ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η ανεργία μας εξοργίζει

Αποστομωτική απάντηση στις υποσχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Τον στημένο επικοινωνιακό καυγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τσακώνονται δήθεν για το ποιος θα σώσει τους νέους από την ανεργία, καταγγέλλει η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), σημειώνοντας: «Απαγορεύουμε σε αυτά τα κόμματα, που η πολιτική και τα προγράμματά τους ήταν, είναι και θα είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, να χρησιμοποιούν τους καημούς, τα όνειρα και τις προσδοκίες τις δικές μας και των οικογενειών μας για να αποσπάσουν ψήφους και να εγκλωβίσουν τις συνειδήσεις μας».

Παρακολουθούμε εξοργισμένοι, σημειώνει η Γραμματεία Νέων, να εξαγγέλλονται και να συζητούνται πολλά «κιλά λύσεων και υποσχέσεων» για την ανεργία στη νεολαία. Στην πραγματικότητα νοιάζονται για το «ποιος από τους δύο θα μας μετατρέψει πιο γρήγορα και με πιο γερό φίμωτρο σε τζάμπα εργατικό δυναμικό, σε εργαζόμενους ανασφάλιστους με ημερομηνία λήξης, με μεροκάματα και μισθούς πείνας. Για το ποιος θα μας σπρώξει στα μαλακά ναρκωτικά». Είναι τα κόμματα, τονίζει πιο κάτω, που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και από τα σπλάχνα αυτού του συστήματος ξεπηδούν οι στρατιές των ανέργων. Είναι αυτοί που θέλουν την ανεργία για να μας εκβιάζουν και να μας τρομοκρατούν.

Οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι άνεργοι, υπογραμμίζει η Γραμματεία, «ζούμε με το πιστόλι στον κρόταφο, ακούγοντας καθημερινά: "Μη διεκδικείς δικαιώματα γιατί θα χάσεις τη δουλιά σου", "Είσαι άνεργος; Προσκύνα και ίσως βρεις για λίγους μήνες μια δουλίτσα χωρίς δικαιώματα"». Γι' αυτή την κατάσταση δεν είναι «άμοιρη ευθύνης και η ηγεσία του ΣΥΝ, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, έβαζε πλάτη για να περάσει η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Καταλήγοντας η Γραμματεία δηλώνει ότι «οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι άνεργοι καταψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές το σύστημα που εκμεταλλεύεται την εργατική μας δύναμη και τα κόμματα που το στηρίζουν. Ψηφίζουμε με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Παλεύουμε καθημερινά μαζί με το ΠΑΜΕ μέσα στα σωματεία μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανατροπής αυτού του συστήματος».

ΠΑΜΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Κοντά στις 1.100 κουβέρτες πήραν το δρόμο για τον πολύπαθο λαό

Οι κουβέρτες παίρνουν το δρόμο για τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης
Οι κουβέρτες παίρνουν το δρόμο για τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης
Η πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με την καμπάνια «Μια κουβέρτα για την Παλαιστίνη», που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη για να εκφράσει η εργατική τάξη της χώρας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, έπιασε τόπο. Ετσι, χτες το πρωί, 1.100 κουβέρτες, που συγκεντρώθηκαν μία - μία από συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εργαζόμενους όλης της χώρας, φορτώθηκαν σε κοντέινερ και πήραν το δρόμο για την Παλαιστίνη. «Για να ζεστάνουν τα παιδιά και να μπορούν να συνεχίσουν να πετάνε πέτρες στα ισραηλινά τανκς», όπως σημείωνε και το ΠΑΜΕ στην έκκλησή του. Και οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν, δίνοντας και με αυτόν το τρόπο δύναμη στους άστεγους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στον ισραηλινό στρατό κατοχής.

Συνδικαλιστές μαζί με μέλη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, περίμεναν από νωρίς το πρωί στο μέρος όπου ήταν συγκεντρωμένες οι κουβέρτες. Οταν ήρθε το κοντέινερ, ούτε η βροχή, ούτε ο μεγάλος αριθμός κουβερτών δεν τους εμπόδισε και χωρίς να αφήσουν λεπτό να πάει χαμένο φόρτωσαν όλες τις κουβέρτες μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

«Η υπόσχεση του ΠΑΜΕ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό για έμπρακτη αλληλεγγύη με τη συγκέντρωση κουβερτών γίνεται πραγματικότητα. Ενα μεγάλο κοντέινερ με 1.100 κουβέρτες φορτώθηκε και θα πάει στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης», δήλωσε, λίγη ώρα μετά, ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Η βοήθεια όμως, επισήμανε, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να εκφράσει η εργατική τάξη της χώρας μας, με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί καλύτερα, την αλληλεγγύη της στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που αντιμετωπίζει τη φασιστική τακτική του Ισραήλ. Αυτό κάναμε μ' αυτήν την πρωτοβουλία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε απέναντι σ' αυτόν το λαό, που πραγματικά έχει δείξει ότι ξέρει να στέκεται στα πόδια του, ξέρει να παλεύει, ξέρει να μάχεται».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μηχανισμός προεκλογικού ρουσφετιού

Σε Οργανισμό προεκλογικού ρουσφετιού μετατρέπει η κυβέρνηση τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας! Με υπουργική απόφαση, που προωθείται, θα χορηγεί δάνεια και θα δίνει σπίτια στους υπαλλήλους του Οργανισμού, με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους δικαιούχους, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον ΟΕΚ σε παραμάγαζό της!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, ο ΟΕΚ θα χορηγεί δάνεια στους υπαλλήλους του, έντοκα ή άτοκα, «...για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας από κεφάλαια του Οργανισμού...». Αυτό όταν τους υπόλοιπους δικαιούχους ο ΟΕΚ τους στέλνει σε ιδιωτικές τράπεζες, αρκούμενος στην επιδότηση του επιτοκίου για 9 χρόνια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με τραπεζικά κριτήρια και με εξόφληση σε 15 χρόνια!

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, «οι υπάλληλοι του ΟΕΚ δύνανται να συμμετέχουν σε απογραφή αστέγων για κλήρωση κατοικιών σε πόλη στην οποία δεν εργάζονται ούτε κατοικούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κανονισμού, εφόσον πληρούν τις λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις και με την προϋπόθεση ότι ο υπάλληλος θα μετακινηθεί στην εν λόγω πόλη εφ' όσον κληρωθεί κατοικία. Η κληρωθείσα κατοικία τους παραδίδεται υπό τον όρο ότι κατά τον χρόνο της παράδοσής της έχει ήδη εγκριθεί η μετακίνησή του στην πόλη που κληρώθηκε η κατοικία του».

Ετσι, με την παραπάνω ρουσφετολογική διάταξη ο κάθε υπάλληλος του ΟΕΚ θα μπορεί να διεκδικήσει σπίτι σε όποια πόλη της χώρας επιθυμεί, όταν αυτό απαγορεύεται για τους υπόλοιπους δικαιούχους. Επιπλέον, στην υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται ότι ο υπάλληλος που θα μετακινηθεί για να αποκτήσει το σπίτι, το οποίο έχει κερδίσει από την κλήρωση, δεν μπορεί να επιστρέψει στον τόπο που έμενε πριν και να του μείνει έτσι «προίκα» και το σπίτι!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ο ΟΑΕΔ προσφέρει τζάμπα εργαζόμενους

Τζάμπα 1.600 εργαζόμενους προσφέρει ο ΟΑΕΔ στο «χρυσοφόρο» Οργανισμό «Αθήνα 2004» για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων! Οι 1.600 άνεργοι, που θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος «Stage», θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ και δε θα κολλήσουν ούτε μισό ένσημο για σύνταξη, αφού θα ασφαλίζονται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για κίνδυνο ατυχήματος! Αντί λοιπόν ο Οργανισμός «Αθήνα 2004» να προσλάβει εξ ολοκλήρου τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καλούνται οι Ελληνες εργαζόμενοι να πληρώσουν, προκειμένου για ακόμα μια φορά να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές!

Οι αποδοχές των εργαζομένων θα είναι στα 25 ευρώ μεικτά ημερησίως για τους πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ και 21 ευρώ μεικτά για τις υπόλοιπες κατηγορίες των εργαζομένων. Από τους 1.600 συνολικά ανέργους οι 300 θα εργαστούν τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οι 1.000 τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο και οι 300 τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη.

ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Υπόσχεση αναστολής των απολύσεων

Μία μέρα ακριβώς πριν την 24ωρη απεργία στην «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ» που είχαν κηρύξει για σήμερα Ομοσπονδία Τσιμέντου και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ομίλου, η διοίκηση της πολυεθνικής «LAFARGE» αναγκάστηκε να υποχωρήσει, βλέποντας την απόφαση των εργαζομένων να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις στα σχέδιά της. Ετσι, σε συνάντηση που είχε χτες με τις διοικήσεις των σωματείων και της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε, ότι ανακαλεί τις απολύσεις των 14 εργαζομένων που είχε εξαγγείλει με αποτέλεσμα να ανασταλεί και η σημερινή 24ωρη απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ