ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
AEK
Στόχος η τρίτη θέση

«Στόχος μας είναι η τρίτη θέση και όσο υπάρχει ελπίδα δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε». Αυτό ανέφερε χτες ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου, που βέβαια δεν παραγνώρισε ότι (μετά και την ήττα από τον Πανιώνιο) τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Υποστήριξε ότι το σύστημα που θα χρησιμοποιεί εξαρτάται από τον αντίπαλο αλλά παραδέχτηκε ότι πάντα θα παίζει με 4 αμυντικούς και ακόμα πως αυτό που χρησιμοποίησε «είναι το σύστημα που θέλω να παίξει η ομάδα. Αισιοδοξώ ότι θα αφομοιωθεί από τους παίκτες. Είναι το ιδανικό, έστω κι αν η ΑΕΚ έχει αυτή τη στιγμή ορισμένους παίκτες μεγαλύτερους σε ηλικία, που ίσως να δυσκολευτούν να μπουν στη φιλοσοφία».

Οσο για τις βεντέτες και τη συμπεριφορά τους, τόνισε: «Υπάρχουν σταρ και μεγάλοι παίκτες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παίζουν με βάση το συμβόλαιό τους. Πρέπει να είναι σοβαροί και να το δείχνουν με την απόδοσή τους. Εχω παίξει με πολλές βεντέτες, που τα έδιναν όλα μέσα στο παιχνίδι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ντύσιμό τους ή το πόσα χρήματα κερδίζουν». Και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση - μήνυμα: «Ολοι οι παίκτες είναι ίσοι. Πρέπει να τα δίνουν όλα μέσα στο παιχνίδι και να αποδεικνύουν την αξία τους στο γήπεδο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα. Οταν δεν πηγαίνουν καλά οι παίκτες, δε θα παίζουν. Θα υπάρξουν αλλαγές (σ.σ. στο αυριανό παιχνίδι κυπέλλου) σε κάποιους που δε με έχουν ικανοποιήσει. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αλλάξουμε έξι, επτά ή οκτώ παίκτες, αφού δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αλλά μπορούμε με δύο παίκτες που θα βοηθήσουν την ομάδα».

Ερωτώμενος για τις αναχωρήσεις του απ ' όλες τις ομάδες πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου, αλλά και τι προσβλέπει από την έλευσή του στην ΑΕΚ, απάντησε: «Θέλω να αφήσω τη στάμπα μου στην ΑΕΚ. Ενας προπονητής όμως δεν μπορεί να κριθεί σε έξι μήνες. Για να δείξει τη δουλιά του χρειάζεται τουλάχιστον ενάμισι με δύο χρόνια. Στα Βαλκάνια όμως, όλες οι ομάδες ζητούν πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Δεν το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία». Αναφορικά με τα σχόλια για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί (μουσική κλπ.) επανέλαβε ότι «είναι ένα στοιχείο που το έχω πάρει από την Αγγλία, το εφαρμόζουν οι περισσότερες ομάδες. Μάλιστα στη Σεβίλλη οι παίκτες μία μέρα πριν το παιχνίδι πίνουν πάντα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Ρωτήστε και το Βασίλη (σ.σ. Τσιάρτα)».

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αθλημα ομαδικό που, για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να παραβρίσκονται τουλάχιστον 45 άνθρωποι. Αθλημα που, αν λειτουργήσει σε σωστή βάση, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών της άμιλλας και της συλλογικότητας. Να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια της οικογένειας και της κοινωνίας για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων. Αθλημα που, κατά τη γνώμη μου, ακόμη και όπως λειτουργεί σήμερα, βοηθά χιλιάδες νέους να βρίσκουν διέξοδο από τις μπόλικες πονηριές της εποχής μας. Παραφράζοντας το «όπου κλείνει ένα σχολείο...», θα έλεγα ότι όπου ανοίγει ένα αθλητικό κέντρο δυσκολεύει την ανέγερση μιας φυλακής. Βέβαια, το σύστημα και οι κάθε φορά διαχειριστές του προτιμούν να αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή να δίνουν 80 δισ. για το σκέπαστρο Καλατράβα, αντί να δημιουργούν γήπεδα για τη νεολαία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο της Αθήνας, με πάνω από 30 σωματεία, υπάρχουν μόνο 2 ερασιτεχνικά γήπεδα. Στο Ρουφ και την Αλεπότρυπα. Εντεχνα όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι ποδοσφαιρικοί και αθλητικοί σύλλογοι πρέπει να είναι ξεκομμένοι από την υπόλοιποι κοινωνία. Να μην τους απασχολεί τι γίνεται με το σχολείο, τη δουλιά και τα άλλα μεγάλα ταξικά, στην ουσία τους, προβλήματα. Ο άνεργος νέος όμως, που ψάχνει για δουλιά ή ο μαθητής μετά από 15 ώρες σχολείο - φροντιστήριο πώς θα αθληθούν;

Εξάλλου, το σύστημα, για να μπορεί να ελέγχει την κατάσταση έχει επιβάλει πλήρη αδιαφάνεια στις επιχορηγήσεις, δε θεσμοθετεί την απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες των σωματείων και των ΕΠΣ.

Ιδια αδιαφάνεια και στις όποιες επιχορηγήσεις των δήμων προς τους συλλόγους. Για να μη μιλήσουμε για τις ανύπαρκτες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις των αθλητών. Δυο νέα παιδιά έχασε το ποδόσφαιρο το 10μηνο που μας πέρασε (Χαϊδάρι -Χανιά).

Ε, φτάνει πια, ως εδώ!

Κάθε γονιός, κάθε παράγοντας, κάθε αθλητής που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και το άθλημα που υπηρετεί πρέπει να πει ως εδώ!

Δεν πάει άλλο. Αυτό το οικοδόμημα πρέπει όλοι μαζί να το γκρεμίσουμε. Οι ερχόμενες εκλογές, με τη βοήθεια όλων μας, πρέπει να γίνουν η έναρξη για τη δημιουργία ενός πλατιού κινήματος και στο ποδόσφαιρο.

Μπροστάρηδες δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους κομμουνιστές.


Του Γιώργου ΤΙΡΤΙΡΑΚΗ*
*Ο Γιώργος Τιρτιράκης είναι γραμματέας του ΠΑΟ Αλσούπολης

ΜΠΑΣΚΕΤ
Για δύσκολους λύτες...

Ο όμιλος ούτως ή άλλως είναι από μόνος του ένα μπέρδεμα αφού έξι ομάδες διεκδικούν τις δυο προνομιούχες θέσεις της πρόκρισης στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα. Οπως και να 'χουν όμως τα πράγματα με τους υπολογισμούς που μοιάζουν σταυρόλεξο υπάρχει και κάτι το πιο πρακτικό για την ΑΕΚ, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα την Ολίμπια (21.10) στα Ανω Λιόσια. Ενα παιχνίδι που αν χαθεί θα «πετάξει» και η πρόκριση για την επόμενη φάση της Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη ισοβαθμεί και θα παλέψει με άλλες πέντε ομάδες για να πάρουν τις δύο προνομιούχες θέσεις για την πρόκριση. Το καλό είναι ότι η «Ενωση» κρατάει την τύχη στα χέρια της αφού με δύο νίκες, επί της Ολίμπια εντός και Παρτιζάν εκτός, θα πάρει αυτομάτως αυτό που θέλει. Σε διαφορετική περίπτωση θα περιμένει και τα αποτελέσματα των άλλων, ενώ με δύο ήττες έρχεται ο αποκλεισμός. Ο προπονητής της ΑΕΚ θεωρεί ότι το κλειδί της νίκης θα είναι η σκληρή άμυνα που πρέπει να εφαρμόσουν οι παίκτες του για να κλείσουν τους Σλοβένους: «Ξέρουμε ότι η Ολίμπια είναι μια πολύ καλή ομάδα και τι δυνατότητες έχει. Εχουν μια πολύ ταλαντούχα ομάδα και τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει σπουδαίες επιτυχίες. Γι' αυτό εμείς πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, ειδικά τώρα που έχουν μείνει δύο παιχνίδια μέχρι το τέλος. Το δυνατό τους σημείο είναι η περιφέρεια και το transition παιχνίδι και εμείς θα πρέπει να τους το καταστρέψουμε αυτό με πολύ σκληρή άμυνα. Θέλουμε τη νίκη όσο τίποτα άλλο ώστε να πάμε την τελευταία αγωνιστική στο Βελιγράδι και να τα παίξουμε όλα για όλα. Εχουμε το πρόβλημα με τον Σέκουλιτς, ο οποίος έχει πρησμένο αστράγαλο και θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή αν θα τον χρησιμοποιήσω ή όχι».

Σκάνδαλο με το Γουέμπλεϊ

Το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» φαίνεται να συνδύασε η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου που βρήκε τρόπο να καλύψει μερικές από τις μαύρες τρύπες εξόδων που απασχολούν την Πρέμιερ Λιγκ. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο αγγλικό Κοινοβούλιο, αναφέρεται ότι το Γουέμπλεϊ δεν έπρεπε να κλείσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πως έπρεπε να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνταν για την ανοικοδόμησή του. Με την εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση της ανακατασκευής, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το γήπεδο θα μπορέσει να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. «Η απόφαση για την κατασκευή του Γουέμπλεϊ έχει παρθεί και δύσκολα θα φιλοξενηθεί μεγάλη διοργάνωση εκεί. Ολη η υπόθεση ήταν ένα τέχνασμα ώστε η Αγγλική Ομοσπονδία να κρατήσει τα 20 εκατομμύρια λίρες, που αλλιώς θα έπρεπε να ξεπληρώσει στο κράτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Λογιστηρίου του κράτους Εντουαρντ Λέι.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η γέννηση της κόρης του Ντέμη Νικολαΐδη ήταν ο λόγος που ανακλήθηκε η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Οτο Ρεχάγκελ προς τον επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης προκειμένου να συμμετάσχει στο φιλικό αγώνα της Εθνικής μας με τη Βουλγαρία που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη (18/2) στο γήπεδο της Λεωφόρου. Υπενθυμίζεται ότι από τον ομοσπονδιακό τεχνικό έχουν κληθεί ήδη οι ποδοσφαιριστές Νίκος Νταμπίζας, Αγγελος Χαριστέας, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Ζήσης Βρύζας, Τάκης Φύσσας, Τραϊανός Δέλλα, ενώ αναμένονται οι κλήσεις των παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες του εσωτερικού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με κεντρικό πρόσωπο τον Μάρτιν Κούζμπα που αναμένεται να κάνει την επανεμφάνισή του μετά από ένα μήνα και μάλιστα στην αρχική ενδεκάδα, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Πανιώνιο (20.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) στον πρώτο αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να βάλουν από σήμερα τις βάσεις της πρόκρισης για τα ημιτελικά ώστε να πάνε με άλλον αέρα στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης.

ΠΑΟ
«Κόπηκε» ο Γκονζάλες

Οριστικά χωρίς το νέο μεταγραφικό του απόκτημα Εζεκιέλ Γκονζάλες θα πρέπει να αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός στις υποχρεώσεις που έχει για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Χτες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία απέρριψε την έφεση των «πρασίνων» και έτσι η αρχική άρνηση για να εκδώσει δελτίο συμμετοχές στον Αργεντίνο παίκτη όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έγινε πλέον τελεσίδικη. Η έφεση του Παναθηναϊκού απορρίφθηκε αφού ο Αργεντίνος δηλώθηκε την ημέρα που είχε εκπνεύσει η προθεσμία της ΟΥΕΦΑ. Κατά τα άλλα, με πολλές αλλαγές (αναγκαστικές και μη) θα παραταχθεί στο Αίγιο ο Παναθηναϊκός σήμερα στις (18.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) για τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου με τον Πατραϊκό. Χτες το πρωί έγινε η τελευταία προπόνηση της ομάδας και ακολούθως η αποστολή αναχώρησε για το Αίγιο. Εκτός αποστολής έμειναν οι Νικοπολίδης, Μπασινάς, Γκούμας προκειμένου να πάρουν κάποιες ανάσες αφού είναι από τους πλέον «φορτωμένους» με αγώνες παίκτες του Παναθηναϊκού, οι τραυματίες Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε, ο Σανμαρτεάν, ο τιμωρημένος Μινχ και οι Μάριτς, Τζόρβας, Οξύζογλου. Για τον Σωτήρη Κυργιάκο που ακολούθησε την αποστολή, αν χρησιμοποιηθεί, όπως αναμένεται, θα κάνει την πρώτη επίσημη (έπαιξε και στο πρόσφατο φιλικό με τον Απόλλωνα) εμφάνιση από τον περασμένο Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ