Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ
Εξελίξεις πίσω από κλειστές πόρτες

Πλούσιος προβληματισμός στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο ΣΦΕΑ και η ΚΕΘΑ

Το προεδρείο της χτεσινής εκδήλωσης
Το προεδρείο της χτεσινής εκδήλωσης
Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και οι λύσεις που ετοιμάζονται πίσω από κλειστές πόρτες για το Κυπριακό και το Αιγαίο, αλλά και θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Αμυνας, ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Θέμα της εκδήλωση ήταν «Εθνική Ανεξαρτησία - Κυριαρχία - Αμυνα».

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μ. Βαρδάνης, αντιστράτηγος ε.α., ο οποίος στο άνοιγμα που έκανε εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. Ακολούθησαν ομιλίες και παρεμβάσεις. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Β. Καλαματιανός μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Θεοφάνης Πάκος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, μίλησε με θέμα «Αμυντικές Δαπάνες και Εθνική Ανεξαρτησία» και αναφερόμενος, αρχικά, στην έννοια και τις προϋποθέσεις της εθνικής ανεξαρτησίας σημείωσε: «Χωρίς ιεράρχηση σπουδαιότητας, ανάμεσα στις διατάσεις της εθνικής ανεξαρτησίας περιλαμβάνονται: οι εθνικές αξίες, ο πολιτισμός, η ιστορία, τα έθιμα, η παράδοση και ασφαλώς η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική υπερηφάνεια, τα εθνικά συμφέροντα, με ένα λόγο η εθνική ταυτότητα, η διατήρηση της οποίας αποτελεί την ουσία της εθνικής ανεξαρτησίας».

Σε άλλο σημείο, αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες σημείωσε: «Οι αμυντικές δαπάνες και η στρατιωτική τεχνολογία αποτελούν οργανικό στοιχείο και κατά συνέπεια είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή και διατήρηση του συστήματος. Ομως, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, η τελευταία έκρηξη στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ συνδέεται και με τη σταδιακή μετάλλαξη του αμερικανικού καπιταλισμού, που αγγίζει τα όρια της παθογένειας και εκδηλώνεται (α) στην ουσιαστική αυτονόμηση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που απαρτίζεται από την ευρύτερη πολεμική βιομηχανία, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και ένα τμήμα του πολιτικού μηχανισμού σε στενή διαπλοκή και (β) στην ανάδυση σε θέση κυριαρχίας μιας σκοτεινής ομάδας και διακατέχεται από ένα πρωτόγονο ηγεμονικό σύνδρομο που τροφοδοτείται μόνο από τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και ένα νεοχριστιανικό φονταμελισμό ικανό να βυθίσει τον κόσμο στον πυρηνικό όλεθρο».

Ο Θέμος Στοφορόπουλος, Πρέσβης επί τιμή, στην ομιλία του, με θέμα: «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Εθνικά Συμφέροντα - Κύπρος» ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Η Κύπρος είναι θύμα του ιμπεριαλισμού Βρετανίας, Αμερικής, Τουρκίας. Σκοπός των ιμπεριαλιστών είναι να χρησιμοποιούν το νησί για τους σκοπούς τους (στρατιωτικούς και οικονομικούς), λόγω της κομβικής θέσης που η Κύπρος έχει.

Το μέσον που χρησιμοποιείται είναι ο χωρισμός του λαού και του εδάφους της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, ο κυπριακός λαός δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Αυτός είναι ο σκοπός και αυτά τα μέσα του Σχεδίου Ανάν, το οποίο καλείται να συνυπογράψει η Ελλάδα. Το Σχέδιο Ανάν αποβλέπει επίσης, στη διατήρηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο (πέραν των γνωστών δύο μεγάλων βάσεων, υπάρχουν και πολλές βρετανικές βάσεις και "στρατιωτικές διευκολύνσεις" μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε θα βελτιώσει το σύστημα του Σχεδίου Ανάν. Ούτε θα βελτιωθεί η ασφάλεια των Κυπρίων, όπως δε βελτιώθηκε της Ελλάδας μετά το 1981. Είναι και σε αυτό το θέμα σωστή η θέση του ΚΚΕ.

Απαραίτητη η επανατοποθέτηση του Κυπριακού. Η Κύπρος και η Ελλάδα να ζητήσουν, όπως, άνευ εταίρου, να αποχωρήσουν όλοι οι έποικοι και τα στρατεύματα κατοχής, ανακληθεί το ψευδοκράτος, αποκατασταθούν οι ελευθερίες όλων των Κυπρίων, ιδίως της ελευθερίας εγκατάστασης, να καταργηθούν όλες οι βρετανικές (και αμερικανικές) βάσεις στην Κύπρο, να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων. Βεβαίως, η διατύπωση της δικαιότατης απαίτησης δε θα προκαλέσει την ικανοποίησή της. Αλλά αυτή είναι η μόνη σωστή διπλωματική βάση για αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου».

Ο Δημήτρης Δήμου, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου και Στρατιάς, μίλησε με θέμα «Εθνική Αμυνα - Δόγμα και Οργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων», και ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις ως εξής:

«Τέσσερα σοβαρά γεγονότα σημάδεψαν τις εξελίξεις στις Ενοπλες Δυνάμεις μας το χρόνο που πέρασε, και απ' ό,τι φαίνεται θα αφήσουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους πάνω σ' αυτές, μεσομακροπρόθεσμα. Το πρώτο είναι η ανάληψη αποστολών εκ μέρους του στρατού, καθηκόντων αποστολών ασφαλείας στο εξωτερικό της χώρας και μάλιστα με ίδιον πληροφοριακό μηχανισμό. Τούτο αποτελεί εκτροπή εκ της αποστολής του. Η εκτροπή αυτή τα μέγιστα εξυπηρετείται από τον επαγγελματικό στρατό που είναι το δεύτερο γεγονός, αφού η υλοποίησή του άρχισε μέσα στο 2003. Το τρίτο γεγονός είναι η αλλαγή κριτηρίων προαγωγής των μονίμων στελεχών και το τέταρτο η πολυσυζητημένη αναδιοργάνωση, που επισφραγίζει, την προσαρμογή μας στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης ή καλύτερα της παγκόσμιας κυριαρχίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην Πράγα από τον τότε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ.Ρόμπερτσον. Αλλωστε, στόχο και δη πρωτεύοντα της παγκοσμιοποίησης αποτελεί ο Εθνικός Στρατός. Είναι αδιανόητο να υπηρετείς τα δόγματα της παγκόσμιας κυριαρχίας και να στέλνεις δυνάμεις στο εξωτερικό, όταν απειλείται το σπίτι σου. Σαν "ανταμοιβή" για την άμεση προσαρμογή μας στο δόγμα Ρόμπερτσον, εισπράξαμε, με την αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, την προκλητική παραχώρηση του Αεροπορικού Στρατηγείου του στην Τουρκία, ώστε να έχει τον έλεγχο της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου και φυσικά του Αιγαίου».

Ο Αντώνης Κακαράς, Αρχιπλοίαρχος ε.α., μίλησε με θέμα «Κυριαρχία στο Αιγαίο» και ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Οσον αφορά στη συσχέτιση Κυπριακού με Αιγαίο δε γνωρίζουμε τίποτα γιατί δε λένε τίποτα. Πολύ φοβόμαστε πως, εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε, μπορεί να ερμηνευτεί η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως πλεονέκτημα για την Κύπρο. Επομένως, θα μας πουν, κάποιες υποχωρήσεις στο Αιγαίο είναι απαραίτητες. Και έτσι θα είναι χαμένα στην πραγματικότητα και τα αυγά και το καλάθι. Οσον αφορά όμως τα θέματα στο Αιγαίο, η σύνδεση της υφαλοκρηπίδας με τα υπόλοιπα, στηρίζεται στα προβλεπόμενα από το ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης. Επειδή και εάν υποτεθεί πως με ένα από τους συμφωνηθέντες στο Ελσίνκι τρόπους, προχωρήσουμε σε συμφωνία για τις αποκαλούμενες διαφορές, τότε η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, προϋποθέτει, να έχει καθοριστεί η χωρική θάλασσα. Διότι μετράται από την εξωτερική γραμμή. Αρα πηγαίνουμε στο Διενθές Δικαστήριο της Χάγης, έχοντας εγκαταλείψει το δικαίωμα των 12 μιλίων. Σημαίνει επίσης πως έχει επιλυθεί το θέμα των διεκδικουμένων από την Τουρκία νησιών (δηλαδή των γκρίζων ζωνών) το θέμα του εύρους της εναέριας ζώνης, το θέμα του FIR, το ζήτημα της περιοχής για έρευνα και διάσωση μετά από ναυτικά ατυχήματα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που με επιμονή απαιτούν οι Τούρκοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ