ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενωμένοι μετανάστες και Ελληνες εργάτες

Οργή στη χτεσινή πορεία προς τη Βουλή

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή διαμαρτυρία των μεταναστών
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή διαμαρτυρία των μεταναστών
«Κλέφτες είναι αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα μας, εγκληματίες είναι αυτοί που καλύπτουν τη βάρβαρη εκμετάλλευση του καπιταλισμού, και παράνομοι είναι αυτοί που δε γνωρίζουν κανένα όριο και δεν εφαρμόζουν ακόμα και τους δικούς τους νόμους».

Τα λόγια του Φέιν, εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Συλλόγων Κοινοτήτων και Ενώσεων, που διοργάνωσε τη χτεσινή κινητοποίηση, συμπύκνωσαν όλη την οργή που βαραίνει τις εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και που βιώνουν καθημερινά την υποκρισία και την εκμετάλλευση, ακριβώς όπως υπαγορεύουν τα επιτελεία της κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ομονοίας, όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι από πολλές κοινότητες, την Αλβανία, το Μπανγκλαντές, την Ινδία, τη Βουλγαρία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία αλλά και την Επιτροπή Πολιτικών Κρατουμένων Τουρκίας και Κουρδιστάν. Ανθρωποι που μίλησαν για την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, για την αγωνία της επιβίωσης, τα ανύπαρκτα εργασιακά τους δικαιώματα, για τις συνθήκες που δυσκολεύουν τη συνδικαλιστική τους δράση. Εκαναν σαφές ότι γνωρίζουν καλά πως σκοπός του κεφαλαίου και των κομμάτων που το στηρίζουν είναι να τους χρησιμοποιήσει ως φτηνή εργατική δύναμη, ενάντια στους ντόπιους εργάτες. Οπως και το ότι η δική τους απόφαση είναι να παλέψουν ως τμήμα της ντόπιας εργατικής τάξης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Στη συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, χαιρέτισαν επίσης ο Διονύσης Κεκάν από τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε μαζί μας τα ταξικά συνδικάτα, εκείνους που φώναζαν από την πρώτη στιγμή για τη νομιμοποίησή μας», ενώ εκ μέρους των Συνδικάτων (Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών κτλ.), που συμμετείχαν στην κινητοποίηση χαιρέτισε ο Κ. Μυτιληνιός, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας.

Με τα συνθήματα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «ζήτω η φιλία των λαών» και «κάτω η μαύρη εργασία» να κυριαρχούν, αποτυπώνοντας την αγανάκτησή τους, οι μετανάστες πορεύτηκαν προς τη Βουλή, πάντα υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Εκεί αντιπροσωπεία τους κατέθεσε υπόμνημα προς όλα τα πολιτικά κόμματα, και τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης.

Εκτός από την απλοποίηση της διαδικασίας για τη νομιμοποίησή τους, την κατάργηση των διατάξεων που την εμποδίζουν και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα έκδοσης άδειας εργασίας και παραμονής, οι μετανάστες ζητούν να νομιμοποιούνται άμεσα τα παιδιά όσων έχουν άδεια παραμονής και ενηλικιώνονται, αλλά και οι μετανάστες τρίτης ηλικίας. Επιπλέον, όσον αφορά στους πολιτικούς πρόσφυγες ζητούν να μην απελαύνονται, χωρίς να εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους, να χορηγείται άμεσα πολιτικό άσυλο σ' εκείνους των οποίων η ζωή κινδυνεύει αν γυρίσουν πίσω, και να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους κατά το διάστημα αναμονής για την έκδοση της απόφασης.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Προεκλογικός εμπαιγμός των εκτάκτων

«Ψηφίστε μας και θα βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σας».

Αυτή, με άλλα λόγια, ήταν η απάντηση που έδωσε στους απεργούς εκτάκτους του δημοσίου, χτες, ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Τζιώλας, οι οποίοι επί χρόνια εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απαιτούν τη μονιμοποίησή τους. Αυτή η γενικόλογη απάντηση αποτελεί συνάμα και ομολογία της κυβέρνησης ότι θέλει να διατηρεί το θεσμό των εκτάκτων καθώς προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν την αναθεώρηση του Συντάγματος που επιτρέπει την ύπαρξη των εκτάκτων αλλά απαγορεύει τη μονιμοποίησή τους.

Χτες οι έκτακτοι του δημοσίου κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας διαδηλώνοντας με συνθήματα όπως: «Τέρμα πια στην ομηρία, έχουμε δικαίωμα στη μόνιμη εργασία» και «Ρέππα θυμήσου, τελειώνει η σύμβασή σου». Στο υπουργείο αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας εισπράττοντας γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις. Η στάση του υφυπουργού αποτελεί και διάψευση της υπόσχεσης που είχε δώσει, χωρίς καμιά ντροπή, δύο μέρες πριν, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλος ότι το ΠΑΣΟΚ αν βγει κυβέρνηση θα φροντίσει για τη μονιμοποίησή τους.

Εδώ να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, αλλά και ο ΣΥΝ - σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο - περιορίζουν το διεκδικητικό πλαίσιο στην εφαρμογή μιας κοινοτικής οδηγίας που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει στη μονιμοποίησή τους, κάτι που δεν είναι αληθές και γι' αυτό το κείμενο της σχετικής οδηγίας δεν έχει παρουσιαστεί εξ ολοκλήρου και με σαφήνεια στους εργαζόμενους. Μια μέθοδος που σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων ώστε να μην οργανώνονται και αναπτύσσονται αγώνες οι οποίοι και τους πραγματικούς πολιτικούς υπεύθυνους θα αποκαλύπτουν και αποτελεσματικά θα διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Οσο για τις απεργίες που εξαγγέλλονται η συχνότητά τους και ο τρόπος οργάνωσής τους είναι τέτοιος που μόνον «τουφεκιές στον αέρα» μπορούν να χαρακτηριστούν.

Γι' αυτό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό εισέπραξε τις διαμαρτυρίες αρκετών εργαζομένων γιατί δεν οργανώθηκαν πιο πριν απεργίες και γιατί όταν γίνονται δεν οργανώνονται σωστά.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και άλλων οργανισμών, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο.

Προειδοποίησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πως αν δε δεσμευτούν άμεσα για θετική λύση του προβλήματός τους θα τους «μαυρίσουν» στις εκλογές.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Διεκδίκησαν προστασία και μεροκάματο

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έκαναν οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Ηγουμενίτσας χτες το πρωί, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας (ΕΚΘ) για την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου οι απεργοί συναντήθηκαν με τον αντινομάρχη και του επέδωσαν το ψήφισμα και απαίτησαν από τη Νομαρχία να πάρει θέση για τα προβλήματά τους και να λειτουργήσει τη νομαρχιακή επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Σημειώνεται ότι μέσα σε ένα χρόνο σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα πέντε εργάτες στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού «ΒΙΟΤΕΡ» και «ΑΤΤΙΚΑΤ», όπου υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΚΘ η συμμετοχή των εργατών, ειδικά από τα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού, ήταν σημαντική παρά την εργοδοτική τρομοκρατία. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων, ενώ συμμετείχαν σε ποσοστό 100% οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία απεργών του ΕΚΘ από νωρίς το πρωί, μέχρι την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης, έδιναν σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας στα συνεργεία των εργοταξίων της «ΑΤΤΙΚΑΤ» και της «ΒΙΟΤΕΡ». Αρκετοί από τους εργάτες που δεν είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν πείστηκαν ύστερα από συζήτηση που έγινε με τους συνδικαλιστές, και κατέβηκαν στην πορεία.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Γιάννης Δημητρίου δήλωσε ότι η μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στην Εγνατία είναι πολύ σκληρή, αλλά στο τέλος ο αγώνας θα δικαιωθεί.

Συναυλία αλληλεγγύης στους αεροσυνοδούς

Συναυλία αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους οκτώ απολυμένους αεροσυνοδούς της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Φλεβάρη 2004, η Ενωση Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ).

Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. της ερχόμενης Δευτέρας, στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Δάφνης «Μιχάλης Μουρούτσος», μεταξύ άλλων μετέχουν αφιλοκερδώς οι τραγουδιστές Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νένα Βενετσάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος και Μίλτος Πασχαλίδης.

Σημειώνεται ότι οι αεροσυνοδοί - φροντιστές της ΟΑ βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 28 Νοέμβρη 2003, αρνούμενοι να μεταβούν στη νέα εταιρία «Ολυμπιακές Αερογραμμές», με εργασιακές συνθήκες «ιπτάμενου Νταχάου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ