Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε πορεία απαξίωσης τα ΕΛ..ΠΕ.

Με τους εργαζόμενους του εργοστασίου συνομίλησαν χτες οι Θ. Κυριακίδης και Στ. Βουλασίκης, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης

Στους εργαζόμενους του εργοστασίου των ΕΛ.ΠΕ. («Ελληνικά Πετρέλαια») στη Θεσσαλονίκη, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη δική τους μάχη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η κερδοφόρα επιχείρηση, μίλησαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κυριακίδης και Σταύρος Βουλασίκης. Στη συνάντηση που είχαν προηγουμένως με μέλη από τη διοίκηση του σωματείου, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το 25% της επιχείρησης στον Λάτση («Πετρόλα»), παζαρεύοντας παράλληλα και την παραχώρηση του μάνατζμεντ στον ίδιο επιχειρηματία.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι κυβερνητικές επιλογές ήταν αυτές που έβαλαν την εταιρία σε πορεία απαξίωσης από το 1998, προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άνευ όρων παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Τέσσερις μονάδες της χημικής βιομηχανίας έκλεισαν, ενώ και το διοικητικό σχήμα της επιχείρησης έγινε πιο συγκεντρωτικό, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις από το σχεδιαζόμενο ξεπούλημά της.

Η εκτίμηση των εργαζομένων είναι ότι μετά τις εκλογές ο Λάτσης θα διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στα διοικητικά της επιχείρησης, παίρνοντας και το μάνατζμεντ, και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., που πέρσι παρουσίασαν κέρδη 300.000.000 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι άμεσες, αφού αναμένονται απολύσεις και ριζική ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Ηδη τα τελευταία χρόνια το καθεστώς των εργολαβιών κερδίζει έδαφος μέσα στην επιχείρηση, καθώς δίπλα στους 750 μόνιμους εργαζόμενους, δουλεύουν και 100 εργολαβικοί, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του εργοστασίου, τόσο στον τομέα της συντήρησης όσο και στο χώρο της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, σχεδιάζεται να λειτουργήσει με εργολαβικά συνεργεία, καθεστώς που θα επεκταθεί αν τα ΕΛ.ΠΕ. καταλήξουν ολοκληρωτικά στα χέρια του Λάτση.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων ο Θεόδωρος Κυριακίδης, επισήμανε την ανάγκη «οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που συνδέονται με την ενέργεια να αποτελούν δημόσια περιουσία» και κάλεσε τους εργαζόμενους με την ψήφο τους στο ΚΚΕ «να βάλουν φρένο στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου που προωθούν οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Από την πλευρά του ο Σταύρος Βουλασίκης τόνισε ότι «τα ΕΛ.ΠΕ. αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι μια επιχείρηση δε χρειάζεται να είναι ιδιωτική για να είναι κερδοφόρα» και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να «προασπίσουν με τον αγώνα και την ψήφο τους το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ