ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Να περάσουν στην αντεπίθεση τα λαϊκά στρώματα

Ομιλία σε συγκέντρωση του ΚΚΕ χτες στο Βύρωνα

Με κεντρικό σύνθημα, «Τώρα ΚΚΕ ισχυρό για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία», πραγματοποιήθηκε χτες στο θέατρο «ΛΟΥΙΖΑ» της Νέας Ελβετίας, πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό των υποψήφιων του Κόμματος στη Β΄ Αθηνών Χρ. Καραπάνου και Π. Πάλμου, αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, Σπ. Στριφτάρης. Εξαρχής σημείωσε πως είναι πολύ κρίσιμο το ερώτημα αν το ΚΚΕ θα βγει ενισχυμένο μετά τις εκλογές της 7η Μάρτη. Αλλωστε, όποιο κόμμα είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ βγει στην εξουσία θα εξακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και το ζητούμενο είναι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση. Οπως σημείωσε, το πρώτο αντεργατικό θύμα της πολιτικής που ακολουθείται είναι οι γυναίκες. «Γιατί να ενδιαφερθούν οι γυναίκες, ποιος θα βγει κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Αφού έτσι κι αλλιώς οι εκλογές είναι κομμένες και ραμμένες. Δεν πρέπει το γυναικείο κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση;», τόνισε, ενώ για τους Επαγγελματοβιοτέχνες αναρωτήθηκε «ποιος θα παλέψει για να σταματήσει το φοροκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει απέναντί τους; Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ή αυτοί του ΣΥΝ; Ή μήπως οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας;» και κατέληξε: «Είναι πολλά τα "γιατί" και τα "πρέπει" που πρέπει να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ».

Αναφορικά με τις εργασίες σημείωσε: «Μας λένε ότι δεν προχωράμε σε συνεργασίες, μα εμείς από το 1918, 365 μέρες το χρόνο - κι αν είναι δίσεκτο 366 - παλεύουμε για συνεργασίες και όχι λίγες μέρες πριν τις εκλογές». Το ΚΚΕ παλεύει για συνεργασίες, υπογράμμισε ο ομιλητής, που θα έχουν στόχο τους το όφελος του λαού. «Και δεν είναι ότι δεν τα βρίσκουμε επειδή, όπως λένε μας διακρίνει κάποια έπαρση, αλλά γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοινά σημεία». Ιδιαίτερα για τη συνεργασία με τον ΣΥΝ τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν, σε μια συνεργασία να λέμε εμείς για παράδειγμα κατά του Ευρωστρατού και ο ΣΥΝ να είναι υπέρ του. Θα είναι σα να κοροϊδεύουμε τον κόσμο». Και κατέληξε: «Αν είναι να βγει ο ΣΥΝ στη Βουλή να βγει με τις θέσεις του και την πολιτική του. Μ' αυτά, δηλαδή, που υποστηρίζει κι όχι με αυτά που καπηλεύεται. Να βγει στη Βουλή με τη στήριξη του Μπλερ, του Αθνάρ και των υπόλοιπων κι όχι με τις ψήφους των αριστερών, αφού οι θέσεις του μόνο αριστερές δεν είναι».

Το εκλογικό κέντρο στην Αθήνα

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα άρχισε να λειτουργεί και βρίσκεται Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2. Τα τηλέφωνα του κέντρου είναι: 210.3300.573, 210.3300.562 και 210.3300.517. Ο αριθμός του fax είναι 210.3301.043. Το τηλέφωνο για τους ετεροδημότες είναι 210.3301.138.

Μετεγγραφές πολιτικών «αστέρων»

Πριν μερικά χρόνια ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, που μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ. Το παράδειγμά του το τελευταίο διάστημα βρίσκει όλο συχνότερα όλο και περισσότερους μιμητές. Οι μετεγγραφές τέτοιου τύπου δεν είναι φαινόμενο που πρέπει να εκπλήσσει. Στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες, πόσο μάλλον όταν αυτό βρίσκεται σε φάση «ανασύνθεσης», προσδοκώντας να ξεπεράσει δυσκολίες και αδυναμίες που βρίσκονται σε συνάρτηση και με το ογκούμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, και λαμβάνει τα μέτρα του για την απορρόφηση κραδασμών.

Στα τελευταία επεισόδια του «σίριαλ» των μετεγγραφών είδαμε την προσχώρηση των Στ. Μάνου, Α. Ανδριανόπουλου - καθαρόαιμων του νεοφιλελευθερισμού - στο ΠΑΣΟΚ. Τον Στ. Παπαθεμελή - μέχρι πρότινος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - να επισημοποιεί τη σχέση του με τη ΝΔ. Λίγο καιρό πριν πρωταγωνιστές ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος, που μετά την ίδρυση και τη διάλυση του κόμματός του, επανέκαμψε δριμύτερος στη ΝΔ. Ο Ν. Μπίστης, υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, στέλεχος του Συνασπισμού πριν. Η Μαρία Δαμανάκη, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, επί σειρά ετών βουλευτής του, από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του, προσχώρησε κι αυτή στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν ίσως η μετακίνηση που ξάφνιασε περισσότερο. Οχι τυχαία. Είναι αρκετοί αυτοί που αδυνατούν να διακρίνουν τις εκλεκτικές συγγένειες, πολιτικές και ιδεολογικές, που μοιραία καταλήγουν κάπως έτσι, αφού αυτές για ευνόητους λόγους συγκαλύπτονται με μαεστρία.

Πώς θα μπορούσε ο απλός ψηφοφόρος να διακρίνει τους δεσμούς αίματος πίσω από χαρακτηρισμούς όπως «χρεοκοπημένοι», «ρετάλια», «ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα», που στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτόξευαν εναντίον αυτών με τους οποίους σήμερα συναγελάζονται; Πώς θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί που έως χτες λοιδορούσε το ΠΑΣΟΚ θα κατέληγαν στις αγκάλες του; Μόλις πριν λίγες μέρες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων αυτούς που τους εμπνεύστηκαν, αυτούς που οραματίζονται μια κοινωνία παραδομένη βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλά, είπαμε, τα ίδια οράματα μοιράζονται...

Η οξύτατη κριτική των κομμάτων - εναντίον των στελεχών τους που επιλέγουν να προσχωρήσουν σε κάποιο άλλο - σε προσωπικό επίπεδο, κρύβει την ουσία του πράγματος. Το να χαρακτηρίσεις κάποιον «προδότη», το να αποδώσεις την επιλογή του σε «προσωπικές φιλοδοξίες», εμφανίζοντάς τον επιρρεπή στην εξουσία, μπορεί να είναι βολικό, δεν είναι όμως απολύτως ειλικρινές. Ενα στέλεχος της ΝΔ, πολιτικά και ιδεολογικά, εκφράζεται απολύτως από το ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο, αφού η πολιτική των δύο κομμάτων ταυτίζεται σχεδόν στο σύνολό της. Οποιος έως χτες υπηρετούσε το ΠΑΣΟΚ μπορεί με την ίδια άνεση να υπηρετήσει σήμερα τη ΝΔ και το αντίστροφο. Αλλάζει μετερίζι αλλά παραμένει στο ίδιο στρατόπεδο. Είναι ακριβώς η πολιτική το θερμοκήπιο τέτοιων φαινομένων. Ακόμη και οι «μεταλλάξεις» σε στοιχεία του χαρακτήρα, η απεμπόληση αρχών και αξιών, στο βαθμό που εντοπίζονται, είναι προϊόντα μιας εξελικτικής διαδικασίας άμεσα συνδεδεμένης με τη στάση κάθε κόμματος.

Οταν, για παράδειγμα, επί μια δεκαετία ο Συνασπισμός ακολουθεί μια πορεία παράλληλη με το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας στρατηγικής σημασίας επιλογές του συστήματος (Μάαστριχτ, ΟΝΕ, Σύνταγμα κ.ά.), γιατί είναι αφύσικο στελέχη του να τον εγκαταλείπουν για να προσχωρήσουν στο κόμμα που εκφράζει πιο αυθεντικά αυτή την πολιτική και την εφαρμόζει; Οταν επί μια δεκαετία γαλουχεί έναν κόσμο με την ιδέα της «κεντροαριστεράς», με αντιλήψεις πως μπορεί τα πράγματα να βελτιωθούν και μάλιστα ριζικά με θεσμικές παρεμβάσεις, γιατί εξανίσταται όταν στελέχη του ανταποκρίνονται στις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για «νέα σελίδα» και «αλλαγή»; Εκεί θα εφαρμόσουν στην πράξη πια τα όσα μαθήτευσαν στα «θρανία» του ΣΥΝ.

Υπάρχουν φυσικά και μετακινήσεις που είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης που διεξάγεται στην κοινωνία, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αποτέλεσμα ριζικής αναθεώρησης απόψεων. Οι παραπάνω όμως δεν ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία και ως φαινόμενο χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης καθώς και εμβάθυνσης στις αιτίες που το προκαλούν. Σ' αυτό το σημείωμα καταγράφουμε απλά κάποιες σκέψεις με την ελπίδα να «κεντρίσουν» τον προβληματισμό και να αποτελέσουν αφορμή για εξαγωγή συμπερασμάτων, χρήσιμων μπροστά στην κάλπη. Στην κάλπη που αν δε βγάλει αδύναμους τους κάθε λογής Παπαθεμελήδες, Ανδριανόπουλους, Μπίστηδες και λοιπούς, ουαί κι αλίμονο για μας τους υπόλοιπους...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση για τις γυναίκες

Η Εκλογική Επιτροπή Γυναικών Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες του νομού, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη για τα γυναικεία ζητήματα.

ΛΑΣΙΘΙ
Συγκέντρωση Νεολαίας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης Σητείας της ΚΝΕ καλούν τη νεολαία του νομού να συμμετάσχει σε εκδήλωση - συζήτηση για τα προβλήματα των νέων σήμερα και τις θέσεις του ΚΚΕ, την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ( πρώην ξενοδοχείο «Ελενα»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ