ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
«Ταυτότητες» και «στίγμα»

Οι διαβεβαιώσεις του τύπου «η παράταξή μας είναι μεγάλη, δε διαπραγματεύεται την ταυτότητα και τις αρχές της», είναι ένα άδειο κέλυφος και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, για να υφαρπάξουν την ψήφο των «ανησυχούντων»

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Τους χειρότερους φόβους των «παγωμένων» οπαδών του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων «ανοιγμάτων», φροντίζει να επιβεβαιώνει ο Γ. Α. Παπανδρέου. Φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι Μάνος και Ανδριανόπουλος αντιπροσωπεύουν «δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της οπισθοδρόμησης και αμφισβήτησης των κατακτήσεών μας»! Παρουσιάζει τους «αρχιερείς» του νεοφιλελευθερισμού ως εκφραστές της «κοινωνικά ανήσυχης και σκεπτόμενης φιλελεύθερης παράταξης» και «του καινούριου». Ο νέος ηγεμόνας του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν επιχειρεί να «κρυφτεί» ή δικαιολογηθεί, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την αντιδραστική ανατροπή στο «πολιτικό σκηνικό».

Οι βερμπαλιστικές διαβεβαιώσεις του τύπου «η παράταξή μας είναι μεγάλη, δε διαπραγματεύεται την ταυτότητα και τις αρχές της», είναι ένα άδειο κέλυφος και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, για να καθησυχάσουν τους «ανησυχούντες» και να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Το αν γίνονται πιστευτές θα φανεί... Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η «ταυτότητα» του ΠΑΣΟΚ δεν ξεχωρίζει από την ταυτότητα των Μάνου και Ανδριανόπουλου ή της ΝΔ. Το δήθεν αφελές ερώτημα στελεχών του ΠΑΣΟΚ «πώς γίνεται δύο άτομα να διαμορφώσουν την πολιτική μιας μεγάλης παράταξης», θα είχε βάση αν το «στίγμα» της εφαρμοσμένης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ δεν εξωθούσε τους «δύο» να ανταποκρίνονται τρέχοντας...

«Το ΠΑΣΟΚ με φιλοξενεί, γιατί θέλει απλώς να ακούσει τις απόψεις μου και να τις βάλει σε μια ζύμωση», δηλώνει με περισσή μετριοφροσύνη ο Α. Ανδριανόπουλος... Η κοινή, ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι ο λόγος που τους κάνει να καυγαδίζουν διαρκώς για τους «όρους» των ντιμπέιτ και ποτέ για την ουσία. Ποιες διαφορές, άραγε, έχουν οι μονομάχοι στην Εξωτερική Πολιτική, στην Οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία ή την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής; Οι τηλεοπτικές μονομαχίες δεν μπορεί να είναι «στημένες» για τον εντυπωσιασμό του «φιλοθεάμονος κοινού».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ»...

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΙ... «Με τη φράση "η παράταξή μας είναι μεγάλη, δε διαπραγματεύεται την ταυτότητα και τις αρχές της", ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε χτες να καθησυχάσει ψηφοφόρους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανησυχούν για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του από τη συνεργασία του με τους Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο. Παράλληλα, εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα "ανοιχτό στις νέες ιδέες και προτάσεις" και το αντιδιέστειλε με τη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε "συντηρητική δύναμη, που αποκλείει τις διαφορετικές απόψεις"» (Γ. Καρελιάς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ... «Πρώτος στόχος, το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, συσπείρωση που αντιμετώπισε προβλήματα τόσο με τη συνεργασία με τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο, όσο και με την κινητοποίηση της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας» (Βασ. Σκουρής - «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΑΝΤΙ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ... «Πετάει το γάντι στον Κώστα Καραμανλή ο Γιώργος Παπανδρέου και τον καλεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για πέντε σημαντικά προβλήματα της χώρας. Τα προβλήματα αυτά, που όπως εκτιμά το επιτελείο του κ. Παπανδρέου θα είναι τα κορυφαία διλήμματα των εκλογών, θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών. Για το λόγο αυτό ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να στριμώξει στους πέντε αυτούς τομείς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις λίγες εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές» (Γ. Παπαχρήστος - «ΝΕΑ»).

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»: «Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει - σε επίπεδο ιδεολογίας, οργάνωσης, αντίληψης της εξουσίας, στελεχικού δυναμικού - όσο δεν άλλαξε τα προηγούμενα τριάντα χρόνια της ιστορίας του... Αν αυτό που κρύβεται ή επαπειλείται είναι η πλήρης συρρίκνωση του κράτους, ο απόλυτος μονεταρισμός, οι μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική διάσταση, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για αλλαγή αλλά για μετάλλαξη. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι το ξεκαθάρισμα μάλλον θα γίνει μετά τις εκλογές» (Κ. Μποτόπουλος - «ΝΕΑ»).

ΓΚΑΛΟΠ - ΜΑΪΜΟΥ;... «Δημοσκοπήσεις μαϊμού στήνουν τα επικοινωνιακά κέντρα του ΠΑΣΟΚ στη λήξη της προεκλογικής περιόδου, επιχειρώντας να καλλιεργήσουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι έκλεισε η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Ετσι, σε έρευνες που θα δουν το φως της δημοσιότητας το ερχόμενο Σάββατο, ημέρα λήξης κατά το νόμο της περιόδου που επιτρέπεται η διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ θα εμφανίζεται να προηγείται μόλις με 1,5% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιώργος: ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑ ΤΟΥΣ «2».

ΤΑ ΝΕΑ: Επιθετική πολιτική από Γιώργο - ΠΕΤΑ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΜΕ 5 ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΕΘΝΟΣ: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ 20 ΗΜΕΡΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΧΩΡΑ: (Κ. Καραμανλής): «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!...

ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ (φωτό Μάνου, Ανδριανόπουλου, Ανδρουλάκη, Δαμανάκη).

ΕΣΤΙΑ: ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ - Με Μάνο - Ανδριανόπουλο οδηγείται σε διάσπαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κακοκαιρία: ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ!!!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΑΜΟΥΘ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αξιον απορίας... «Είναι απορίας άξιον πώς το δικαίωμα της επιδιαιτησίας, το οποίο Λευκωσία και Αθήνα απέρριπταν για έναν ολόκληρο χρόνο, έγινε τελικά αποδεκτό και μάλιστα με... ικανοποίηση. H συμφωνία της Νέας Υόρκης είναι χειρότερη της αρχικής πρότασης που είχε καταθέσει ο Κόφι Ανάν με τις επιστολές του της 4ης Φεβρουαρίου. H ουσιαστική διαφοροποίηση αφορά την άμεση εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία δεν επιθυμούσε η Αθήνα» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

Ανεπιθύμητη διαιτησία... «Απαράδεκτη είναι και η λογική της "προσωποπαγούς διαιτησίας". Οχι μόνο ως εφεύρημα που είναι μοναδικό στη σύγχρονη εμπειρία επίλυσης ενδοκρατικών ή και διακρατικών διαφορών, αλλά και ως προς το πρόσωπο του μεσολαβητή, που δεν εγγυάται ούτε στο ελάχιστο το αδιάβλητο της διαδικασίας... Ολα δείχνουν ότι η "διαιτησία" του (σ.σ. του Κ. Ανάν) θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις επιθυμίες των αφεντικών του... Τέτοια πρότυπα "καλών υπηρεσιών" που μπορεί να ανοίξουν την όρεξη και για διαιτησία στο Αιγαίο, καλύτερα να λείπουν...» (Γ. Χαρβαλιάς - «ΕΘΝΟΣ»).

Πολλά τα λεφτά... «Παράλληλα με την προεκλογική μάχη, μια άλλη σκληρότερη, διεξάγεται στα παρασκήνια. Πρόκειται για τον κρίσιμο αγώνα που έχει ως έπαθλο τη διανομή των 100 δισ. ευρώ που πρόκειται να κατανείμει η όποια κυβέρνηση της ερχόμενης τετραετίας από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ που απομένουν να διατεθούν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και τα επενδυτικά προγράμματα των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για γιγαντιαίο ποσό που φθάνει τα δύο τρίτα του AEΠ της χώρας πέρυσι και σ' αυτό δεν έχει συνυπολογιστεί ο ενδεχόμενος τζίρος που θα προκύψει από νέα προγράμματα αποκρατικοποίησης, καθώς και παραχώρηση σε ιδιώτες λειτουργιών κρατικών οργανισμών. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ανάλογο είναι το πάθος με το οποίο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ρίχνονται στη μάχη για να επηρεάσουν όχι τόσο τη γενική πολιτική που θα εφαρμοστεί όσο τις κρίσιμες επιχειρηματικές επιλογές που διαμορφώνουν το τοπίο της εγχώριας αγοράς» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ