει μετά; Αν οι υποστηρικτές της «νέας εποχής» με σήμα κατατεθέν τη μερική απασχόληση και τη μερική ασφάλιση, εκείνοι που θεωρούν δεδομένη και άρα εφαρόσιμη τη μαύρη εργασία, την ανασφάλιστη, την απλήρωτη συχνά, στην οποία... πρωτεύουν νέοι και γυναίκες ως κοινωνικές ομάδες με ψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν εισπράξουν τη λαϊκή οργή σε ψήφο καταδίκης τους;

Στην ανασφάλεια, στην υποκρισία, στην εκμετάλλευση, που σερβίρουν πρώτα στις γυναίκες, εκτιμώντας ότι έχουν μικρότερες αντιστάσεις, χρειάζεται απάντηση δραστική, ψήφο που να φωνάζει: «απαιτούμε ενιαία, καθολική, δημόσια, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κοπιάζουμε γι' αυτό, μας ανήκει, δεν το ζητιανεύουμε. Απαιτούμε να γίνεται καλύτερη η ζωή η δική μας που δουλεύουμε μέρα - νύχτα, και όχι εκείνων που στοχάζονται μέρα - νύχτα πώς θα μας ληστέψουν...».

Εκδήλωση - πρόκληση διοργάνωσε ο δήμαρχος Ρέντη

Με ποιους πραγματικά είναι, ξεκαθάρισε με τον καλύτερο τρόπο την περασμένη Κυριακή ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, εκλεγμένος με το κοινό ψηφοδέλτιο που «κατέβασαν» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Αυτός και οι άνθρωποί του στην πλειοψηφία της διοίκησης της Επιτροπής Αθλητισμού του δήμου και των Αθλητικών Σωματείων, την περασμένη Κυριακή το πρωί, «έστησαν» μία εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Επιτροπής, που αποτελεί καθαρή πρόκληση όχι μόνο προς την εργατούπολη του Ρέντη, αλλά και γενικότερα.

Με αφορμή την κοπή της πίτας, τίμησαν τον Ι. Παπαδάκη, διοικητή της μονάδας των βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος! Αυτών, δηλαδή, που στις 29 Μάη του 2001 είχαν σακατέψει εκατοντάδες απεργούς εργάτες της στεριάς και της θάλασσας στο λιμάνι του Πειραιά! Και όχι μόνον αυτό, αλλά στην ...«τιμητική» εκδήλωση ήταν προσκαλεσμένοι και εκπρόσωποι της αμερικάνικης πρεσβείας!

Το ...σόου περιλάμβανε φωτογράφιση των διοργανωτών, αγκαλιά με τους τιμώμενους και τους προσκαλεσμένους, αλλά και δακρύβρεχτες δηλώσεις από την πλευρά του Ι. Παπαδάκη ότι ...η εκδήλωση φέρνει στη μνήμη του τις ρίζες του και τιμά τους γονείς του, που ο μεν πατέρας του ήταν μηχανουργός και η μητέρα του ράφτρα.

Ο Π. Γιαννακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής Κίνησης «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία», σχολίασε σχετικά: «Αυτή η απαράδεκτη εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Ρέντη και την ευθύνη αναλαμβάνει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Το Σώμα, που υπηρετεί ο Ι. Παπαδάκης, όχι μόνο δεν τιμά τους γονείς του και την τάξη από την οποία προέρχονται, αλλά είναι ενταγμένο στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που ...τιμούν και υπερασπίζονται τα μεγάλα οικονομικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, όπως είναι των ΗΠΑ. Από αυτήν την εκδήλωση οι πολίτες του Ρέντη μπορούν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ