Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φιλολαϊκά παραμύθια

Ανοχύρωτη απέναντι στη νεοφιλελεύθερη «διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ είναι η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιχειρεί, ωστόσο, να επωφεληθεί με την ένταση της δημαγωγίας και της ενίσχυσης της εικόνας του κόμματος που διαθέτει «φιλολαϊκές λύσεις» και εκφράζει το αίτημα της «αλλαγής».

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε, σε δύο ομιλίες που εκφώνησε χτες, να κάνει την παραμικρή αναφορά στη συνεργασία των Μάνου και Ανδριανόπουλου, επιλέγοντας την καπηλεία των λαϊκών προβλημάτων και στέλνοντας το μήνυμα «προχωράμε μπροστά». «Τα αιτήματα των πολιτών είναι σήμερα ταυτόσημα με τις προτεραιότητες, με τις θέσεις, με τις προγραμματικές διακηρύξεις της ΝΔ», ισχυρίστηκε μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μενίδι. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες φράσεις με τον Γ. Παπανδρέου, τόνισε: «Ολες και όλοι μαζί συγκροτούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, για ένα νέο ελληνικό όραμα στη νέα εποχή. Είναι η ώρα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που χρειάζεται ο τόπος. Είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Πάμε μαζί, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να αλλάξουμε τη ζωή μας». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «το όραμά μας είναι μια ενιαία(;) κοινωνία, μια κοινωνία συμμετοχής, συνοχής και αλληλεγγύης, μια κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς».

Νωρίτερα χτες το μεσημέρι είχε παρουσιάσει, άλλη μια φορά, τη «χάρτα καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο», στην οποία περιλαμβάνονται οι γνωστές ιδέες και προτάσεις του για τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων της πρωτεύουσας (κυκλοφοριακό, στάθμευση, μέσα μαζικής μεταφοράς, ασφάλεια κ.ά.). Τα ευχολόγια και τις κοινότοπες διαπιστώσεις που αναμάσησε, τα παρουσίασε ως απάντηση στο ερώτημα «πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας κάθε μέρα».

Η εκτίμηση που γίνεται στη Ρηγίλλης, όπως εκφράστηκε διά στόματος του Γ. Σουφλιά, είναι ότι η συνεργασία των Μάνου και Ανδριανόπουλου δε θα έχει καμία εκλογική επίπτωση στη ΝΔ, αντίθετα θα υπάρχει «αρνητική επίπτωση» στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της «σύγχυσης» που δημιουργεί στην «ταυτότητα» του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να υπογραμμίσει αυτές τις επιπτώσεις, έκανε λόγο για «ακραία ιδεολογικά ετερόκλητη συνεργασία του νεοφιλελευθερισμού με το σοσιαλιστικό κίνημα»(!), ενώ αναρωτήθηκε με νόημα: «Ενα κομμάτι της αριστερής του πτέρυγας που τόσα χρόνια ήταν συνηθισμένο να επιτίθεται εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, πώς θα αποδεχτεί αυτή τη σύμπραξη;». Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή περιμένουν τις δημοσκοπήσεις στο τέλος της εβδομάδας για να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν και από τις «κυλιόμενες» δημοσκοπήσεις διακρίνουν μια «εκροή» ψήφων από το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια σειρά στελέχη της ΝΔ φέρονται δυσαρεστημένα από τον τρόπο που η ηγεσία χειρίστηκε την υπόθεση της επιστροφής των Μάνου και Ανδριανόπουλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ευθύνες. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή λακωνική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη: «Το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι λυπάμαι διπλά για την εξέλιξη αυτή», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε: «Με λυπεί πάρα πολύ το γεγονός. Με λυπεί πολιτικά γιατί πιστεύω ότι ο χώρος των φιλελευθέρων είναι η ΝΔ».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τις αποφάσεις του για τη στάση του στις εκλογές ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος μέχρι χτες άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πρόκειται να είναι ούτε στα δικά της ψηφοδέλτια. Πιθανότερο «σενάριο» είναι ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ να στηρίξει τη ΝΔ, όπως έκανε και στις εκλογές του 2000, λαμβάνοντας τη δέσμευση του κόμματος ότι θα αξιοποιηθεί μετεκλογικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συμμετοχικός» νεοφιλελευθερισμός (2004-02-21 00:00:00.0)
Μια αποκαλυπτική επιστολή (2004-02-18 00:00:00.0)
«Ταυτότητες» και «στίγμα» (2004-02-17 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΚΑΙ «ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ» (2004-02-12 00:00:00.0)
Σόου για προεκλογική κατανάλωση (2000-01-21 00:00:00.0)
Η "διαμάχη" για το νεοφιλελευθερισμό (1998-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ