ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αγκάθια» στις συζητήσεις

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος έληξε αργά το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Για την ώρα συζητούν κατά πόσο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του «σχεδίου Ανάν», καθώς και το θέμα της επιδιαιτησίας. Δηλαδή την επίμονη θέση του Ανάν να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά, εάν δεν καταλήξουν οι συνομιλίες σε πλήρη συμφωνία. Αγκάθι αποτελεί και το θέμα των δημοψηφισμάτων που θέλει να επιβάλει ο ΓΓ, ένα σε κάθε μεριά, για το αν γίνεται αποδεκτή από το λαό η μεθοδευόμενη συμφωνία επίλυσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων να εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνομιλιών. Και μέσα σ' όλα αυτά, συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις.

Η συνάντηση έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ενώ προγραμματίστηκε δεύτερη με ώρα έναρξης την 11η χτεσινοβραδινή. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ περιγράφουν θετικά τις πρώτες συνομιλίες, αλλά συμπληρώνουν ότι οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων «χρειάζονται περισσότερο χρόνο». Γενικά, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι δύο πλευρές δε θα φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι μεν Ελληνοκύπριοι διότι ειλικρινά επιθυμούν πρόοδο και επίτευξη λύσης, ο δε Ραούφ Ντενκτάς για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς.

Ο ειδικός σύμβουλος του Ανάν στο Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Επίσης, επικαλούμενος το απόρρητο των διαμειφθέντων, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης.

Σημειώστε ότι στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης, ο Ανάν έχει τονίσει απερίφραστα ότι βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα είναι μόνο το σχέδιό του, το οποίο δε θα αποτελέσει απλά σημείο αναφοράς. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Ανάν δεν πρόκειται να δεχτεί συζήτηση οποιουδήποτε άλλου σχεδίου. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δε βρίσκεται κανένα έγγραφο, αλλά γίνεται συνεχής αναφορά στην επιστολή του ΓΓ, με την οποία προσκαλούσε σε συνομιλίες. Συμπλήρωσε ότι ο Ανάν δεν αναμένει ένα «ναι» ή ένα «όχι» και το γεγονός ότι η συνάντηση της Τρίτης κράτησε τρεις ώρες δείχνει ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα. Αναφερόμενος στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς ο Ιακώβου είπε χαρακτηριστικά ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάζεται πιο πειθαρχημένος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται ειλικρινά για επίτευξη προόδου και δε θα προβαίνει σε δηλώσεις επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων, έστω και αν η τουρκοκυπριακή προβαίνει σε αποκαλύψεις. Εκτίμηση είναι, είπε, ότι η κατοχική ηγεσία η τουρκοκυπριακή πλευρά παίζει επικοινωνιακό παιγνίδι.

Και πώς αλλιώς, αφού ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς «έσπασε» την άτυπη συμφωνία των τριών μερών (Ανάν και Κυπρίων) να μην αποκαλύπτουν στοιχεία για την πορεία των συζητήσεων. Ο υιός Ντενκτάς δήλωσε ότι επίσημα άρχισαν οι συνομιλίες και ότι θα συνεχιστούν στη Λευκωσία, στις 16 Φεβρουαρίου. Κατόπιν υποστήριξε ότι «οι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες ίσως συνεχιστούν σε μια ευρωπαϊκή πόλη». Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, (αν δεν επιτευχθεί λύση, το τίμημα θα το πληρώσει το ψευδοκράτος), είπε πως «είναι αποφασισμένοι να μην αρχίσουν διάλογο μέσω του Τύπου» και ότι θα γίνουν δηλώσεις με την επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο.

Από ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα τι είδους επιδιαιτησία θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τη συμπλήρωση των κενών», φωτογραφίζοντας έτσι έναν από τους βασικούς λόγους ανησυχίας της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.

Κινητοποίηση των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, πληροφορίες από κύκλους της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς διεξάγεται έντονο παρασκήνιο, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές πριν τη χτεσινοβραδινή νέα σύσκεψή τους με τον Ανάν. Ετσι, μετά τη συνάντησή του με τον Τάσο Παπαδόπουλο, ερωτηθείς αν τον ικανοποίησαν όσα άκουσε από τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο και αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ο Γουέστον ανέφερε ότι δε θέλει να εκφράσει αισιοδοξία ή όχι. «Εναπόκειται στον ΓΓ να αξιολογήσει το βαθμό συνεργασίας που λαμβάνει από τις δύο πλευρές», είπε.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε - στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - και ο Πρεσβευτής της Κίνας στην Κύπρο Λιμίν Ζιάνγκ. Οτι «η Κίνα θέλει να δει μια λύση το συντομότερο δυνατό... Βέβαια η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, μακροχρόνια και λειτουργική».

Μέσα στους αγώνες «χτίζονται» τα μέτωπα

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, από νωρίς χτες το πρωί, αρχικά μέσω των ραδιοφώνων και μετά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού κάλεσε «για τελευταία φορά την ηγεσία του Συνασπισμού και του ΚΚΕ και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων», να σχηματίσουν «τον τρίτο προοδευτικό πόλο», στη συνέχεια ανέφερε ότι, αν δεν το πράξουν, τις καταγγέλλει «για δεξιά πρακτική λειτουργία, παρά την αριστερή φρασεολογία» και ότι «διακατέχονται από λογικές στήριξης στην πράξη αυτού του νεοφιλελεύθερου δικομματικού συστήματος»...

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσοβόλας δεν έκανε, βέβαια, ίχνος αυτοκριτικής. Δεν αναφέρθηκε σε δικές του πρόσφατες πολιτικές επιλογές και κινήσεις, που έδωσαν «τροφή» στο νεοφιλελεύθερο δικομματισμό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2002 και ενώ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε συνεργασίες με το ΚΚΕ στους περισσότερους νομούς της χώρας και στις μεγάλες πόλεις, επέλεξε, στο Δήμο της Αθήνας, να υπεραμύνεται της υποψηφιότητας του Γ. Δημαρά και να συζητάει για συνεργασία σ' αυτόν μόνο με επικεφαλής τον Γ. Δημαρά, αγνοώντας εκείνες τις πολιτικές φωνές που τον προειδοποιούσαν για τις πραγματικές θέσεις και πολιτικές διαθέσεις του στελέχους του, οι οποίες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Τότε ο Δ. Τσοβόλας δήλωνε: «Ο Γιάννης θα κλείσει τελευταίος την πόρτα»... Ο Γ. Δημαράς αποχώρησε από το ΔΗΚΚΙ και εντάχθηκε στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ από τους πρώτους, παραμονές των επικείμενων βουλευτικών εκλογών...

Το Γενάρη του 2004, ο Δ. Τσοβόλας, την ίδια στιγμή που συνέχιζε να κάνει προτάσεις για τη δημιουργία του «τρίτου προοδευτικού πόλου», προχωρούσε συγχρόνως σε επαφές με το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή, δηλώνοντας «τιμώ τον άνδρα». Ο Δ. Τσοβόλας και το κόμμα του βρέθηκαν πολύ κοντά σε μια συνεργασία με τον Στ. Παπαθεμελή, του οποίου η πολιτική διαδρομή και οι απόψεις του, τον οδήγησαν τελικά μετά το ΠΑΣΟΚ σε άλλο συγγενικό χώρο μ' αυτόν, δηλαδή τη ΝΔ.

Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε 25 μέρες από σήμερα και η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου σκληρή για τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους. Οι λαϊκοί αγώνες θα δυναμώσουν. Μέσα στην καθημερινή πάλη του λαϊκού κινήματος, θα φανούν και οι πραγματικές διαθέσεις όλων των κομμάτων. Μέσα στον αγώνα θα αναπτυχθούν και συμμαχίες. Συμμαχίες, που μπορούν στο απώτερο μέλλον να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου με στόχο την εξουσία. Θα υπάρξει, δηλαδή, «πεδίον δόξης λαμπρόν»...


Π. Θ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αναλώσιμοι και οι «μικρομεσαίοι»

Συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους ως «μη βιώσιμη», άρα και περιττή, οικονομική κατηγορία υποσχέθηκε επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το μόνο που είχε να «προσφέρει» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν - στο πλαίσιο της αντίληψής του για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας - η συμφωνία του στη δημιουργία ενός ιδιωτικού κολεγίου για την παραγωγή καταρτισμένων επιχειρηματιών στο χώρο του εμπορίου το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Οι έμποροι του ζήτησαν να θεσμοθετηθεί ειδικός αναπτυξιακός νόμος για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις. Τους απάντησε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ. Του έθεσαν το θέμα της προστασίας του κλάδου από τα πολυκαταστήματα. Απάντησε τυπικά, μιλώντας για τη χορήγηση αδειών από τις νομαρχίες μετά από μελέτη για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις και εφόσον δε θίγεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της περιοχής. Κάτι που προβλέπεται και σήμερα από τη νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόζεται. Για το παραεμπόριο, ο Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε να πει ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος που ισχύει, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επανέλαβε ότι θα εξετάσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου Εγγυοδοσίας στην κατεύθυνση του τριπλασιασμού του, σύμφωνα με το αίτημα της ΕΣΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου δε συζήτησε καθόλου το θέμα του ωραρίου, παρ' όλο που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τις μικρές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική για την πλήρη απελευθέρωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ