ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Κέρδη 20πλάσια από τον πληθωρισμό!

Στα 360,3 εκατ. ευρώ έφτασαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου, με αύξηση 69% σε σύγκριση με το 2002. Επίσης, η «Κόκα - Κόλα Τρία Εψιλον» υπερτριπλασίασε τα κέρδη της (+228,6%)

Χρονιά τεράστιας αύξησης στη μάζα των τραπεζικών κερδών αποδείχνεται το 2003, σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα γεύονται την πολιτική λιτότητας και τη διευρυνόμενη ανισοκατανομή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη κατάσταση προκύπτει ανάγλυφα από τον ισολογισμό έτους που δημοσιοποίησε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο η μάζα των κερδών τους έφτασε σε ύψος ρεκόρ, με το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το 2002 να διαμορφώνεται 20 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο! Είναι φανερό, δηλαδή, ότι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αυξάνουν με ρυθμούς απόλυτα προκλητικούς για τα λαϊκά εισοδήματα, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Επίσης, προκλητική αύξηση (228,6%) των κερδών της κατέγραψε το 2003 και η εταιρία «Κόκα - Κόλα Τρία Εψιλον».

Ο ισολογισμός του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για το 2003 μας πληροφορεί ότι:

  • Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) έφτασαν στα 360,3 εκατ. ευρώ (213,2 εκατ. το 2002). Το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται στο 69%, είναι δηλαδή 20πλάσιο από τον πληθωρισμό.
  • Είναι σαφές το γεγονός ότι οι μεγαλομέτοχοι ευνοήθηκαν από διάφορα φορολογικά μπόνους που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι τα κέρδη πριν από την πληρωμή των φόρων διαμορφώθηκαν σε 521 εκατ. ευρώ (349,8 εκατ. το 2002) με ποσοστό αύξησης 48,9% έναντι αύξησης 69% μετά την πληρωμή των φόρων.
  • Η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων (από τα επιτόκια καταθέσεων και των δανείων) φαίνεται και από την αύξηση που εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα από τόκους. Το συγκεκριμένο κονδύλι ενισχύθηκε το 2003 στα 1,3 δισ. ευρώ (από 1,18 δισ. το 2002) ή σε ποσοστό 9,9%. Σε ημερήσια βάση ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κέρδιζε από τόκους το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ ή περισσότερα από 1,2 δισ. δρχ. τη μέρα.
  • Αύξηση 16,3% εμφανίζουν και οι διάφορες προμήθειες που χρεώνουν (392,6 εκατ. ευρώ για το 2003).
  • Τα κέρδη τους είναι αποτέλεσμα της άμεσης λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, εξαιτίας του συνεχώς διογκούμενου υπερδανεισμού. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 21,5% και των καταναλωτικών κατά 27%. Αντικείμενο λεηλασίας γίνονται και οι μικρές επιχειρήσεις που εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στα γκισέ των τραπεζών. Τα υπόλοιπα των επαγγελματικών δανείων της συγκεκριμένης τράπεζας αυξήθηκαν κατά 65% και οι χρηματοδοτούμενοι πελάτες τους κατά 31%.
  • Από την άλλη πλευρά ο συγκεκριμένος όμιλος, όπως και όλοι οι άλλοι «ανταγωνιστές» του, πετσοκόβουν το συνολικό ύψος των μισθολογικών κονδυλίων, εφαρμόζοντας προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου. Ετσι το κονδύλι για τις δαπάνες προσωπικού καθηλώθηκε στο ύψος του 2002 (718,8 εκατ. ευρώ έναντι 717,8 εκατ.) με αμελητέα άνοδο 0,10%.
  • Το προτεινόμενο μέρισμα είναι 0,65 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,41 ευρώ το 2002.
Υπερκέρδη ύψους 228,6%

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες και της ίδιας της εταιρίας τα υπέρμετρα κέρδη - «εξαίρετα» και «σημαντικά» τα χαρακτηρίζει - που σημείωσε το 2003 η «Κόκα - Κόλα Τρία Εψιλον». Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 228,6% και έφτασαν τα 115 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ το 2002! Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η αύξηση των κερδών δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των πωλήσεων, τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους και το λειτουργικό «νοικοκύρεμα», αλλά και στην αξιοποίηση των εσόδων της σε... άλλου είδους επενδύσεις. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της «Κόκα - Κόλα» το 2003 προέβλεπαν αύξηση 190% ή 102,6 εκατ. ευρώ.

Η σύγκριση ανάμεσα σε τέτοια μεγέθη κερδοφορίας και στην κατάσταση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών επιχειρηματιών, επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων επιβεβαιώνει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που ασκείται, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων μεγάλων.

Ο συνολικός όγκος των πωλήσεων της «Κόκα - Κόλα» αυξήθηκε το 2003 κατά 7%. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας τα 4,07 δισ. ευρώ από 3,88 δισ. ευρώ το 2002.

Σύμφωνα με την εταιρία, στην κερδοφορία αυτή συνέβαλαν σημαντικά η απόδοση της Ρωσίας, που παρουσίασε κέρδη για πρώτη φορά και η βελτίωση στην ιταλική αγορά.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Αγωνιστικά ξανά

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν για μια ακόμη φορά οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας σήμερα Παρασκευή, με το αγωνιστικό ραντεβού να έχει δοθεί στις 11 το πρωί μπροστά από την Παναιγιάλειο Ενωση, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το δίκιο αίτημα των αγροτών για καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί τρεις φορές πως θα το πράξει.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, αφού χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα τους, σημειώνει πως είναι ώρα «ο αγροτικός κόσμος να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα» από το συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, καθώς και από τις τελευταίες εξελίξεις: «Με τις προσχωρήσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλων των εφεδρειών του συστήματος (όπως Μάνου - Ανδριανόπουλου - Δαμανάκη κ.ά. στο ΠΑΣΟΚ, Παπαθεμελή στη ΝΔ), σηματοδοτούν την άγρια επίθεση που περιμένει την αγροτιά μετά τις εκλογές, όποιος και αν είναι κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Εγκαταλείψτε μαζικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Και καταλήγοντας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Στις 7 Μάρτη στείλτε μήνυμα με την ψήφο σας. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα σας. Δώστε του δύναμη με νέα ορμή να πρωταγωνιστήσει για να μην περάσουν οι αντιαγροτικές πολιτικές. ΚΚΕ ισχυρό για πιο μεγάλους και μαχητικούς νικηφόρους αγώνες, αποκούμπι όλων των ξωμάχων. Για να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μετά τις εκλογές».

«Αλμυρή» η φορητότητα αριθμών

Με «χαράτσι» περίπου 13 ευρώ θα επιβαρυνθούν όσοι συνδρομητές κινητών και σταθερών τηλεφώνων επιλέξουν από την 1η Μάρτη 2004 να αλλάξουν εταιρία, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό (φορητότητα αριθμών).

Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το κόστος για τη φορητότητα αριθμών ορίστηκε στα 9,6 ευρώ για την κινητή τηλεφωνία και στα 7 ευρώ για τη σταθερή. Στα παραπάνω ποσά πρέπει να προστεθούν άλλα 3,5 ευρώ, που είναι το κόστος ανά μεταφερόμενο αριθμό, το οποίο θα εισπράττει ο διαχειριστής της Εθνικής Βάσης Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ). Δηλαδή, της εταιρίας που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τη βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα γίνεται η εισαγωγή στη φορητότητα αριθμών.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, αναφέρεται ότι τα παραπάνω ποσά (9,6 ευρώ και 7 ευρώ) είναι τα ανώτατα που μπορεί να ζητήσει η παλιά εταιρία από τη νέα, για κάθε αίτηση φορητότητας αριθμού. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο, ότι το κόστος αυτό θα μετακυληθεί από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στους συνδρομητές.

Υπενθυμίζεται ότι η φορητότητα αριθμών εφαρμόζεται ήδη στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ στην κινητή τηλεφωνία που σήμερα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, θα ισχύσει κανονικά από την 1η Μάρτη 2004.

ΕΤΑ ΑΕ
Μείωση μεγεθών

Μείωση κερδών και άλλων οικονομικών μεγεθών, εμφανίζει στον ισολογισμό της για τη χρήση του 2003 η ΕΤΑ ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας με ελκυστικούς όρους για τους ιδιώτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία προκαλεί σύγχυση με τις επεξηγήσεις της και τα συμπεράσματα στα οποία προσπαθεί να καταλήξει από την ανάλυση των δεικτών της, το 2003, τα κέρδη προ φόρων ήταν μειωμένα κατά 26,8% σε σχέση με το 2002. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2003 (μαζί με την «Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ») διαμορφώθηκε στα 126,1 εκατ. ευρώ από 139,3 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 49,4 εκατ. ευρώ από 54,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 31,9 εκατ. ευρώ από 43,55 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ