ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλό... Πάσχα οι αποζημιώσεις

Καλό... Πάσχα λέει η κυβέρνηση στους αγρότες, η παραγωγή των οποίων καταστράφηκε από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία του Ν. Χριστοδουλάκη, με θέμα την εκτίμηση των ζημιών και τη λήψη αποφάσεων για τη χορήγηση αποζημιώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι οι ζημιές αποτιμώνται στα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά 200 εκατ. ευρώ αφορούν τη φυτική και ζωική παραγωγή και 100 εκατ. ευρώ υποδομές (θερμοκήπια κλπ.), αλλά, όπως είπε ο υφυπουργός Β. Αργύρης, πλήρη εικόνα των ζημιών θα υπάρχει σε δύο περίπου μήνες...

Κατά τον υπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση εκτίμηση των ζημιών και στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποτίμησή τους, ενώ στόχος είναι το 50% των αποζημιώσεων να δοθεί στους πληγέντες μέχρι το Πάσχα... Η κυβέρνηση, κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει αύριο (σήμερα).

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες πανομοιότυπες διακηρύξεις έγιναν και το 2001, όταν και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία, αλλά τότε τα συνεργεία εκτίμησης των ζημιών και πολύ περισσότερο οι καταβολές των αποζημιώσεων έμειναν στα μισά του δρόμου. Ποιος δε θυμάται τις κινητοποιήσεις των αγροτών του Τυρνάβου το 2003, με αίτημα να τους δοθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2001...

Μέτρα κοροϊδίας

Εντονες διεργασίες και ζυμώσεις ακολούθησαν την πρωινή σύσκεψη, αφού η μη ανακοίνωση... συγκεκριμένων μέτρων από τον Ν. Χριστοδουλάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο νέο αρχηγικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος. Προς τον υπουργό δόθηκε εντολή να προχωρήσει αμέσως στην ανακοίνωση μέτρων, προκειμένου να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις αρχικές κυβερνητικές δηλώσεις. Μόνο που οι σχετικές ανακοινώσεις αποδείχτηκαν ένα τεράστιο... ΤΙΠΟΤΑ για όσους έχασαν την παραγωγή τους.

Τα μέτρα προβλέπουν: Τη διάθεση δωρεάν ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους αποκλεισμένων περιοχών. Δάνεια για την επαναλειτουργία θερμοκηπίων. Νέα δάνεια από την ΑΤΕ έως 50% των ήδη διαπιστευμένων ζημιών από παλαιότερες καταστροφές. «Πάγωμα» των υποχρεώσεων των πληγέντων προς την ΑΤΕ, μέχρις ότου εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους.


ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης

Απόρροια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και όχι της κακοκαιρίας είναι η πλήρης παραλυσία - λόγω κακοκαιρίας - για τρεις ολόκληρες μέρες, του πολυδιαφημισμένου και πανάκριβου αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οσες αποστάσεις και αν προσπαθεί να πάρει η κυβέρνηση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την εικόνα διάλυσης του πρώτου αεροδρομίου της χώρας στη γερμανική διοίκηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη δική της αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στο αεροδρόμιο Σπάτων.

Σίγουρα, ευθύνες φέρει και η διοίκηση του ΔΑΑ, που διαχειρίστηκε με προκλητική ανευθυνότητα τη λειτουργία του αεροδρομίου, ανακοινώνοντας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την επαναλειτουργία του ΔΑΑ, που είχε κλείσει ένα 24ωρο πριν, χωρίς προηγουμένως να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον αποχιονισμό των διαδρόμων και των άλλων χώρων στάθμευσης των αεροσκαφών. Είναι ενδεικτικό ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει ο ΔΑΑ δεν επαρκούσαν, ενώ οι υπεργολάβοι στους οποίους έχουν αναθέσει οι Γερμανοί το έργο του εκχιονισμού δεν παρουσιάστηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους! Υπό αυτές τις συνθήκες, με παγωμένους διαδρόμους και πίστες, δεν έλειψαν και τα ατυχήματα (τρία αεροπλάνα αεροπορικών εταιριών προσέκρουσαν σε όγκους χιονιού και υπέστησαν υλικές ζημιές), ενώ αεροπορικές εταιρίες και επιβάτες προσανατολίζονται να καταθέσουν αγωγές αποζημίωσης για διαφυγόντα έσοδα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με το αιτιολογικό της «πλημμελούς λειτουργίας», επέβαλε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία λειτουργίας του ΔΑΑ («Χόχτιφ»), ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, με επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρίας του αεροδρομίου, αποδίδει την «εμφανή δυσλειτουργία του αεροδρομίου τις μέρες της κακοκαιρίας» στην «ανεπάρκεια ανώτατων εκτελεστικών οργάνων της εταιρίας στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων»! Ωστόσο, ο Χρ. Βερελής ομολογεί ότι η σύμβαση με τη γερμανική εταιρία «δεν παρέχει στο ελληνικό δημόσιο μεγαλύτερη ευελιξία»!

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Αερομεταφορών (ΕΣΚ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο ΔΑΑ, με τις τελευταίες χιονοπτώσεις, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Προσθέτει ότι παρόμοια φαινόμενα θα παρατηρούνται και στο μέλλον, καθώς το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΑΑ, που αποτελεί αποθέωση της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θεσμοποίηση του κέρδους, δεν επιτρέπει τη διάθεση πόρων για βελτίωση και συντήρηση των υποδομών. Ετσι, καταλήγει η ΕΣΚ, η «συμπεριφορά» του αεροδρομίου δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη, είτε σε περιπτώσεις ακραίων, είτε σε περιπτώσεις απλά έντονων καιρικών φαινομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ