ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Παρά το χιονιά μαζεύτηκαν να κουβεντιάσουν για αγώνες

Με ήλιο και βροχή πάντα στην πρώτη τη γραμμή
Με ήλιο και βροχή πάντα στην πρώτη τη γραμμή
Τι και αν χιονίζει, τι και αν παρέλυσε η Αττική, τι και αν το κρύο θερίζει, οι απόμαχοι της δουλιάς αλλά όχι της ζωής, οι εργάτες του αγώνα για ν' αλλάξει αυτή η αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική, οι μαχόμενοι συνταξιούχοι απέδειξαν, για ακόμα μια φορά, ότι είναι αποφασισμένοι, ότι δεν κουράζονται. Δίνουν τη μάχη με αποφασιστικότητα, με συνέπεια και συνέχεια. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας πραγματοποιεί το 17ο εκλογοαπολογιστικό της συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι. Ενα συνέδριο που όπως οι ίδιοι οι συνταξιούχοι δήλωσαν αποτελεί την αφετηρία νέων ακόμα πιο δυναμικών αγώνων μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τη σύγκρουση με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τους καταδικάζει καθημερινά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οι συνταξιούχοι από το συνέδριό τους έστειλαν σαφέστατο μήνυμα ότι μαζί με τον αγώνα θα δώσουν και την πολιτική απάντηση στην κάλπη καταδικάζοντας το δικομματισμό και όσους τον στηρίζουν, ενισχύοντας εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν για τα προβλήματα του λαού, που δίνουν τη μάχη καθημερινά για μια άλλη κοινωνία.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, με τις οποίες μεταφέρθηκε στο συνέδριο μια πλούσια εμπειρία για τη δράση των σωματείων σε κάθε περιοχή της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων στάθηκε στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και στη μοναδική διέξοδο που πρέπει να ακολουθήσουν, αυτή του αγώνα. Κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια εξαπέλυσε μια άγρια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των συνταξιούχων. Στάθηκαν ιδιαίτερα στις ψεύτικες υποσχέσεις που προεκλογικά δίνουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Υπογράμμισαν ότι στις 7 του Μάρτη οι συνταξιούχοι πρέπει να απαντήσουν σε όλους αυτούς, ψηφίζοντας εκείνες τις δυνάμεις που πραγματικά στάθηκαν στο πλευρό τους.

«Πρέπει να ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς»

Μια ιδιαίτερα αναλυτική εισήγηση για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα και την ανάγκη έντασης της πάλης έκανε στο συνέδριο ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Για την τραγική κατάσταση των συνταξιούχων του ΙΚΑ σήμερα, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ανέφερε αναλυτικά ότι από τους 900.000 συνταξιούχους που έχει το ΙΚΑ το 52,6% ή 473.000 παίρνουν σύνταξη από 200 μέχρι 400 ευρώ. Το 17,4% ή 156.000 παίρνουν από 400 έως 500 ευρώ. Δηλαδή 630.000 συνταξιούχοι, το 70% παίρνουν σύνταξη από 200 μέχρι 500 ευρώ! Μόλις το 11% παίρνουν σύνταξη από 500 έως 650 ευρώ, το 6,5% από 650 μέχρι 800 ευρώ, ένα 6,1% από 800 μέχρι 1.000 ευρώ και μόλις το 6,3% παίρνει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ! Στα «ψίχουλα» κινούνται και οι φετινές αυξήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα αναλυτικά στην άγρια επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η νομιμοποίηση του δουλεμπορίου, τα ελαστικά ωράρια, η συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας, το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, η αύξηση της φορολογίας των συνταξιούχων και εργαζομένων, το ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας, ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία.

Κατήγγειλε τη ΝΔ «που κυβέρνησε παλιά και πρόσφατα και ιδιαίτερα εμείς οι συνταξιούχοι την πληρώσαμε πολύ ακριβά με τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους. Τα τελευταία 10 χρόνια ως αντιπολίτευση στηρίζει αυτή την πολιτική, ψηφίζει όλα τα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα, μαζί και τον τρομονόμο». Για τον ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ. Δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες ότι αυτή η ένωση των πολυεθνικών μπορεί να μετατραπεί υπέρ των λαών της Ευρώπης. Ψήφισε το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ που την πληρώνουν πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι και ο λαός».

Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που αταλάντευτα αγωνίζεται μέσα και έξω από τη Βουλή, ενάντια σε αυτή την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, της υποταγής και της εξάρτησης από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Η πολιτική του επαληθεύεται στη ζωή και στην πράξη. Στο ΚΚΕ βρήκαμε θερμό συμπαραστάτη στα αιτήματά μας. Η εφημερίδα του ο "Ριζοσπάστης" είναι η μόνη που προβάλλει τους αγώνες των συνταξιούχων, των εργατών, αγροτών και της νεολαίας».

Κατήγγειλε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική και έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Επιβάλλεται - τόνισε - να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων που σήμερα εκφράζονται μέσα από το ΠΑΜΕ και είναι το στήριγμα και η ελπίδα των εργατών και των συνταξιούχων». Αναφέρθηκε στο πλούσιο και αγωνιστικό έργο της Ομοσπονδίας τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο. Καταλήγοντας τόνισε: «Το άμεσο μέλλον δε θα είναι ρόδινο, όσο θα υπάρχουν αυτοί οι συσχετισμοί στο πολιτικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι αυτή η πολιτική δεν παίρνει μερεμέτια. Πρέπει και με τη δική μας συμβολή να ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο γραμματέας της Ενωσης των Συνταξιούχων Λευκωσίας Γιώργος Σταύρου, ενώ παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Κυπρίων Συνταξιούχων Κώστας Σκουρπάρης.

Ταξικό χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, ο οποίος και χαρακτήρισε την Ομοσπονδία «στυλοβάτη» του ΠΑΜΕ που «όχι μόνο οργάνωσε δικούς της αγώνες, αλλά στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζομένων».


ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δε γίνονται προσλήψεις αλλά μετακινήσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την επίπλαστη εικόνα της προόδου στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), επανεξαγγέλλοντας τη δημιουργία 16 Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Αστικού Τύπου, προχωράει στη σταδιακή διάλυση του ΚΥ Ελευσίνας, ενός εκ των δύο μοναδικών ΚΥ Αστικού Τύπου που λειτούργησαν στη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής στις 13 Γενάρη ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ιεραρχήσει την κατασκευή Κέντρων Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη λειτουργία του ΚΥ Ελευσίνας.

Το ΚΥ Ελευσίνας και τα Περιφερειακά Ιατρεία Ασπροπύργου, Μάνδρας, Βιλλίων, Ερυθρών όμως, που λειτουργούν από το 1989 ως ενιαία υγειονομική μονάδα ΠΦΥ με πέντε κτίρια στους ανάλογους δήμους της περιοχής 100.000 περίπου κατοίκων, ουδέποτε στελεχώθηκαν επαρκώς (από τους 110 προβλεπόμενους σε οργανικές θέσεις υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων προσλήφθηκαν μόνο 40), αλλά και στην πορεία αποψιλώθηκαν σταδιακά από προσωπικό.

Τώρα, η διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες της αρμοδιότητάς του, χωρίς να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, διατάσσει νέες μετακινήσεις προσωπικού από το ΚΥ Ελευσίνας, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα. Σύμφωνα με την απόφαση, που κοινοποιήθηκε στο προσωπικό του ΚΥ Ελευσίνας την προηγούμενη βδομάδα, μετακινούνται δυο γιατροί (διαβητολόγος και γαστρεντερολόγος) επ' αόριστον στο Θριάσιο νοσοκομείο και όλοι οι γιατροί επιμελητές Α' και Β' εκ περιτροπής και για ένα μήνα στα ΚΥ Μεγάρων και στο Περιφερειακό Ιατρείο στα Βίλλια.

Η απόφαση ευλόγως ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των γιατρών και εργαζομένων του ΚΥ, αλλά και των κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής. Σε υπόμνημά τους προς τη διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής, τους φορείς της περιοχής και τα κόμματα, οι εργαζόμενοι του ΚΥ, τονίζουν ότι οι νέες μετακινήσεις οδηγούν στη διάλυση λειτουργούντων τμημάτων (γαστρεντερολογικό, υπερτασικό, διαβητολογικό) και υποβαθμίζουν περισσότερο το ΚΥ, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία του. Της απόφασης αυτής, υπενθυμίζουν, προηγήθηκαν η αποχώρηση των επισκεπτών γιατρών και το κλείσιμο ειδικών ιατρείων, η διάλυση του μικροβιολογικού εργαστηρίου (μετά τη μετακίνηση του γιατρού και των παρασκευαστών), οι μετακινήσεις γιατρών, μαιών, νοσηλευτριών, τεχνολόγων - ακτινολόγων, που οδήγησαν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής και τη συμφόρηση τελικά του Θριάσιου νοσοκομείου.

Μετά τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, η διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ ανακοίνωσε τροποποίηση της απόφασης. Ετσι, ο γαστρεντερολόγος και ο διαβητολόγος του ΚΥ Ελευσίνας θα εξακολουθήσουν να κάνουν πρωινά ιατρεία στο ΚΥ, αλλά θα κάνουν εφημερίες στο Θριάσιο. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι γιατροί θα κάνουν και αυτοί πρωινά ιατρεία στο ΚΥ Ελευσίνας και εφημερίες στο ΚΥ Μεγάρων. Ομως, οι γιατροί και εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ και το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσουν και νέες μετακινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ