ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ.-

Σειρά αντικατοχικών επιθέσεων συγκλόνισε αρκετές ιρακινές πόλεις και τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις απόψεις να διίστανται στους κόλπους της κατοχικής ηγεσίας για το κατά πόσο οι επιθέσεις έγιναν από ξένους μαχητές ή από Ιρακινούς. Την ίδια στιγμή, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, να εφαρμοστεί ο ισλαμικός νόμος στο Ιράκ ενώ το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο άρχιζε μαραθώνιες συνεδριάσεις προκειμένου να καταλήξει στον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο μεταβίβασης της εξουσίας.

Σε ξένους μαχητές απέδωσε ο Πολ Μπρέμερ την εντυπωσιακή πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε κατά αστυνομικού τμήματος της Φαλούτζα, το Σάββατο, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 αστυνομικοί, 4 από τους αντάρτες και 4 κρατούμενοι. Οι αντάρτες, όπως δηλώνουν και κάτοικοι της περιοχής, είχαν συντριπτική δύναμη πυρός απέναντι στους αστυνομικούς. Επληξαν το κτίριο, κατ' αρχάς, με όλμους, και στη συνέχεια εισήλθαν σε αυτό, έλεγξαν το κάθε δωμάτιο χωριστά και απελευθέρωσαν δεκάδες κρατουμένους.

Αντίθετα, από τον Πολ Μπρέμερ, στρατιωτικοί διοικητές των κατοχικών δυνάμεων εκτιμούσαν ότι η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Φαλούτζα έγινε από Ιρακινούς. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι χτες κυκλοφόρησε στην πόλη ανακοίνωση μιας ομάδας υπό την επωνυμία «Μουτζαχεντίν της Φαλούτζα», η οποία διατείνεται ότι είναι ομπρέλα όλων των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων. Στην ανακοίνωση καλούνται όλοι οι μαχητές να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών μέχρι νεοτέρας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μετά από τις αλλεπάλληλες απειλές κατά της ζωής του, παραιτήθηκε από τη θέση του ο διορισμένος από τις κατοχικές δυνάμεις, δήμαρχος της Φαλούτζα. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο Ράεντ Χουσεΐν Μπρέισα, συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις επειδή παραιτήθηκε χωρίς την άδειά τους.

Χτες, στη Βαγδάτη, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο. Την Κυριακή, ένα αμερικανικό τζιπ δέχτηκε επίθεση από ενόπλους και προκλήθηκαν πολλοί τραυματίες, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται ο αριθμός τους. Επίσης, χτες το απόγευμα, έκρηξη προκλήθηκε σε δημοτικό σχολείο της συνοικίας Χατνμίγια, όταν, πιθανότατα, τα παιδιά, παίζοντας, απασφάλισαν χειροβομβίδα από ένα κάδο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 παιδί και να τραυματιστεί ένα δεύτερο.

Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν, χτες, από βομβιστική επίθεση και στη Μπαακούμπα, όπου έγιναν και 2 συλλήψεις υπόπτων. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε ότι στην πόλη Μαχμουντίγια, το Σάββατο, ένοπλοι επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 4 μέλη «αμερικανικής θρησκευτικής οργάνωσης», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός και να τραυματιστούν άλλοι 3. Εντούτοις, δε διευκρινίζεται περί ποίας θρησκευτικής οργάνωσης πρόκειται και για τι ακριβώς έκανε στο Ιράκ.

Διαδηλώσεις, συνεδριάσεις και δηλώσεις

Εκατοντάδες Ιρακινοί συνταξιούχοι διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές συντάξεις που τους δίνει το νέο υπουργείο Οικονομικών υπό κατοχική διοίκηση. Οπως κατήγγειλαν η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 26,6 δολάρια το μήνα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα άρχιζε άλλη μια συνεδρίαση του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου με στόχο να εξευρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος μεταβίβασης της εξουσίας μετά και από την πρώτη εκτίμηση της επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ ότι είναι «μάλλον αδύνατη η διεξαγωγή αξιόπιστων και δίκαιων εκλογών μέχρι τις 30 Ιούνη», όπως ζητά ο θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας, Αγιατολάχ αλ Σιστάνι. Ο κατοχικός διοικητής, μιλώντας στην Καρμπάλα, απέκλεισε, πριν καν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ, το ενδεχόμενο εκλογών και κάλεσε το Συμβούλιο να βρει «λύση» ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει καμία απόφαση που να εγκρίνει την εφαρμογή ισλαμικού νόμου στο Ιράκ.

Χτες, πάντως, στη Βαγδάτη έφθασε η πρώτη κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία ενώ απελευθερώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις ο πρώην Πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, μετά από 9μηνη κράτηση.

ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
«Ολομέτωπη επίθεση» Φιντέλ Κάστρο

ΑΒΑΝΑ.--

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών κρέμεται από μία λεπτή κλωστή εν αντιθέσει με την οικονομία της Κούβας που παρά το 42χρονο εμπάργκο εξακολουθεί να αναπτύσσεται και ταυτοχρόνως να είναι σε θέση να παρέχει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ Υγεία και Παιδεία, με αποτέλεσμα η Κούβα να έχει χαμηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας από τη βόρειο «πλούσιο γείτονά της» και ίσως το χαμηλότερο ποσοστό παγκοσμίως τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της περισσοτέρων των 4 ωρών ομιλίας του ενώπιον οικονομολόγων ανάμεσά τους και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ντανιέλ Λ. ΜακΦάντεν, που έλαβαν μέρος στην 6η «Συνάντηση για την Παγκοσμιοποίηση και τα προβλήματα ανάπτυξης» στην Αβάνα.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας πάντα κατά τον Φιντέλ Κάστρο είναι η διαφορά του συστήματος και ότι η Κούβα «έχει μάθει να κάνει πολλά με πολύ μικρούς πόρους» και επέστησε την προσοχή στους περισσότερο από 1.000 συμμετέχοντες στην ανάλυση του ΜακΦάντεν για την οικονομία των ΗΠΑ και την παρατήρησή του, ότι «οι ΗΠΑ με δημοσιονομικό έλλειμμα τουλάχιστον 520 δισ. δολαρίων διαχειρίζονται την οικονομία τους όπως μια "μπανανία"».

Ο Φιντέλ Κάστρο επίσης, προκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους να αποσαφηνίσει τα σχέδια που οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή «για δημοκρατική μετάβαση στην Κούβα» και αναρωτήθηκε εάν ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η δολοφονία του...

Τέλος, παραθέτοντας σειρά «ευφυολογημάτων» του προέδρου Μπους όπως υπάρχουν καταγεγραμμένα στο βιβλίο «Dos Cabalgan Juntos» -για τον Μπους και τον Αθνάρ - επιτέθηκε για μισή ώρα τουλάχιστον ενάντια στον Πρόεδρο Μπους «που δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε ένα ντιμπέιτ με ένα Κουβανό της Γ' Γυμνασίου» κάνοντας το Συνεδριακό Κέντρο να σειστεί από τα γέλια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ANOΪ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Μολονότι υποχώρησε ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων του ιού H5N1, που προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη των πουλερικών, η νόσος δεν έχει καταπολεμηθεί πλήρως, προειδοποίησαν χτες αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΣΕΟΥΛ.- Αγνοώντας τις αντιδράσεις των αγροτών και υποχωρώντας στις πιέσεις των βιομηχάνων, η πλειοψηφία της νοτιοκορεατικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε χτες (με 162 ψήφους υπέρ και 71 κατά) τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή.

ΣΚΟΠΙΑ.- Τη σκυτάλη της απεργίας πήραν χτες απ' τους εκπαιδευτικούς της ΠΓΔΜ άλλοι κλάδοι εργαζομένων. Δικαστικοί, αστυνομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κρατικών και δημοτικών αρχών απέργησαν και διαδήλωσαν χτες στα Σκόπια αντιδρώντας στο κυβερνητικό σχέδιο για απολύσεις του ...40% των δημοσίων υπαλλήλων!

ΣΙΟΥΔΑΔ ΧΟΥΑΡΕΣ.- Χιλιάδες γυναίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ανάμεσά τους και διάσημες ηθοποιοί, όπως η Τζέιν Φόντα και η Σάλι Φόλντι, απαίτησαν δικαιοσύνη και εξιχνίαση των συνθηκών δολοφονίας περισσοτέρων των 300 γυναικών στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, μία αναπνοή από τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

ΟΣΛΟ-ΜΑΝΙΛΑ.- Παρά την ολοκλήρωση - το Σάββατο - του πρώτου γύρου των «ειρηνευτικών συνομιλιών» στο Οσλο μεταξύ διαπραγματευτών του ΚΚ Φιλιππίνων και της κυβέρνησης Αρόγιο, οι μάχες συνεχίστηκαν στα κεντρικά και νότια. Απολογισμός της Κυριακής: 2 αντάρτες νεκροί, 6 συλληφθέντες.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Αρχισαν χτες επίσημες συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ, με (ουσιαστικά) προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα το Κασμίρ.

ΜΑΝΣΕΧΡΑ.- Ο τελικός επίσημος απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό στις ανατολικές επαρχίες του Πακιστάν το Σάββατο έφτασε τους 24 νεκρούς.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ουγγαρία έστησαν χτες αγρότες, που απαιτούν υψηλότερες επιδοτήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βασικά. Οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Περίπου 150 χιλιάδες Μαδριλένοι μετείχαν στη διαδήλωση της Κυριακής κατά της κατοχής του Ιράκ και υπέρ της επιστροφής των Ισπανών στρατιωτών που έχουν σταλεί στο ιρακινό έδαφος. Συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, όπως Βαρκελόνη, Βαλένθια, Σεβίλλη και αλλού.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Ισπανίας στην πρωτεύουσα, καταδίκασαν την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και την κάλεσαν για μια ακόμη φορά να φέρει τις αποδείξεις για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ, τα οποία ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι υπήρχαν. Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκαν ακόμα οι Μπους και Μπλερ ενώ στο τέλος διαβάστηκε ψήφισμα στο οποίο ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ, να σταματήσει η παράνομη κατοχή και να παραδοθεί η κυριαρχία της χώρας στον ιρακινό λαό.

Η κυβέρνηση του Αθνάρ έχει στείλει στο Ιράκ περίπου 1.300 Ισπανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί, υπό πολωνική διοίκηση, στο κεντρικό - νότιο τμήμα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ