ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΧΩΡΑ ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΑ ΔΥΟ:
Χιονοστιβάδα κυβερνητικού αίσχους!

Eurokinissi

Στο χάος βυθίστηκε, για άλλη μια φορά, η χώρα, εξαιτίας όχι μόνο του κύματος της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά και της γενικότερης κυβερνητικής και κρατικής παραλυσίας.

Η κυβέρνηση, με προκλητικό τρόπο, απλά παρακολουθεί τη χώρα να κόβεται στα δύο. Και επιπλέον, με προκλητικό τρόπο, ρίχνει τις ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες για τις επιπτώσεις από το κύμα κακοκαιρίας!

Αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα των «μεγάλων έργων» και της Ολυμπιάδας δε διαθέτει ούτε καν έναν στοιχειώδη μηχανισμό με τις κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, προφανώς επειδή από ένα τέτοιο έργο δεν προκύπτουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και,

Δεύτερον, επειδή υπάρχει πλήρης υποτίμηση των καταστάσεων αυτών, έστω κι αν γίνονται αφορμή να παραλύει και να χωρίζεται στη μέση η χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα φρόντισε να πει ότι τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια στη χώρα μας, ενώ άλλοι κυβερνητικοί αρμόδιοι δήλωσαν ευθαρσώς ότι επειδή ακριβώς είναι σπάνια τα φαινόμενα αυτά δε χρειάζεται να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παραμένουν από την Πέμπτη το απόγευμα εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι - όμηροι του ψύχους - ακόμη και στην εθνική οδό ή στη χρυσοπληρωμένη Αττική Οδό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Και, μάλιστα, όχι μόνο εγκλωβισμένοι αλλά και εγκαταλειμμένοι χωρίς νερό κουβέρτες ή άλλη βοήθεια, μέχρι χτες στις 4 το απόγευμα που κατόρθωσαν να τους προσεγγίσουν τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού.

Το φαινόμενο αυτό αποκάλυψε ένα ακόμη κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα, το 2002 λίγο καιρό μετά το μπλακ άουτ που είχε προκαλέσει ο χιονιάς πάλι στην εθνική οδό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εξαγγείλει τη δημιουργία δικτύου τεσσάρων Αποχιονιστικών Κέντρων, κομπορρημονώντας μάλιστα ότι «τέτοια φαινόμενα δε θα επαναληφθούν στο μέλλον».

ICON

Αποδείχτηκε, ωστόσο, ότι όλες αυτές οι εξαγγελίες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «σχέδια επί χάρτου». Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανατέθηκε σε κάποιους ιδιώτες η ευθύνη του αποχιονισμού έναντι σημαντικού τιμήματος (σύμφωνα με πληροφορίες 800.000 ευρώ διατέθηκαν μόνο για το τμήμα Μαρτίνο - Αθήνα). Οι ιδιώτες, όμως, αυτοί δε διέθεταν ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μηχανήματα, τα οποία έψαχναν να βρουν την τελευταία στιγμή από άλλους υπεργολάβους, όταν πλέον ήταν πολύ αργά και το χιόνι είχε εγκλωβίσει χιλιάδες οχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι κατεξοχήν αρμόδιοι δεν ήξεραν πόσα μηχανήματα έχουν διατεθεί για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου τμήματος της εθνικής οδού. Ο πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας ΑΕ μιλούσε για 30 μηχανήματα, ενώ ο Π. Καραδήμος διευθυντής της Δ/νσης Συντηρήσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, μιλούσε για 18! Την ίδια στιγμή, σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγε στο «Ρ» ότι ψάχνουν να βρουν κάποια γκρέιντερ...

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα πλήρους αναλγησίας αποτελεί και το γεγονός ότι για πολλές ώρες ήταν αποκλεισμένες από την κυκλοφορία ακόμη και περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Αντί για μέτρα, λοιπόν, ζήσαμε για άλλη μια φορά ανούσιες συστάσεις των αρμοδίων μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα όπως να μην κυκλοφορούμε στους δρόμους και να χρησιμοποιούμε αλυσίδες. Συστάσεις, βέβαια, που δεν μπορούν να καλύψουν με τίποτε την ανεπάρκειά τους και τις εγκληματικές προεκτάσεις της πολιτικής τους.

Eurokinissi

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ας πρόσεχαν!

«Ας πρόσεχαν». Αυτό ήταν το ηθικό δίδαγμα των δηλώσεων του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος το μόνο που μπόρεσε να πει στους χιλιάδες εγκλωβισμένους, ήταν ότι ευθύνονται οι ίδιοι, γιατί δεν είχαν αλυσίδες για να κινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Και αυτό τη στιγμή που μεγάλοι και χρυσοπληρωμένοι από τους εργαζόμενους οδικοί άξονες, όπως η Αττική Οδός, παρέμεναν κλειστοί για πολλές ώρες, επειδή δεν υπήρχαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν το χιόνι από το δρόμο.

Αυτά όμως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση του Διυπουργικού Οργάνου, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στον Ν. Αλιβιζάτο.

«Τα ΙΧ αυτοκίνητα και οι νταλίκες που κυκλοφορούσαν χωρίς αλυσίδες μπλόκαραν τους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να συμπληρώσει πως οι περισσότεροι - παρότι είχαν τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν με οχήματα της Πυροσβεστικής - αρνούνταν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους. Μετέφερε δηλαδή, κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες, παρακάμπτοντας τη - για μια ακόμη φορά - αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση. Αλλωστε - όπως είπε ο υπουργός σε μια προσπάθεια να πείσει για τη δήθεν ετοιμότητα της κρατικής μηχανής - «από προχτές όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί γραπτά και προφορικά» για το κύμα κακοκαιρίας...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΓΠΠ, μέχρι και χτες το μεσημέρι, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιαζόταν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και συγκεκριμένα από το ύψος του κόμβου Κηφισιάς μέχρι το Καπανδρίτι, το οποίο παρέμενε κλειστό. Το μεσημέρι επρόκειτο να σταλούν μηχανήματα του στρατού να συνδράμουν το έργο των μηχανημάτων της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία προσπαθούσαν να ανοίξουν το δρόμο. «Στο σημείο αυτό της εθνικής βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Τα άλλα δύο μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΓΠΠ, παρέμεναν στην Αττική Οδό και συγκεκριμένα από τον Ασπρόπυργο ως τη Μεταμόρφωση και στο 67ο - 68ο χιλιόμετρο της εθνικής Αθηνών - Λαμίας, όπου τελικά μηχανήματα έριξαν τις μπάρες και τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα άρχισαν να επιστρέφουν προς Αθήνα πίσω από εκχιονιστικά μηχανήματα που άνοιγαν το δρόμο.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Διυπουργικού Οργάνου, το οποίο συνεδρίασε χτες το πρωί, τα νοσοκομεία ήταν προσβάσιμα... Εγιναν περισσότερες από 300 κλήσεις κυρίως από νεφροπαθείς και έγκυες, τους οποίους μετέφεραν 65 οχήματα της Πυροσβεστικής στα νοσοκομεία. Μικροπροβλήματα υπήρξαν στο νοσοκομείο Πεντέλης και ορισμένα που είχαν να κάνουν με την τροφοδοσία σε πετρέλαιο στα νοσοκομεία «Ελενα» και «Ευαγγελισμό».

Ολα τα σχολεία στο Λεκανοπέδιο παρέμειναν κλειστά, ενώ τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ με δικές τους αποφάσεις ανέβαλαν τι εξετάσεις.

Ο απόπλους απαγορεύτηκε, ενώ οι περισσότερες πτήσεις αναβλήθηκαν.

Η χτεσινή μέρα θεωρήθηκε αργία για τις δικαιοπραξίες, ενώ σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπάλληλους ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως «πρέπει να προσέλθουν στη δουλιά τους», ωστόσο «δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις» όσοι δεν μπορέσουν.

Επίσης χτες επρόκειτο να γίνουν προσπάθειες για την προμήθεια μηχανημάτων από ιδιώτες, το πρόβλημα ωστόσο βρισκόταν στην εξεύρεση χειριστών. Αλάτι επρόκειτο (!) να μεταφερθεί από το Μεσολόγγι.

Εικόνα διάλυσης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί από χτες οι Νομοί Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Στην Αττική, αποκομμένοι από τους γειτονικούς δήμους παραμένουν οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Παλλήνη, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Αγιος Στέφανος, Νέο Ηράκλειο, Γλυκά Νερά, Παιανία, Μαρκόπουλο.

Στη Δυτική Αττική υπήρχαν δυσκολίες στη μετακίνηση στις κεντρικές αρτηρίες και συγκεκριμένα στην Αθηνών - Θηβών, στο δρόμο από Αλεποχώρι προς Μέγαρα και από Δερβενοχώρια προς Ελευσίνα. Σύμφωνα με τη νομαρχία, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της συνεχούς και έντονης χιονόπτωσης οι δρόμοι ξαναπάγωναν αμέσως. Ωστόσο, τα μηχανήματα δεν αρκούσαν και για το περιφερειακό δίκτυο.

Στην Ανατολική Αττική πρόβλημα υπήρξε στην πρόσβαση προς το Νταού Πεντέλης, όπου επιστρατεύτηκε ένα ερπυστριοφόρο.

Στη Λ. Μαραθώνος μέχρι αργά το μεσημέρι υπήρχαν ακινητοποιημένα πολλά αυτοκίνητα στο Πικέρμι, ενώ οι δρόμοι της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα έχουν πάνω από ένα μέτρο χιόνι.

Κλειστοί είναι επίσης η λεωφόρος Αθηνών - Σουνίου, η Διονύσου προς Νέα Μάκρη, οι δρόμοι προς Νέα και Παλαιά Πεντέλη, από το τελεφερίκ της Πάρνηθας και πάνω, από Σπάτα προς Ραφήνα, η εθνική Αθηνών -Λαμίας από το ύψος της Κηφισιάς και η οδός Αναπαύσεως προς Πόρτο Ράφτη. Κλειστή και η περιφερειακή Υμηττού προς Αττική οδό και η παλαιά Εθνική Αθηνών - Θηβών.

Εγκλωβισμένοι

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, παρέμεναν εγκλωβισμένοι μέχρι χτες αργά το απόγευμα στα αυτοκίνητά τους και σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ αρκετοί επιβάτες από τη Βαρυμπόμπη μέχρι και το «Σείριο».

Μόνο με αλυσίδες γινόταν η κίνηση στις λεωφόρους Ηρακλείου, Πεντέλης, Δεκελείας, Τατοΐου, Χαριλάου Τρικούπη, Μελισσίων και στην Περικλέους στο Μαρούσι προς Πεύκη, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στην Κατεχάκη και στην Ποσειδώνος.

Προβλήματα σε νοσοκομεία

Σημαντικό παραμένει το πρόβλημα σχετικά με τον εφοδιασμό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με οξυγόνο, καθώς τα οχήματα που μετέφεραν προμήθειες είχαν εγκλωβιστεί στην Τανάγρα. Επίσης, αρκετά βυτιοφόρα που είχαν καύσιμα για νοσοκομεία δεν μπορούσαν να διασχίσουν τη λεωφόρο Καβάλας. Αποκλεισμένο παραμένει το Νταού Πεντέλης ενώ οι δήμοι προσπαθούν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθώς υπάρχουν εκατοντάδες κλήσεις στο ΕΚΑΒ για συμπτώματα που χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία. Από νωρίς το πρωί εκτελούνταν κανονικά ορισμένα από τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, ενώ μέχρι το μεσημέρι και με τον καθαρισμό δρόμων της Αθήνας, η κυκλοφορία των λεωφορείων είχε αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Δύο νεκροί

Δύο νεκροί ήταν τα πρώτα θύματα της κακοκαιρίας. Ο 69χρονος Θεόδωρος Πατσινακίδης έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ. Επίσης, στο χωριό Περιστέρι Φθιώτιδας, μία ηλικιωμένη γυναίκα κάηκε ζωντανή όταν από ξυλόσομπα ξέσπασε φωτιά, η οποία επεκτάθηκε σε όλο το σπίτι.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο,τι κάνουν οι πολίτες!

Στις πλάτες των πολιτών έριξε την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία ο Κ. Καραμανλής, προσφέροντας ταυτόχρονα στήριξη στην κυβέρνηση και στην απάνθρωπη πολιτική της.

«Βεβαίως χρειάζεται η οργάνωση και ο συντονισμός του κράτους. Αλλά θεωρώ χρήσιμη και τη συνεργασία των πολιτών, γιατί τα προβλήματα δε θα λυθούν αμέσως. Μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει τη δική του βοήθεια», τόνισε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «τα προβλήματα είναι μεγάλα, είναι πολλά και οι συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Ελπίζω ο κρατικός μηχανισμός να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του». Καταλήγοντας εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, ώστε να λυθούν τα όποια κενά, λάθη και παραλείψεις υπάρχουν»!

Απόδειξη της κυβερνητικής αδιαφορίας τα τεράστια προβλήματα!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την παράλυση της χώρας από την κακοκαιρία:

«Τα τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς που δημιούργησε ο χιονιάς αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης να έχει προετοιμασμένο και σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, για να αντιμετωπίσει την κάθε φορά έκτακτη κατάσταση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων στην πυροσβεστική και σε κάποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Τα γεγονότα είναι κωμικοτραγικά:

Ούτε αλάτι δε σκόρπισαν έγκαιρα στους δρόμους. Οι αλυσίδες στα λεωφορεία, που έπρεπε να είναι υποχρεωτικές αποδείχτηκε ότι είναι ανύπαρκτες.

Για τα νοσοκομεία δεν εξασφαλίστηκε πρόσβαση, ώστε να μπορούν να θα φτάσουν ασθενείς.

Εκτακτες τηλεφωνικές γραμμές για βοήθεια, που έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία, επίσης δεν υπήρξαν.

Αγνοώντας και περιφρονώντας βασικά ζητήματα, ο κ. Παπανδρέου προτρέπει σε αλληλεγγύη προς τον πλησίον, λες και είναι θέμα προσωπικό ή ελεημοσύνης η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Σε ό,τι αφορά στις πολυδιαφημιζόμενες υποδομές και στις μεγάλες οδικές αρτηρίες που χρυσοπληρώθηκαν από το λαό και ιδιωτικοποιήθηκαν, αποδείχτηκε ότι δεν είναι ικανές ούτε το χιονιά να αντιμετωπίσουν. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της, τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο δικομματισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ