ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Παραμύθια για «αναποφάσιστους»

Στα μάτια των «αναποφάσιστων» η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Εχουν διαψεύσει οικτρά και επανειλημμένα τις όποιες ελπίδες και προσδοκίες είχαν απ' αυτούς στο παρελθόν

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Οι «αναποφάσιστοι», λέει, βρίσκονται στο στόχαστρο των επιτελείων των δύο μονομάχων στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Οπου «αναποφάσιστοι», εννοούν μια «κρίσιμη μάζα», περίπου 10-15%, που έχουν δοκιμάσει και «καεί» είτε ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ και τώρα «ψάχνονται». Στην πραγματικότητα αρκετοί από αυτούς έχουν γυρίσει τις πλάτες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να δραπετεύσουν από τη στρούγκα του δικομματισμού. Η αλήθεια είναι πρόκειται για τμήματα των λαϊκών στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα, αγρότες, άνεργοι κ.ά., που βλέπουν την κατάστασή τους διαρκώς να χειροτερεύει παρά τις υποσχέσεις που εισέπραξαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από τους δύο μονομάχους.

Εχουν βαρεθεί τόσα χρόνια να τους ακούν, αναζητούν διέξοδο... Είναι μεγάλο παραμύθι ότι οι «αναποφάσιστοι» βρίσκονται δήθεν στο χώρο της «κεντροδεξιάς». Το παραμύθι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρο για να δικαιολογηθεί η μετατόπιση του άξονα της πολιτικής ζωής σε ολοένα και πιο κεντροδεξιές (διάβαζε νεοφιλελεύθερες) πολιτικές. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι ένα βολικό άλλοθι για να χωνευτεί πιο εύκολα από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ η «ανάγκη» της εκλογικής δήθεν συνεργασίας με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο... Οι δύο μονομάχοι ποντάρουν στο ότι οι «αναποφάσιστοι» είναι ευάλωτοι, κυρίως λόγω της οικονομικής θέσης τους, στις υποσχέσεις για παροχές - ψίχουλα, καθώς και ότι διαθέτουν μειωμένες αντιστάσεις στην άγρια πόλωση και στην καλλιέργεια διλημμάτων...

Παραβλέπουν όμως ότι στα μάτια των αναποφάσιστων η αξιοπιστία τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Εχουν διαψεύσει οικτρά και επανειλημμένα τις όποιες ελπίδες και προσδοκίες είχαν απ' αυτούς στο παρελθόν. Εχουν «μετακινηθεί» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τούμπαλιν όχι λίγες φορές... Αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να χαραμίσουν την ψήφο τους και κοιτάνε προς το Κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια δεν τους «πούλησε»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΚΡΥΦΗ ΨΗΦΟΣ» ΚΑΙ «ΜΥΣΤΙΚΑ»

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ...«Οι πολίτες που στις δημοσκοπήσεις αποφεύγουν να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου βρίσκονται στο στόχαστρο των κομματικών επιτελείων. Με τη συνεπικουρία ειδικών της πολιτικής επικοινωνίας, τα στελέχη των επιτελείων αυτών επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την "κρυφή ψήφο" και τις άδηλες προσδοκίες οι οποίες τη συνοδεύουν. Σύμφωνα με την ακτινογράφησή της, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθεί, παρότι στην πλειοψηφία τους οι αρνούμενοι να δηλώσουν ποιο κόμμα θα προτιμήσουν, θα συνεχίσουν την άρνηση ή την αμφιταλάντευση ως την ώρα της ψηφοφορίας» («ΒΗΜΑ»).

ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ»...«Τα τέσσερα "μυστικά" που θα κρίνουν τις εκλογές: 1. Κεντροδεξιά. Προηγείται η ΝΔ με 3 προς 1 στους 700.000 ψηφοφόρους. Στόχος του ΠΑΣΟΚ να περιορίσει τις διαρροές του στο 2 προς 1. 2. Νέοι. Προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 2 προς 1 στους 650.000 νέους. Στόχος του η σταθεροποίηση αυτής της (ευμετάβλητης) διαφοράς. 3. Αγρότες. Αντιπροσωπεύουν το 18% των ψηφοφόρων, προηγείται η ΝΔ με 13-15 μονάδες. Στόχος του ΠΑΣΟΚ να αντισταθμίσει τη διαφορά από τα αστικά κέντρα και τους μη προνομιούχους. 4. Αναποφάσιστοι. Περίπου 10% του εκλογικού σώματος. Στόχος του ΠΑΣΟΚ να πάρει τους πρώην ψηφοφόρους του (3%)» («ΝΕΑ»).

Η «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ»...«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και οι κυλιόμενες που διενεργεί καθημερινά η ΝΔ βεβαιώνουν ότι η πραγματική υπέρ της διαφορά κυμαίνεται μεταξύ 3,2 και 3,5 μονάδων. "Κλειδί" αποτελεί και το σαφές προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΣΙΓΟΥΡΙΑ...«Η ΝΔ δεκαεννέα ημέρες πριν από τις εκλογές διατηρεί ασφαλές προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνών κόμμα και καταγράφει συντριπτική υπεροχή στις ομάδες ψηφοφόρων (μετακινούμενοι αναποφάσιστοι) που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ως προς την τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η αλλαγή σκηνικού στα αστικά κέντρα, τότε η εκλογική επικράτηση της ΝΔ την 7η Μαρτίου είναι περισσότερη από σίγουρη» («ΑΠΟΦΑΣΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΙ «ΚΡΥΦΕΣ» ΨΗΦΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ - Οι αδιευκρίνιστοι πιθανό όπλο του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΑ 4 ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: (ΝΔ) ΝΙΚΗ 100%.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΜΑΝΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: (Γιώργος στον Καραμανλή): ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ».

ΕΘΝΟΣ: Κυπριακό: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΛΗΓΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΧΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Η ΧΩΡΑ;

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: (Γ. Παπανδρέου) - ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

ΑΥΓΗ: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): (Καραμανλής)- 3 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μετεκλογικός μποναμάς - ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Τροπολογία Χατζηδάκη» - ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Επιχείρηση πειθούς»...«Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μια επιχείρηση πειθούς των ψηφοφόρων τους για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της συνεργασίας του κόμματος με τους Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Το δύσκολο έργο φαίνεται ότι ανέλαβαν κορυφαία στελέχη του κόμματος που συμβολίζουν το λεγόμενο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Κώστας Λαλιώτης, ο Aκης Τσοχατζόπουλος και η Βάσω Παπανδρέου» (Πάνος Σώκος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Φιλοξενία» και ζημιά...«Ανυπολόγιστη ζημιά στο κρίσιμο κομμάτι των αναποφάσιστων, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, έχει προκαλέσει η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο. Οι συνοδοιπόροι του ΠΑΣΟΚ, όπως τους αποκαλεί ο Κώστας Λαλιώτης, εξελίσσονται σε ανοιχτή πληγή για το κυβερνών κόμμα... Πανελλαδική έρευνα με κάλπη, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, δείχνει ότι το 35% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2000 διαφωνεί με τη συνεργασία Μάνου και το 31% λέει "όχι" στη συνεργασία με τον Α. Ανδριανόπουλο» (Μαν. Κοττάκης -ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Καχυποψία για γκάλοπ...«Γενική είναι η εντύπωση ότι οι περισσότερες των εταιρειών δημοσκοπήσεων επιδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα μετρήσεων με σκοπούς συγκεκριμένους. Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι τήρησαν με ευλάβεια τους κανόνες, αναζητώντας, εν μέσω χιονοθυέλλης με τους ψηφοσυλλέκτες ανά χείρας, τους περιλαμβανομένους στην κάθε δειγματοληψία πολίτες. Με άλλους λόγους, η καχυποψία περισσεύει και είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Πηγάζει δε και από τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των περισσοτέρων εκ των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Διασυνδεδεμένες με το κράτος οι πολλές, εξαρτημένες από τους πόρους που διαμοιράζει η πολιτική ηγεσία, σχετιζόμενες με επίσης εξαρτημένες διαφημιστικές εταιρείες άλλες, σύμβουλοι κομμάτων ορισμένες, δε διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ