ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Ο «μεγάλος αδερφός» στην ελληνική επαρχία

Χωρίς την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχουν τοποθετηθεί 1.013 κάμερες παρακολούθησης σε όλη την Αττική, ομολόγησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης

«Μάτια και αυτιά» παντού! Οι επαρχιακές πόλεις της χώρας θα γεμίσουν ηλεκτρονικά μάτια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης. Και με αυτόν τον τρόπο το δόγμα της λεγόμενης ολικής ασφάλειας επεκτείνεται παντού, αφού, κατά την κυβέρνηση, «όλη η χώρα πρέπει να είναι ασφαλισμένη». Επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε πως οι υποδομές για τις κάμερες τοποθετούνται χωρίς να υπάρχει έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση της τριήμερης άσκησης ολυμπιακής ασφάλειας «Μπλε Οδύσσεια» 2004, που σχεδιάστηκε από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και ήταν άσκηση ραδιολογικών, χημικών και βιολογικών απειλών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως 1.013 κάμερες θα τοποθετηθούν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αλλες 293 κάμερες σε διασταυρώσεις δρόμων της Αττικής και συγκεκριμένα στη μαραθώνια και την ποδηλατική διαδρομή, από το λιμάνι του Πειραιά έως το Ελληνικό, από το ξενοδοχείο «Χίλτον» μέχρι το ΟΑΚΑ, από το Ολυμπιακό χωριό μέχρι το Ολυμπιακό στάδιο και το Φάληρο. Με πρόσχημα τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αυτά τα συστήματα παρακολούθησης θα αστυνομεύουν την καθημερινότητα των πολιτών. Εχουν τη δυνατότητα πλήρους περιστροφής, διαθέτουν μικρόφωνο και μεγάφωνο, καθώς και δυνατότητα «κατανόησης» έκρηξης και πυροβολισμού. Μετά το τέλος της Ολυμπιάδας, θα εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο κ.ά., με πρόσχημα την υποβοήθηση της οδικής κυκλοφορίας. Ο Γ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι δήμοι της Αττικής για την εγκατάστασή τους και «υπάρχει κατανόηση, εκτός από έναν δήμο». Ετσι, πραγματοποιείται αυτό που υποστήριζε ο τωρινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Οτι, οι μηχανισμοί ασφαλείας που στήνονται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μείνουν και μετά από αυτούς.

Χωρίς έγκριση...

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι πριν από ένα μήνα είχε δοθεί περιγραφή του συστήματος στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Αρχή ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως δεν υπάρχει έγκρισή της, αλλά «ελπίζουμε να μην υπάρξει αντίρρηση». Χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις της ως «τεχνικού χαρακτήρα» και πρόσθεσε ότι «η χρήση κάμερας θα γίνει με σχετική άδεια της αρχής». Στο μεταξύ, οι υποδομές εγκαθίστανται με γρήγορους ρυθμούς.

Ερωτώμενος με ποιο νομικό τρόπο θα δικαιολογηθεί η συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτη, υποστήριξε πως η συμμετοχή τους «καλύπτεται από τις διμερείς και συλλογικές συμφωνίες». Πρόσθεσε ότι «οι συνεργασίες είναι κυρίως αστυνομικού χαρακτήρα, καλύπτονται από αντίστοιχες συμφωνίες», υπάρχουν διμερείς τεχνικές συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε ότι η συμμετοχή αυτή «καλύπτεται» από το ΝΑΤΟ. Αλλωστε, στο παρελθόν ο Γ. Φλωρίδης έχει δηλώσει πως «το ΝΑΤΟ έχει τα μέσα και τις δυνατότητες...». Οσον αφορά στο περιεχόμενο της άσκησης, παρέπεμψε σε μελλοντικές ανακοινώσεις.

Αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πειστούν για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας και αυτό γίνεται με τη συμμετοχή τους είτε στο σχεδιασμό, στην εκπαίδευση και την εκτέλεση των ασκήσεων, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της Ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο διάφορες ξένες υπηρεσίες βάζουν «πόδι» στη χώρα μας.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Αποτροπιασμός για το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ΕΛΚ

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας για το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα που υιοθέτησε το πρόσφατο 16ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το ΕΛΚ εξομοιώνει το βάρβαρο, τερατώδη ναζιφασισμό με τον κομμουνισμό και ζητά να ξεκινήσει ένα νέο κυνήγι μαγισσών κατά των μελών και στελεχών των κομμουνιστικών κομμάτων που μένουν πιστοί στα υψηλά ιδανικά τους.

Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι το ΕΛΚ «καθυβρίζει, προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων κομμουνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από το ναζιστικό τέρας». Επισήμανε πως με το ψήφισμα αυτό το ΕΛΚ αποδεικνύει ότι στηρίζει τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατούν στις πρώην σοσιαλιστικές - υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ - χώρες.

Ακόμα ο Στρατής Κόρακας ανέφερε ότι η δίωξη των κομμουνιστών ακολούθησε πάντα τη δίωξη κάθε προοδευτικής αντίληψης και υπενθύμισε ότι από τους κομμουνιστές ξεκίνησε και ο Χίτλερ. Στη συνέχεια επισήμανε ότι με το ψήφισμά του το ΕΛΚ επιδιώκει να ανακόψει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του τόνισε ότι οι πολιτικοί του ΕΛΚ «θέλουν να χτυπήσουν τους πρωτοπόρους αυτού του αγώνα που είναι οι κομμουνιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ