ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα πολύνεκρη τραγωδία

Το τρένο παραδομένο στις φλόγες

Associated Press

Το τρένο παραδομένο στις φλόγες
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών άφησε πίσω του, χθες, τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο βορειοανατολικό Ιράν σε εμπορική αμαξοστοιχία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τοπική ώρα, εμπορική αμαξοστοιχία με 51 βαγόνια, που μετέφερε εύφλεκτα υλικά (πετρέλαιο, βαμβάκι, θειάφι, λιπάσματα), εκτροχιάστηκε κοντά στην περιοχή Νεϊσαμπούρ. Αρκετά από τα βαγόνια πήραν φωτιά και στη συνέχεια προκλήθηκε ισχυρότατη έκρηξη.

Αν και, μέχρι χθες βράδυ, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είχε γίνει γνωστός, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χορασάν, όπου σημειώθηκε το ατύχημα, μιλούσε για 295 νεκρούς και 350 τραυματίες, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών σε 200. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι τοπικοί αξιωματούχοι (ο κυβερνήτης, ο δήμαρχος, ο τοπικός επικεφαλής της Πυροσβεστικής), άνδρες των σωστικών συνεργείων και της Πυροσβεστικής, καθώς είχαν σπεύσει στην περιοχή μετά τον εκτροχιασμό και είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά λίγο πριν σημειωθεί η έκρηξη.

Σοβαρότατες υλικές ζημιές υπέστησαν 5 χωριά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο του ατυχήματος, ενώ αναφέρεται ότι η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και 10 χλμ. μακριά. Αν και δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα, η αρχική εκτίμηση των ιρανικών αρχών είναι ότι ο εκτροχιασμός προκλήθηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέγραψε το ιρανικό σεισμολογικό ινστιτούτο, ακριβώς στη συγκεκριμένη περιοχή, την ώρα του ατυχήματος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το ατύχημα και πρόσφερε κάθε δυνατή βοήθεια στις ιρανικές αρχές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ - ΑΝΟΪ.-- Δύο τετράχρονα αγόρια από Βιετνάμ και Ταϊλάνδη έγιναν τα τελευταία θύματα του ιού Η5Ν1 της «γρίπης των πουλερικών», που έως σήμερα έχει προκαλέσει το θάνατο 22 ανθρώπων και τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών. Παράλληλα, ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας εξέφρασαν ανησυχία για αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό, ενώ στις 26-28 τρέχοντος συγκαλείται στην Μπανγκόνγκ νέα έκτακτη συνάντηση ειδημόνων σε μία προσπάθεια αναζήτησης αποτελεσματικότερου σχεδίου δράσης έναντι της νόσου.

ΧΑΓΗ.-- Διακόπτεται έως την Παρασκευή η δίκη του πρώην προέδρου ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λόγω προβλημάτων υγείας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Κονδύλια ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων με στόχο την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας (άνω του 30%) που μαστίζει τη μαύρη νοτιοαφρικανική κοινότητα, ανακοίνωσε χτες -μόλις δύο μήνες πριν τις γενικές εκλογές...- ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Αφρικής, Τρέβορ Μάνουελ.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Χιλιάδες εργάτες πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο της Ζάμπια με αφορμή την πρώτη (εδώ και 16 χρόνια) γενική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυβερνητικό σχέδιο παγώματος μισθών και αύξησης των φόρων που καλούνται να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πολύνεκρους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στο Νταφούρ του Δυτικού Σουδάν από αεροσκάφη της σουδανικής πολεμικής αεροπορίας κατήγγειλαν χτες μη κυβερνητικές οργανώσεις με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες μόνο σε μία μέρα (11 Φλεβάρη) βομβαρδίστηκαν πέντε χωριά στο Νότιο Νταφούρ, με αποτέλεσμα έως και 80 νεκρούς αμάχους!

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Διοικητής των Ταλιμπάν προειδοποίησε χτες, για πρώτη φορά, ότι όσοι Αφγανοί προσέλθουν στις κάλπες που θέλει να στήσει η κυβέρνηση ανδρεικέλων του Χάμιντ Καρζάι τον Ιούνη εφέτος θα αποτελέσουν «στόχο».

ΠΕΚΙΝΟ.-- «Ενα τσιγάρο» σύμφωνα με τις αρχές, προκάλεσε την πυρκαγιά η οποία κόστισε 53 ζωές σε εμπορικό κέντρο στην Κίνα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- «Συνεχίζεται», κατά διπλωμάτες, η ροή της διεθνούς βοήθειας προς τη Σρι Λάνκα (ύψους 4,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), παρά το ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» με την οργάνωση «Τίγρεις των Ταμίλ» έχει «παγώσει».

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κρατική Δούμα καταψήφισε χτες τις συνταγματικές διατάξεις που θα επέκτειναν τη διάρκεια της προεδρικής θητείας από 4 σε 7 χρόνια.

ΡΩΜΗ.-- Σε ανθρώπινο λάθος και στις προβληματικές διαδικασίες του αεροδρομίου Λινάτε οφείλεται η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία της Ιταλίας -σύγκρουση αεροπλάνου της SAS με Τσέσνα, το 2001 και αποτέλεσμα 118 νεκρούς- αναφέρεται στην τελική έκθεση της υπηρεσίας Ασφάλειας Αερομεταφορών.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Κοντά η συμφωνία για τα πετρέλαια του Αζαντεγκάν...

ΤΟΚΙΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ιαπωνία και Ιράν ανακοίνωσαν πως βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μεγάλης πετρελαϊκής συμφωνίας με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της πετρελαιοφόρας περιοχής Αζαντεγκάν, που εκτιμάται πως «κρύβει» πάνω από 26 δισ. βαρέλια.

Η Ιαπωνία προσβλέπει σε μακροπρόθεσμα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα, ενώ προγραμματίζει σταθερά την «απεξάρτησή» της από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που της εξάγουν τα δύο τρίτα των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου που χρειάζεται το Τόκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας «Γιομιούρι Σινμπούν», η Ιαπωνική Υπηρεσία Φυσικών Πηγών και Ενέργειας ευελπιστεί πως η διύλιση πετρελαίου στο Αζαντεγκάν θα αρχίσει το 2006, με στόχο τα 500.000 βαρέλια ημερησίως.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
«Οδικός χάρτης» και για το Κασμίρ...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων Ινδίας και Πακιστάν προβλέπει ότι ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν μετά τις εκλογές στην Ινδία, το διάστημα Μάη - Ιούλη, και στη συνέχεια Ιούλη - Αύγουστο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες στους δημοσιογράφους ο στρατηγός (Πρόεδρος, για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, «το Κασμίρ θα συζητηθεί πολύ» στη διάρκεια των επαφών αυτών, και «στην πορεία, θα εξεταστεί σε ποιο στάδιο θα ενταχθούν και οι κάτοικοι του Κασμίρ στο διάλογο».

Ο «οδικός χάρτης», στον οποίο κατέληξαν οι διπλωμάτες, είναι, βέβαια, εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία και είναι από αμφίβολο ως απίθανο να αποφέρει καρπούς - πράγμα που ίσως εν μέρει εξηγεί το γιατί η κυβέρνηση Βάτζπαϊ επέλεξε να αναβάλει τις επί της ουσίας συζητήσεις για μετά τις εκλογές.

Στο μεταξύ χτες ο θόρυβος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν διατηρούνταν, λόγω της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο στρατηγός Μουσάραφ - στην οποία επανέλαβε ότι δε θα σταματήσει το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών κεφαλών και πυρηνικών πυραύλων και δε θα επιτραπούν επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ/OHE)...

ΑΪΤΗ
Ζητούν επέμβαση..!

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να του παράσχει βοήθεια για την πάταξη της ένοπλης εξέγερσης, της «τρομοκρατίας», όπως έχει εκδηλωθεί εδώ και 12 ημέρες αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 60 νεκρούς. Ενώ και ο πρωθυπουργός Ιβόν Νεπτίν, εκ νέου κάνει λόγο για πραξικόπημα και ζητά την αποστολή ξένων δυνάμεων...

Την ίδια στιγμή η Γαλλία παρακολουθεί την κρίση στην πρώην αποικία της, δηλώνει έτοιμη να στείλει ειρηνευτική δύναμη και μετρά αντιδράσεις. Η Γαλλία, που έχει περίπου 4.000 στρατεύματα στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη για την «προστασία» των 2.000 Γάλλων υπηκόων που ζουν εκεί, «δεν έχει επισήμως καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερβ Λάντσου. Την ίδια στιγμή ανακοίνωση της ΕΕ μάλλον περισσότερο απηχεί τις προχτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, κάνει λόγο για πολιτική επίλυση της κρίσης και καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις, να αποστασιοποιηθούν από οποιοδήποτε είδους εκδηλώσεις βίας», ενώ ειδική καταγγελία υπάρχει και για διάφορα «τμήματα της αντιπολίτευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ