ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ερχεται καταιγίδα στο χώρο της Υγείας

Ενισχύστε τη δική σας δύναμη δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή περιοδεία της στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»

Από την περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αγιο Σάββα»
Από την περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αγιο Σάββα»
Προειδοποίηση ότι έρχεται καταιγίδα νεοφιλελεύθερων μέτρων στο χώρο της Υγείας και άρα το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτήν την επίθεση, απηύθυνε χτες από το χώρο του Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» όπου περιόδευσε, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι η μεγάλη επίθεση στον τομέα της Υγείας θα γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα μειώσουν τις παροχές υπηρεσιών στους εργαζόμενους και θα δημιουργηθεί μεγάλη κρίση με τα χρέη των νοσοκομείων απέναντι στα ταμεία και απέναντι στις πολυεθνικές εταιρίες. Στη βάση αυτής της κρίσης, θα επιχειρηθεί να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων και τα νοσήλια. Προειδοποιούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους ότι ο συσχετισμός δύναμης στις εκλογές πρέπει να βελτιωθεί υπέρ των λαϊκών δυνάμεων, υπέρ του ΚΚΕ και σε βάρος του δικομματισμού. Και πρέπει το εργατικό λαϊκό κίνημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα στον τομέα της Υγείας, τα οποία θα έρθουν δίκην καταιγίδας».

Στη διάρκεια της περιοδείας, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, επισκέφθηκε τους χώρους όπου εργάζεται το προσωπικό του νοσοκομείου καθώς και εργαστήρια. Οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τα έντονα κτιριακά προβλήματα αναδείχτηκαν από τις συζητήσεις, μαζί με τη διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο τομέα της Υγείας. Ειδικά από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική οικογένεια σήμερα. Από τους μισθούς εξαθλίωσης, το τεράστιο κόστος τής κατ' όνομα δωρεάν Παιδείας, ως τα προβλήματα στο Ασφαλιστικό, μαζί με τη διαπίστωση ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής απ' όποιον κι απ' τους δύο κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, τα πράγματα για την εργατική τάξη θα είναι ακόμα χειρότερα.

Η έκκληση των ίδιων των εργαζομένων προς την αντιπροσωπεία του Κόμματος «κάντε κάτι» δεν μπορούσε παρά να απαντηθεί με την προτροπή «δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, ενισχύστε τη δική σας δύναμη».


Στο δικό μας χέρι ν' αλλάξουμε την κατάσταση

Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β` Περιφέρεια Πειραιά

Εννιάμισι το πρωί χτες και η περιοδεία στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας αρχίζει από τις διοικητικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου. Εργαζόμενοι, που μέχρι χτες δεν έλεγαν λέξη και έπαιρναν την ανακοίνωση αδιάφορα, τώρα ήταν σαν τους περίμεναν. Η κουβέντα φουντώνει με την πρώτη λέξη. «Χάσαμε τα αυγά και τα καλάθια», «με τις "μεταγραφές" αυτές, αποκαλύφθηκαν ότι είναι ίδιοι», «δεν είμαι ΚΚΕ, όμως το σκέφτομαι τώρα να ψηφίσω», «το συζητήσαμε εδώ μέσα και να σας πω είπαμε να ψηφίσουμε ΚΚΕ», ήταν ορισμένες από τις φράσεις που καταγράψαμε. Δέκτες τους ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη β` Περιφέρεια του Πειραιά, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης.

Η περιοδεία συνεχίζεται στο υπόγειο. Εκεί όπου φαίνεται το ...μεγαλείο της εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων από την κυβερνητική πολιτική. Κοινώς, τοίχοι χωρίς σοβάδες και λεροί, γυμνές σωληνώσεις και καλώδια, οσμή μούχλας και πάει λέγοντας. Η συζήτηση αρχίζει από το ραφείο, συνεχίζεται στα πλυντήρια - σιδερωτήρια, στις ιματιοθήκες. Οι εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, «ρίχνονται» αμέσως στην κουβέντα. «Ειλικρινά έχουμε μπερδευτεί. Δεν ξέρουμε ποιος είναι τι». «Εμείς δεν εκπλαγήκαμε. Σας το λέγαμε καιρό τώρα και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Πρέπει να βγάλετε συμπεράσματα και από αυτό το γεγονός ότι δεν έχουν πια καμιά διαφορά, γι' αυτό μπορούν με ευκολία να ανταλλάσσουν στελέχη. Να τους εγκαταλείψετε και εσείς, να ψηφίσετε ΚΚΕ», ήταν η απάντηση από τον Ι. Μανουσογιαννάκη. «Την επομένη των εκλογών, όποιος και να βγει, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Είναι στο δικό μας χέρι να την αλλάξουμε με ισχυρό ΚΚΕ, με το κόμμα που αταλάντευτα βρίσκεται δίπλα σας», συμπληρώνει και ο Στ. Μπενετάτος. Οι εργαζόμενες βάζουν και άλλα ζητήματα. Για τις άθλιες συνθήκες δουλιάς, τα εξαντλητικά ωράρια, αλλά και την ανεργία, ακόμα και για το σκάνδαλο Πάχτα ήθελαν συζήτηση.

Ακολουθεί η επίσκεψη στο Ψυχιατρείο. Και εκεί η υποδοχή ζεστή, φιλική. Η συζήτηση αρχίζει από τις τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες, προσωπικό και υποδομή και επεκτείνεται στις εκλογές, στον προβληματισμό. Συνεχίζεται η περιοδεία, στο χώρο των οικοδόμων, στο ξυλουργείο του νοσοκομείου, στη μαιευτική κλινική, στο παιδιατρικό κτίριο. Παντού οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Αλλοι είναι θυμωμένοι, άλλοι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με χιούμορ, όπως ένας νοσηλευτής, που φώναζε στο διάδρομο της παιδιατρικής «Δεν είμαι ΠΑΣΟΚ είμαι "σοκ"». Αλλοι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν ΚΚΕ και άλλοι είναι ακόμα μπερδεμένοι, όμως διαισθάνονται ότι «κάτι παίζει», όπως ειπώθηκε. Το κάλεσμα από τους δύο κομμουνιστές σβήνει αρκετές αυταπάτες και θέτει αρκετούς μπροστά στις ευθύνες τους. «Σήμερα - ειπώθηκε από τους 2 κομμουνιστές - τα πράγματα είναι πεντακάθαρα και ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Να πάμε στη δουλιά στις 8 του Μάρτη με άλλον αέρα. Οχι να είμαστε προβληματισμένοι για την επιλογή μας. Προβληματισμένοι να είναι αυτοί. Ενισχυμένο ΚΚΕ την επομένη των εκλογών σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη για τους κομμουνιστές, για να οργανώσουμε ακόμα μεγαλύτερους αγώνες, ανάδειξη και άλλων δυνάμεων δίπλα μας. Σημαίνει βάση για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ