ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόμμα των «μη προνομιούχων»!

Το «φιλολαϊκό» προφίλ της επιχειρεί να ενισχύσει η ηγεσία της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη από την ανάποδη τη «μεταγραφή» των Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ

Την εκλογική συνεργασία με το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή ανακοίνωσε χθες ο Κ. Καραμανλής, αλλά προσδοκά περισσότερα εκλογικά οφέλη από τη συνεργασία των Ανδριανόπουλου και Μάνου με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τη μάσκα του κόμματος των «μη προνομιούχων»!

Μετά το αρχικό «μούδιασμα» από την «πράσινη μεταγραφή» των δύο πρώην στελεχών της, η Ρηγίλλης πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη, για να ενισχύσει το «φιλολαϊκό προφίλ» του κόμματος.

Η επιδίωξη αυτή ήταν φανερή στη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, που παρουσίασε το κόμμα του ως το κόμμα των μη προνομιούχων(!). «Ο φυσικός χώρος της ΝΔ είναι η κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η πολιτική υπάρχει για να υπηρετεί τους πολλούς, τους λιγότερο προνομιούχους, αυτούς που θέλουν ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος», ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που νωρίτερα είχε σχολιάσει την κίνηση του Στ. Παπαθεμελή να συνεργαστεί με τη ΝΔ, με τη φράση «ο καθένας επιλέγει το φυσικό του χώρο στις νέες συνθήκες». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επέκρινε, έμμεσα, τους Μάνο και Ανδριανόπουλο, για πολιτικό καιροσκοπισμό και ιδεολογικές εκπτώσεις. «Αρνούμαστε να υποκύψουμε στις σειρήνες του πολιτικού καιροσκοπισμού και των ιδεολογικών εκπτώσεων. Προχωράμε μπροστά με τις ιδέες μας να συσπειρώνουν μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε.

Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την επιλογή των δύο εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους για «τυχοδιωκτισμό», επισημαίνοντας ότι η ΝΔ ποτέ δεν τους είχε κλείσει την πόρτα. Αντίθετα, ο Γ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση στον Α. Ανδριανόπουλο για επιστροφή «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αλλά έκπληκτος τον άκουσε την επόμενη μέρα να δηλώνει ότι η ΝΔ τον αγνοεί και δεν του έχει γίνει καμία πρόταση συνεργασίας. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη (στο «Σκάι») ότι «η ΝΔ είχε ανοιχτές τις πόρτες της και για τον κύριο Ανδριανόπουλο και για τον κύριο Μάνο. Το γεγονός ότι εκείνοι δεν επέλεξαν να έρθουν να συνεργαστούν με τη ΝΔ είναι κάτι που αφορά εκείνους».

Στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά το θέμα, εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως «κοινωνικά ανάλγητο», από τη Ρηγίλλης διοχέτευαν την «απορία», πώς γίνεται το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χθες κατηγορούσε τη ΝΔ «για επιστροφή στην πολιτική του 1990-1993», να συνεργάζεται με τους βασικούς πρωταγωνιστές εκείνης της πολιτικής. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για τα εκλογικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή «μεταγραφή», διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα προκαλέσει «σύγχυση» και «ιδεολογική αποσταθεροποίηση» στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να θριαμβολογήσει για τη συνεργασία του με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση», περιοριζόμενος να την προβάλει ως απόδειξη της πίστης του στον «πλουραλισμό των ιδεών». «Τον Στέλιο Παπαθεμελή τον εκτιμώ, γιατί είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Ενας άνθρωπος, που έχει το θάρρος της γνώμης του», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μετά την εικοσάλεπτη συνάντηση που είχε μαζί του στο γραφείο του στη Βουλή. «Η φωνή της Δημοκρατικής Αναγέννησης και των ανθρώπων της είναι χρήσιμη. Αξίζει να υπάρχει και να ακούγεται στη Βουλή. Αυτή τη φωνή τη δεχόμαστε όπως είναι. Δε θέλουμε να την αλλάξουμε. Τη σεβόμαστε, γιατί πιστεύουμε στον πλουραλισμό των ιδεών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Στ. Παπαθεμελής, αφού αναφέρθηκε στη μακρά και ειλικρινή προσωπική φιλία που τον συνδέει με το «νέο και άφθαρτο» Κ. Καραμανλή, δικαιολόγησε τη συνεργασία του με τη ΝΔ στην «αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στον τόπο, ακόμα και για λόγους δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος». Ο ανεξάρτητος βουλευτής, που αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβρη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θα είναι υποψήφιος στην Α` Θεσσαλονίκης. Επίσης δύο στελέχη της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» θα είναι υποψήφια με τους συνδυασμούς της ΝΔ στην Α` και Β` Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Ξεκινά σήμερα η προεκλογική περίοδος

Ξεκινά επίσημα σήμερα, 11 Φλεβάρη, η προεκλογική περίοδος, οπότε και διαλύεται η Βουλή. Μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 7 Μάρτη, υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες ημερομηνίες για τα κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές και συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 13 Φλεβάρη οι στρατιωτικοί κλπ. που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση στους προϊσταμένους ή διοικητές τους. Οι καταστάσεις σχετικά με τον τόπο που θα ψηφίσουν οι στρατιωτικοί θα πρέπει να αποσταλούν στον πρόεδρο πρωτοδικών της οικείας Περιφέρειας μέχρι τις 16/2. Ενώ στις 19/2 λήγει η προθεσμία για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των στρατιωτικών.

Μέχρι τις 14/2 οι Γενικοί Γραμματείς (ΓΓ) Περιφερειών θα πρέπει να έχουν συγκροτήσει τις Τοπικές Επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Παραβιάσεων, στην έδρα κάθε νομού. Επίσης την ίδια ημερομηνία τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια θα πρέπει να έχουν καθορίσει και κατανείμει στα κόμματα τους χώρους για την προεκλογική προβολή τους. Αν δεν το πράξουν, την απόφαση θα λάβει ο οικείος ΓΓ Περιφέρειας.

Μέχρι τις 20/2 τα κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το όνομα και το έμβλημά τους, καθώς επίσης να κάνουν δήλωση συνασπισμού περισσότερων συνεργαζόμενων κομμάτων. Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία για την πρόταση των υποψηφίων και την υποβολή παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.

Στις 21/2 ανακηρύσσονται από τα αρμόδια δικαστήρια πρωτοδικών οι υποψήφιοι.

Στις 24/2 λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Αυτοί ανακηρύσσονται από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου μια μέρα μετά, δηλαδή στις 25/2.

Επίσης, στις 25/2 οι νομάρχες θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα εκλογικά τμήματα.

Στις 26/2 θα πρέπει να έχουν σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, κλπ. καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων. Επίσης, στις 26/2 οι νομάρχες πρέπει να έχουν καθορίσει τα εκλογικά τμήματα. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να ενημερώσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν. Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία διορισμού ή κλήρωσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Στις 27/2 λήγει η προθεσμία που έχουν τα κόμματα για να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων. Επίσης, μέχρι τις 27/2 μπορούν τα κόμματα, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, να προτείνουν άλλον.

Ακόμη, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της 6ης Μάρτη, οι ΓΓ Περιφερειών θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο για την εμφάνιση των εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων της περιφέρειάς τους. Αυτοί θυμίζουμε ότι θα πρέπει να βρίσκονται στον τόπο διορισμού τους δύο μέρες πριν την ψηφοφορία.

Απλά, «δε συμφωνούμε»...

«

Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχουν και πρακτικά περιθώρια, εξαιτίας της πολιτικής του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν είναι ούτε ΚΚ Γαλλίας, ούτε ΑΚΕΛ. Είναι ένα πολύ περιχαρακωμένο κόμμα, με πολύ αρτηριοσκληρωτικές απόψεις, που εμποδίζουν οποιαδήποτε σύμπραξη μαζί του...»! Τάδε έφη ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

Προσπερνάμε τα περί «περιχαράκωσης» και «αρτηριοσκλήρωσης». Ο φανατισμός της ηγεσίας του ΣΥΝ εναντίον του ΚΚΕ έχει μια ευρεία γκάμα κοσμητικών επιθέτων στη διάθεσή του για να εκφράζεται. Τα σημειώνουμε απλά ως ένδειξη του επιπέδου πολιτικής αντιπαράθεσης, στο οποίο γνωρίζει με «κλειστά μάτια» να κινείται η, κατά τα άλλα, «ανανεωτική αριστερά».

Στεκόμαστε στο πρώτο σκέλος των δηλώσεων του Θ. Μαργαρίτη. Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος είναι ειλικρινής: «Δε συμφωνούμε, βρε παιδιά, με το ΚΚΕ, πώς να το κάνουμε; Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται». Σε ελεύθερη απόδοση, αυτή είναι η άποψή του. Με δεδομένο ότι αυτή είναι και η άποψη συνολικά της ηγεσίας του ΣΥΝ, γεννάται το εύλογο ερώτημα: Προς τι τα περί «συνεργασιών» και «ενότητας»; Και γιατί όπου βρεθούν κι όπου σταθούν τα ρίχνουν άγρια στο ΚΚΕ για τη μη επίτευξή τους;

Τι τους εμποδίζει να πουν την αλήθεια; Ισως, ο ευσεβής τους πόθος πως με κάτι τέτοια θα εκθέσουν το ΚΚΕ στη συνείδηση των αριστερών ανθρώπων και θα τους αποτρέψουν από το να το ενισχύσουν. Κι ο φόβος τους πως αν πουν την αλήθεια, ότι δηλαδή με το ΚΚΕ τους χωρίζει άβυσσος πολιτική και ιδεολογική, θα εκτεθούν οι ίδιοι. Γιατί τότε θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ομολογήσουν τις πραγματικές εκλεκτικές τους συγγένειες, πολιτικές και ιδεολογικές...


Β.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ