Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μόνο η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων οδηγεί μπροστά

Με τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας «ΜΑΛΛΕΡΟΣ», στον Περισσό, συζήτησε, κατά τη διάρκεια περιοδείας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι ζωτικής σημασίας, γιατί θα ενισχύσει και την αντίσταση, ώστε να πάρει αέρα ο λαός. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις εργάτριες του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας «ΜΑΛΛΕΡΟΣ» στον Περισσό. Γιατί, όπως σημείωσε και στη συνέχεια, ο εργάτης και η εργάτρια, ειδικά σήμερα στην περίοδο που ζούμε, δεν έχει άλλη επιλογή από την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, και με την ψήφο του αλλά και με άλλους τρόπους. Κι αυτή η επιλογή έρχεται από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργάτριες από τη σημερινή πολιτική. Και αυτή η εμπειρία συνοψίστηκε με τον καλύτερο τρόπο και στα λόγια μιας εργάτριας που μίλησε για το ένα ευρώ αύξηση που πήραν, για τις απολύσεις εργαζομένων μετά από χρόνια εργασίας χωρίς να μιλά κανένας.

Η πολιτική και των δύο μεγάλων κομμάτων, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, είναι η ενίσχυση των επιχειρηματιών, χτυπώντας την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίστηκαν και διαμορφώθηκε ένα μεγάλο μπλοκ δυνάμεων, το οποίο δυστυχώς επηρέασε και τον κόσμο και χτύπησε το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αντιστάσεις, εμφανίζοντας αυτή την πολιτική φυσιολογική. Αν ο λαός, τόνισε, ακολουθήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με υψηλά ποσοστά είναι σαν να εγκρίνει αυτή την πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να εγκαταλείψει και τα δύο κόμματα μαζικά ο κόσμος. Αυτό θα διαμορφώσει και νέες δυνάμεις πολιτικές. Μπορεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ δυνάμεων που θα παλεύει.


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, σημείωσε, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη και για τα δύο κόμματα, γιατί είναι και οι δύο επικίνδυνοι. Γι' αυτό κάλεσε τις εργάτριες να βρεθούν μαζί σε κοινό αγώνα, γιατί έρχονται χειρότερες μέρες και τώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Μια λαϊκή ψήφος θα τους τιμωρεί και θα είναι εμπόδιο για να μην πουν ότι για άλλη μια φορά «τους κοροϊδέψαμε».

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι δογματικό και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις σημείωσε ότι όταν βλέπει τους εργάτες να χάνουν τα δικαιώματά τους δεν μπορεί να παραιτηθεί από το να τα υπερασπίζεται. Θέλουν, να βάλουμε νερό στο κρασί μας, τόνισε για να συμπληρώσει ότι αν το κάνει αυτό το ΚΚΕ τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, γιατί δε θα υπάρχει καμία φωνή αντίστασης θα φαίνεται ότι είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε χειρότερα. Είναι η μοίρα μας να κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις, να πνίγονται στα θαλασσοδάνεια. Είναι της μοίρας του εργάτη να ζει με 500 ευρώ το μήνα, να μένει στην ανεργία, να δουλεύει με μερική απασχόληση, να αυξάνει κατά πέντε χρόνια το όριο συνταξιοδότησης. Αυτό που γίνεται δεν είναι μοιραίο, είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα, τόνισε.

Μιλώντας για την απόφαση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί να μπουν οι νέες χώρες σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Δε συμφωνήσαμε σημείωσε και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που έγινε ευαγγέλιο από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και πέρασαν αντιδραστικά μέτρα χωρίς αντιστάσεις. Σ' αυτά τα πλαίσια, όπως ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνουν νέες αρνητικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθήλωση των εισοδημάτων και επέκταση της μερικής απασχόλησης, για να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Να δουλεύουν οι εργαζόμενοι δηλαδή 3,4, και 5 μήνες και να θεωρούνται κανονικά εργαζόμενοι και να βγαίνουν από τις λίστες της ανεργίας.

Αν δει κανείς τι ετοιμάζεται πρέπει θα νιώσει τρόμο και πανικό, τόνισε στη συνέχεια, και αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Τον 20ό αιώνα οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσεις και μπορούν να ξαναέχουν αρκεί να αξιοποιήσουν την προηγούμενη πείρα. Πρέπει όμως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να ξαναβρεί το δρόμο, γιατί έχει γίνει δεξί χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης στα ηγετικά του όργανα. Πρέπει να υπάρχει συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα και την αγροτιά για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου.

Γι' αυτό επισήμανε, έχει σημασία να απεγκλωβιστούν δυνάμεις και να χτυπηθούν οι αντιδραστικές και οι συμβιβαστικές απόψεις έστω κι αν αυτές τις προβάλλουν αριστεροί. Το ΚΚΕ, σημείωσε, άντεξε στις δυσκολίες και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, γιατί μόνο αυτή η θέση οδηγεί μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ