ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μόνο η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων οδηγεί μπροστά

Με τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας «ΜΑΛΛΕΡΟΣ», στον Περισσό, συζήτησε, κατά τη διάρκεια περιοδείας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι ζωτικής σημασίας, γιατί θα ενισχύσει και την αντίσταση, ώστε να πάρει αέρα ο λαός. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις εργάτριες του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας «ΜΑΛΛΕΡΟΣ» στον Περισσό. Γιατί, όπως σημείωσε και στη συνέχεια, ο εργάτης και η εργάτρια, ειδικά σήμερα στην περίοδο που ζούμε, δεν έχει άλλη επιλογή από την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, και με την ψήφο του αλλά και με άλλους τρόπους. Κι αυτή η επιλογή έρχεται από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργάτριες από τη σημερινή πολιτική. Και αυτή η εμπειρία συνοψίστηκε με τον καλύτερο τρόπο και στα λόγια μιας εργάτριας που μίλησε για το ένα ευρώ αύξηση που πήραν, για τις απολύσεις εργαζομένων μετά από χρόνια εργασίας χωρίς να μιλά κανένας.

Η πολιτική και των δύο μεγάλων κομμάτων, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, είναι η ενίσχυση των επιχειρηματιών, χτυπώντας την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίστηκαν και διαμορφώθηκε ένα μεγάλο μπλοκ δυνάμεων, το οποίο δυστυχώς επηρέασε και τον κόσμο και χτύπησε το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αντιστάσεις, εμφανίζοντας αυτή την πολιτική φυσιολογική. Αν ο λαός, τόνισε, ακολουθήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με υψηλά ποσοστά είναι σαν να εγκρίνει αυτή την πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να εγκαταλείψει και τα δύο κόμματα μαζικά ο κόσμος. Αυτό θα διαμορφώσει και νέες δυνάμεις πολιτικές. Μπορεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ δυνάμεων που θα παλεύει.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, σημείωσε, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη και για τα δύο κόμματα, γιατί είναι και οι δύο επικίνδυνοι. Γι' αυτό κάλεσε τις εργάτριες να βρεθούν μαζί σε κοινό αγώνα, γιατί έρχονται χειρότερες μέρες και τώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Μια λαϊκή ψήφος θα τους τιμωρεί και θα είναι εμπόδιο για να μην πουν ότι για άλλη μια φορά «τους κοροϊδέψαμε».

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι δογματικό και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις σημείωσε ότι όταν βλέπει τους εργάτες να χάνουν τα δικαιώματά τους δεν μπορεί να παραιτηθεί από το να τα υπερασπίζεται. Θέλουν, να βάλουμε νερό στο κρασί μας, τόνισε για να συμπληρώσει ότι αν το κάνει αυτό το ΚΚΕ τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, γιατί δε θα υπάρχει καμία φωνή αντίστασης θα φαίνεται ότι είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε χειρότερα. Είναι η μοίρα μας να κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις, να πνίγονται στα θαλασσοδάνεια. Είναι της μοίρας του εργάτη να ζει με 500 ευρώ το μήνα, να μένει στην ανεργία, να δουλεύει με μερική απασχόληση, να αυξάνει κατά πέντε χρόνια το όριο συνταξιοδότησης. Αυτό που γίνεται δεν είναι μοιραίο, είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα, τόνισε.

Μιλώντας για την απόφαση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί να μπουν οι νέες χώρες σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Δε συμφωνήσαμε σημείωσε και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που έγινε ευαγγέλιο από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και πέρασαν αντιδραστικά μέτρα χωρίς αντιστάσεις. Σ' αυτά τα πλαίσια, όπως ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνουν νέες αρνητικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθήλωση των εισοδημάτων και επέκταση της μερικής απασχόλησης, για να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Να δουλεύουν οι εργαζόμενοι δηλαδή 3,4, και 5 μήνες και να θεωρούνται κανονικά εργαζόμενοι και να βγαίνουν από τις λίστες της ανεργίας.

Αν δει κανείς τι ετοιμάζεται πρέπει θα νιώσει τρόμο και πανικό, τόνισε στη συνέχεια, και αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Τον 20ό αιώνα οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσεις και μπορούν να ξαναέχουν αρκεί να αξιοποιήσουν την προηγούμενη πείρα. Πρέπει όμως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να ξαναβρεί το δρόμο, γιατί έχει γίνει δεξί χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης στα ηγετικά του όργανα. Πρέπει να υπάρχει συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα και την αγροτιά για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου.

Γι' αυτό επισήμανε, έχει σημασία να απεγκλωβιστούν δυνάμεις και να χτυπηθούν οι αντιδραστικές και οι συμβιβαστικές απόψεις έστω κι αν αυτές τις προβάλλουν αριστεροί. Το ΚΚΕ, σημείωσε, άντεξε στις δυσκολίες και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, γιατί μόνο αυτή η θέση οδηγεί μπροστά.

Κουβέντα - απόσταγμα της ανάγκης για διέξοδο

«Ξέρετε τι αύξηση πήραμε φέτος; Ενα ευρώ! Βγήκε ποτέ κανείς στη Βουλή να χτυπήσει το χέρι του πάνω στο έδρανο και να μιλήσει; Για μας, τους εργάτες, γι' αυτό που δικαιούμαστε».

Τα ερωτήματα απ' τις εργάτριες έπεφταν σαν καταιγίδα. Ερωτήματα που αποτύπωναν την οργή απέναντι στους εμπνευστές της αντιλαϊκής πολιτικής, «το δίκιο που πνίγει» την εργατιά, την ανάγκη, μέσα στην αντεργατική λαίλαπα, να πιαστεί από κάπου, να βρει διέξοδο. Ερωτήματα αμείλικτα. Οι εργάτριες ζήτησαν εξηγήσεις για την ανεργία, για τη μιζέρια. Και η Αλ. Παπαρήγα απάντησε ξάστερα, χωρίς μισόλογα. Γιατί η συνεπής στάση του ΚΚΕ μέσα κι έξω απ' τη Βουλή - συνεπής με τις λαϊκές ανάγκες - πιστοποιεί πως το ΚΚΕ φέρει επάξια την ιδιότητα του Κόμματος της εργατικής τάξης, πως μπορεί να κοιτά την εργατιά κατάματα.

«Στη Βουλή το χτυπάμε το χέρι μας. Αλλά ξέρεις, το πιο εύκολο πράγμα είναι να χτυπάς το χέρι στη Βουλή. Αυτό το κάνουν όλοι. Εμείς ανοίξαμε θέμα μέσα στο κίνημα. Στη ΓΣΕΕ, παντού. Εμείς ζητάμε κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ το μήνα. Ακόμα και ο ΣΥΝ μας κοροϊδεύει γι' αυτό που ζητάμε. 1.100 ευρώ το μήνα. Τι παίρνουμε υπόψη; Τις ανάγκες. Αμα η παιδεία ήταν δωρεάν, άμα η υγεία ήταν δωρεάν, άμα το νοίκι δεν ήταν ακριβό, άμα το φως, νερό κτλ. δεν ήταν έτσι, θα λέγαμε κι εμείς λιγότερα».

«Κα. Παπαρήγα, γιατί δε σμίγετε όλοι, δεν ενώνεστε; Να σμίξετε όλοι, με το Συνασπισμό».

«Ο ΣΥΝ ήταν ακριβώς ο φορέας εκείνος που με τη στάση και τις ιδέες του έδωσε αριστερό άλλοθι στην κυρίαρχη πολιτική. Ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τις ψήφισε. Τις υιοθέτησε και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο ΣΥΝ συμφώνησε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, με τις πολυεθνικές που έρχονται. «Εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει μία εξουσία, η οποία βάζει φραγμούς σε αυτά. "Κύριε, θα παράγω εγώ στον τόπο μου αυτό που μπορώ να παράγω. Και θα κάνω και εξαγωγές εκεί που μπορώ να εξάγω. Δε θα μου καθορίσεις εσύ πόσο βαμβάκι θα παράγω, τι θα παράγω, πώς θα το παράγω"».

Αυτό που έχει ανάγκη η εργατιά είναι ένα μέτωπο αντίστασης σ' αυτή την πολιτική. «Οταν όμως αυτό το μέτωπο το σπάει κάποιος και πηγαίνει με το ένα χέρι στο ΠΑΣΟΚ, και τ' άλλο κάνει κριτική, δε βοηθάει. Κι ύστερα χρειάζεται κι η παρέμβαση του λαού γι' αυτά τα πράγματα. Με την ψήφο του, με τη δύναμή του να κάνει την επιλογή του και να ενισχύσει την κύρια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει μια τέτοια συσπείρωση».

Διάχυτη ανάμεσα στις εργάτριες και η αγανάκτηση για την ανάπτυξη της πορνείας, ειδικά, όπως είπαν οι εργάτριες, μετά τις ανατροπές στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. «Πρόσφατα πέρασαν στη Βουλή ν/σ που κατοχυρώνει την πορνεία ως επάγγελμα. Και μας είπαν δογματικούς επειδή το καταψηφίσαμε. Μιλάνε μάλιστα με νέους όρους: "εργαζόμενη στον έρωτα". Στο σοσιαλισμό δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Η πορνεία είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το εκλογικό κέντρο στην Αθήνα

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα άρχισε να λειτουργεί και βρίσκεται Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2. Τα τηλέφωνα του κέντρου είναι: 210.3300.573, 210.3300.562 και 210.3300.517. Ο αριθμός του fax είναι 210.3301.043. Το τηλέφωνο για τους ετεροδημότες είναι το 210.3301.138.

Συνεχίζουμε!

Μέρα πανεξόρμησης ήταν η περασμένη Κυριακή για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, από νωρίς το πρωί, διάνυσαν πολλά χιλιόμετρα και χτύπησαν ακόμα περισσότερες πόρτες, για να φτάσει η φωνή του Κόμματος παντού όπου ήταν δυνατόν. Σε συνοικίες, κομβικά σημεία πόλεων, σε πανεπιστήμια και σχολές, στα χωριά, σε εργοστάσια και γραφεία, όλο το πρωινό της Κυριακής, οι κομμουνιστές συζήτησαν με τους εργαζόμενους και το λαό, μεταφέροντάς τους το μήνυμα του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές, το κάλεσμα της αποφασιστικής καταδίκης του δικομματισμού και της ενίσχυσης των κόκκινων ψηφοδελτίων του αγώνα και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Στην Αθήνα και τον Πειραιά διακινήθηκαν 21.122 φύλλα «Ριζοσπάστη» (στον αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται οι συνδρομητές). Με την ίδια ορμή, η πολιτική εξόρμηση ενόψει των εκλογών συνεχίζεται έως τις 7 Μάρτη. Κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε φίλος τους, κάθε άνθρωπος που συστρατεύεται στην προσπάθεια εκλογικής ενίσχυσής του, παλεύει να κερδίσει το στοίχημα για το κέρδισμα περισσότερων συνειδήσεων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Πολύτιμος βοηθός, η εφημερίδα μας. Καθημερινός σύντροφος και όπλο αναντικατάστατο σ' αυτήν τη μάχη. Η μελέτη του επιβεβλημένη και η διάδοσή του ένδειξη της αποτελεσματικότητας της δουλιάς μας.

Εγκαινιάζεται το εκλογικό κέντρο στο Βόλο

Το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στο Βόλο εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην οδό Καρτάλη 63 (τηλ. 24210.27966).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ