ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Μπλόκαραν την κυβερνητική κοροϊδία...

...και πήραν ξανά μαθήματα «συμμετοχικής δημοκρατίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που τους επιτέθηκαν με ρόπαλα και χημικά

H ανυποχώρητη και αγωνιστική στάση των αγροτών της Αιγιάλειας, παρά τη βίαιη επίθεση που δέχτηκαν με τη χρήση χημικών και δακρυγόνων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ χτες το μεσημέρι - όταν προσπάθησαν, στο ύψος του Αιγίου, να αποκλείσουν και την παλαιά Εθνική οδό - φαίνεται πως ανάγκασε τους κυβερνώντες να δουν άμεσα και πιο σοβαρά το θέμα της καταβολής της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής.

Χτες, και μάλιστα μετά τις 2.30 μ.μ., το υπουργείο Γεωργίας - βρισκόταν από το πρωί σε διαβουλεύσεις με τα στελέχη της Παναιγιάλειας Ενωσης και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών - άναψε το πράσινο φως για να μπει στο λογαριασμό 443 ελαιοπαραγωγών το 100% της επιδότησης.

Σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής που ακολούθησε ομόφωνα αποφασίστηκε, σε ένδειξη καλής θέλησης, να αποχωρήσουν από τα μπλόκα με την προειδοποίηση προς την κυβέρνηση πως αν επιχειρήσει να τους ξανακοροϊδέψει, όπως έκανε στις 19 του Γενάρη, θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, απευθυνόμενος στους αγωνιζόμενους αγρότες που άκουσαν με ιδιαίτερη δυσπιστία τη δέσμευση της κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η φωτοβολίδα της επίθεσης είναι έτοιμη. Αν διαπιστώσουμε από αύριο (σ.σ. σήμερα) πως η κυβέρνηση μάς εμπαίζει, το κρίμα στο λαιμό της. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι να κερδίσουμε». Ανανέωσε δε το αγωνιστικό ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη, 10 του Φλεβάρη.

Βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12.30 μ.μ. η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά μέσα σε δυο βδομάδες, επέλεξε να χρησιμοποιήσει βία, χημικά και δακρυγόνα - δίνοντας άλλη μια διάσταση για το τι εννοεί με τον όρο «συμμετοχική δημοκρατία» - προκειμένου να λύσει τις διαφορές της με τους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς. Η επίθεση αυτή έγινε τη στιγμή που οι αγρότες κλιμακώνοντας τη δράση τους προχώρησαν στον αποκλεισμό και της παλαιάς Εθνικής οδού ανάβοντας φωτιές και στήνοντας οδοφράγματα από κλαριά δέντρων και πέτρες. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των ΜΑΤ και των αγροτών τόσο στο δρόμο όσο και μέσα στα χωράφια, με τους αγρότες να υποχωρούν και να επιστρέφουν στο αρχικό μπλόκο.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο Σπύρος Στριφτάρης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και κατήγγειλε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που χτύπησε για δεύτερη φορά τους αγρότες. «Οταν προσπαθούν να σου κλείσουν το σπίτι έχεις δικαίωμα να το κρατήσεις ανοιχτό», τόνισε απευθυνόμενος στους αγρότες, και συμπλήρωσε: «Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ αλλά και η εφαρμογή της ΚΑΠ αποτελούν τις κύριες αιτίες του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με αυτές τις πολιτικές συμφώνησαν και ακολούθησαν όλα τα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας και στην ώρα της ψήφου καταψηφίστε τους».

Οταν οι κομμουνιστές βουλευτές δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους αγώνες του λαού, την εννοούν πραγματικά. Αλλωστε, ήταν και ο μόνος που ανταποκρίθηκε τελικά στην πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής για συμμετοχή και συμπαράσταση στην προσπάθεια κατάληψης και της παλαιάς Εθνικής οδού, από το πλήθος βουλευτών (και υποψηφίων) των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ που παραβρέθηκαν ευκαιριακά και παρήλασαν από το μπλόκο για να εκφράσουν τη ...συμπαράστασή τους, αλλά όταν ήρθε η ώρα να μπουν στη «φωτιά» την «έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια». Μάλιστα, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης Αχαΐας Στάθης Σερέτης - ήταν ο μόνος που «τόλμησε» να εμφανιστεί από το κυβερνών κόμμα - αποδοκιμάστηκε έντονα από το πλήθος. Ολιγόλεπτη παρουσία είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατευθυνόμενος στην Ηλεία.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο που προηγήθηκε νωρίς το πρωί επάνω στη νέα Εθνική οδό, σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι φορείς της στάθηκαν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των ελαιοπαραγωγών, ενώ την έμπρακτη συμπαράστασή τους έδειξαν οι οικοδόμοι της περιοχής που κήρυξαν 24ωρη απεργία.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Κι αυτοί στον αγώνα

Μαζική - μαχητική απάντηση στη συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης έδωσαν χτες το απόγευμα οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Φωκίδας, από την πλατεία Λαού της Αμφισσας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν την άμεση καταβολή της επιδότησης που δικαιούνται στο σύνολο της παραγωγής τους, προειδοποιώντας μέσω των εκπροσώπων τους, ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ικανοποίηση του αιτήματός τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θα προβούν σε νέες δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΑΣ Φωκίδας, από τους 5.000 ελαιοπαραγωγούς της Φωκίδας, οι 1.250 δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ επιδότησης, ενώ οι 516 θα λάβουν μόνο το 60% της επιδότησης.

ΣΕΡΡΕΣ
Αγροτική κινητοποίηση σήμερα

Αγροτική κινητοποίηση με τρακτέρ γίνεται σήμερα στην πόλη των Σερρών. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 9 πμ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σερρών. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα πάνε στη Νομαρχία, όπου σκοπεύουν να παραμείνουν για πολλές ώρες. Τα αιτήματα διεκδίκησης που τίθενται σε αυτό το συλλαλητήριο είναι η άμεση και πλήρη καταβολή αποζημιώσεων ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτων Αναγκών) για τη μειωμένη απόδοση παραγωγής σε βαμβάκι, τεύτλα και ρύζι. Επίσης τίθεται και αίτημα για άμεση πληρωμή του 100% της επιδότησης στη βιομηχανική ντομάτα και το σχετικό πρόστιμο που επιβλήθηκε να παρακρατηθεί από τους υπεύθυνους και όχι από τους τίμιους και αγανακτισμένους παραγωγούς.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε στο πλευρό τους

«Το καζάνι βράζει σε ολόκληρη την Ελλάδα», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξής της στη ΝΕΤ 105,8 FΜ, αναφερόμενη στην επίθεση των ΜΑΤ στους ελαιοπαραγωγούς στο Αίγιο. Ειδικότερα σημείωσε:

«Σκεφτείτε, τι γίνεται. Βγαίνουν οι αγρότες και κλείνουν τους δρόμους μόνο και μόνο για να πάρουν ένα μέρος της επιδότησης που δεν τους έχουν δώσει. Τα προβλήματα της αγροτιάς είναι οξυμένα. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το ζήτημα της επιδότησης. Ενα μεγάλο μέρος της αγροτιάς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να φύγει από την παραγωγή και απ' τη γη της. Ηδη 200.000 οικογένειες έφυγαν απ' την αγροτική παραγωγή.

Και δεν είναι τώρα εκείνη η περίοδος, της δεκαετίας του '50, να έρθουν στην πόλη, να βρουν δουλιά στη βιομηχανία ή κάπου αλλού. Επομένως, καταλαβαίνει κανείς την αγανάκτησή τους και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση εν πάση περιπτώσει δεν ικανοποίησε αυτό το αίτημα και πολύ περισσότερο να τους αντιμετωπίζει με αστυνομικά μέσα.

Διότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Τέλειωσε. Οταν ο άλλος βγαίνει στο δρόμο για να πάρει την επιδότηση, καταλαβαίνετε σε τι σημείο είναι. Κανονικά θα έπρεπε να βγει στο δρόμο να ζητάει επιπλέον πράγματα. Οχι μόνο αυτά που του χρωστάνε, αλλά να ζητάει βελτίωση ζωής. Εμείς είμαστε στο πλευρό τους. Υπάρχει και βουλευτής εκεί, ο Σπύρος Στριφτάρης, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Και ξέρουμε ότι το καζάνι βράζει σε ολόκληρη την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ