ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Σε αυστηρές προδιαγραφές εμμένει το ΣτΕ

Στις αυστηρές προδιαγραφές για την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική εμμένει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δεν επιτρέπει εκτροπές από το καθαρά παραδοσιακό πλαίσιο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ετσι, το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε παράνομες κάποιες διατάξεις σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η τροποποίηση παλαιότερου Προεδρικού Διατάγματος (1980), που αφορούσε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου και παράλληλα καθόριζε τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης. Με το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μεταξύ των άλλων, επιτρεπόταν η χρήση κεραμιδιών, αντί τις παραδοσιακής πηλιορείτικης πλάκας, σε κάποιους οικισμούς.

Να σημειωθεί ότι από το 1997 σε μερικούς οικισμούς άρχισαν να γίνονται πιο ελαστικοί οι μέχρι τότε περιοριστικοί όροι δόμησης στις κατοικίες και τα κτίρια. Για παράδειγμα, σε κάποιους οικισμούς επιτράπηκε η χρήση κεραμιδιών - βυζαντινού ή ρωμαϊκού τύπου - αντί για τις κλασικές πλάκες του Πηλίου.

Παράλληλα, υπήρξαν διαμαρτυρίες από εκπροσώπους του νομού Μαγνησίας, οι οποίοι ζητούσαν να αποχαρακτηριστούν διάφοροι οικισμοί, γιατί αυξάνονταν σημαντικά το κόστος κατασκευής με την τοποθέτηση πέτρινων πλακών αντί της κεραμοσκεπούς στέγης κλπ.

Στη συνέχεια κατατέθηκε το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο οι οικισμοί Κερασία, Γλαφυρές, Αφέτες, Βέντετο, Χορευτό, Αφησσός, Μακρυράχη, Κορώπη, Ανω Λεχόνια, Κατηγιώργης, Μετόχι και Αγιος Βλάσιος μπορούσαν να χρησιμοποιούν κεραμίδια στις στέγες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλόκαρε» τις παραπάνω αλλαγές και στην απόφασή του μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής:

  • Δεν αποτελεί νόμιμο κριτήριο τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου οι διαμαρτυρίες για το κόστος των κατασκευών. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα το ΣτΕ προτείνει να εξεταστούν άλλες δυνατότητες, όπως είναι η επιδότηση για τις στέγες των σπιτιών.
  • Είναι παράνομη η προτεινόμενη ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε την κατάργηση του «συστήματος των πτερύγων». (Αφορά μια απόσταση 90 εκατοστών που θα πρέπει να αφήνεται υποχρεωτικά από την πλάγια και την πίσω πλευρά του οικοπέδου μέχρι την ανεγειρόμενη οικοδομή).
  • Παράνομη κρίθηκε και η διάταξη που προβλέπει τον περιορισμό της «διάσπασης της κάλυψης των κτιρίων», γιατί αυτό επιδεινώνει τους όρους δόμησης στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Πάντως, η ουσία είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Πηλίου υφίστανται δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα γραφικά παραδοσιακά χωριά, χωρίς η πολιτεία να τους βοηθάει οικονομικά.

ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραπέμπονται έξι για πλημμελήματα

Από κακουργήματα σε πλημμελήματα μετατράπηκαν οι κατηγορίες για 6 από τους συνολικά 27 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιούνη του 2003, ενώ 13 απαλλάχτηκαν.

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμπει στο 3μελές Πλημμελειοδικείο τους: Γιώργο Αλεξιάδη, Ιωάννη Νοκολοβγένη, Γιώργο Κυριαζόπουλο, Γρηγόρη Δούκα, Μαρτίν Μαρτίνεζ Κάρλος και Ιάκωβο Μυλωνά με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δημόσια συνάρθροιση πλήθους που διέπραξε βιαιοπραγίες.

Επίσης απαλλάσσει 13 διαδηλωτές οι οποίοι βαρύνονταν με κακουργηματικού τύπου κατηγορίες, καθώς υιοθετεί πως δεν αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια. Μέσα σ' αυτούς και ο Σάιμον Τσάπμαν για τον οποίο το Συμβούλιο αποδέχτηκε τις εικόνες και φωτογραφίες από ΜΜΕ που έδειχναν ότι κουβαλούσε γαλάζιο σακίδιο και όχι μαύρο όπως αναφέρεται στην έκθεση κατάσχεσης, το οποίο περιείχε βόμβες μολότοφ.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διατάσσει το χωρισμό της υπόθεσης και την περαιτέρω ανάκριση για τις κακουργηματικές πράξεις που αποδίδονται στους Μιχάλη Τραϊκάπη, Δημήτρη Φλιούρα, Σπύρο Τσίτσα, Φραγκίσκο Ζουριδάκη, Τιμούρ Ποντρουσνιάκ, Σουλεϊμάν Ντανκντούκ, Περέζ Γκορέζ και Επαμεινώνδα Βασιλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ