ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κατηγορώ» Κορέι και Ερυθρού Σταυρού

Αεροφωτογραφία που δείχνει την εξέλιξη του «τείχους»

Associated Press

Αεροφωτογραφία που δείχνει την εξέλιξη του «τείχους»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΧΑΓΗ.--

«Γιατί δεν καταδικάζετε τις ισραηλινές πολύνεκρες εισβολές στα παλαιστινιακά εδάφη με τον ίδιο τρόπο που καταδικάζετε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Εμείς καταδικάζουμε τις δολοφονίες αθώων, όποιοι και αν είναι. Το δικό μας αίμα τι είναι; Pepsi-Cola; Είναι και αυτό αίμα ανθρώπων». Αυτά είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, ο οποίος χτες βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Κορέι επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επικρίνει μια κίνηση εκκένωσης των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας, αλλά τόνισε ότι «επιθυμεί αυτή η κίνηση να γίνει στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας και να μην αποτελεί την αρχή και το τέλος της οποιασδήποτε ισραηλινής κίνησης». Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ να αποστείλει «ειρηνευτική δύναμη», μαζί με τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που το Ισραήλ, όντως, προχωρήσει σε αποχώρηση από ορισμένες περιοχές, έτσι ώστε «να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι να επαναθέσουν τα θεμέλια των δικών τους δομών ασφαλείας».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχόλια ευρωβουλευτών περί μεγαλύτερου ελέγχου της «τρομοκρατίας» και περί φημών «διαφθοράς», ανταπάντησε ότι αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο δημοκρατικών θεσμών. «Εμείς θέλουμε να διεξάγουμε εκλογές σε όλα τα επίπεδα και να προχωρήσουμε σε εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχει κατοχή, και δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθειά σας».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Κορέι συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όσο και με τον ύπατο αρμοστή για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Ο Χαβιέ Σολάνα κάλεσε το Ισραήλ «να διαπραγματευτεί την οποιαδήποτε κίνηση εκκένωσης εποικισμών με τους Παλαιστινίους και να μη δημιουργήσει νέους εποικισμούς στη Δ. Οχθη».

Πρωτοφανές «κατηγορώ» από τον Ερυθρό Σταυρό

«Το τείχος που κατασκευάζει το Ισραήλ, εφόσον παρεκκλίνει από την πράσινη γραμμή που ορίζει τα σύνορα του 1967, αντιβαίνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχει επώδυνες οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για χιλιάδες Παλαιστινίους». Αυτή την ανακοίνωση εξέδωσε, χτες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προχωρώντας σε μια πρωτοφανή, για την ιστορία του, κρίση επί ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς, μέχρι σήμερα, ουδέποτε έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.

Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού έγινε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας επί της νομιμότητας του διαχωριστικού τείχους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Χτες, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι στη διαδικασία γνωστοποίησαν ότι δε θα παρευρεθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έχοντας καταθέσει τις εκθέσεις τους. Αντίθετα, εκπροσώπους αποστέλλουν, εκτός από τους Παλαιστινίους και τον ΟΗΕ, οι Νότια Αφρική, Αλγερία, Σ. Αραβία, Ιορδανία, Μπαγκλαντές, Μπελίζ, Κούβα, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Σενεγάλη, Σουδάν, Τουρκία, Αραβικός Σύνδεσμος, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ενάντια σε πιθανό πραξικόπημα

Από τη διαδήλωση στο Κίτο
Από τη διαδήλωση στο Κίτο
ΚΙΤΟ.--

Τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ στραμμένα στην εξέγερση στις φυλακές της πρωτεύουσας, ή στις «επιθέσεις με πολύ μικρές αυτοσχέδιες βόμβες που αποδίδονται σε αριστερές οργανώσεις» χωρίς να δίνουν ούτε τον ελάχιστο χώρο για τη διήμερη κινητοποίηση που είχε οργανώσει η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ, η CONAIE, ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες και την προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος για να καμφθεί η λαϊκή αντίσταση. Ισως τελικά η σημασία που δίνουν στις «ανεπαίσθητες βομβιστικές επιθέσεις» ή την εξέγερση στις φυλακές δεν έχει κανένα άλλο λόγο από το να δημιουργηθεί το κλίμα για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή για να δικαιολογηθεί ένα τυχόν πραξικόπημα.

Πάντως, όσον αφορά τις διήμερες κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές είχαν σημαντική συμμετοχή και θετική ανταπόκριση από τη συντριπτική πλειονότητα κυρίως του ιθαγενικού πληθυσμού, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού του Εκουαδόρ. Οι κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν θα συνεχιστούν δηλώνουν οι ηγέτες της CONAIE, παρά το τρομακτικό κύμα καταστολής εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων, προκειμένου να σταματήσουν την κυβέρνηση Γκουτιέρες καταρχήν να πραγματώσει την «απειλή δικτατορίας» αλλά και να αποτρέψουν την εφαρμογή της ALCA, την ανάμειξη του Εκουαδόρ στο Σχέδιο Κολομβία αλλά και των επιταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης ζητούν: Να μπει αμέσως στο αρχείο η πρόταση για το νόμο της Βιοποικιλότητας. Την άμεση ανάκληση των σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των πετρελαιοπηγών, την παραχώρηση ή τη διαχείριση από ιδιώτες των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρικών εταιριών κ.ά.

Σε πολλές επαρχίες και στην περιοχή της Αμαζονίας πραγματοποιήθηκαν πορείες, καταλήψεις δρόμων και μεγάλες συνελεύσεις που σιγά σιγά θα καταλάβουν τους δρόμους των κυριότερων πόλεων της χώρας. Πάντως, ο πρόεδρος της CONAIE Λεωνίδας Ισα, τόνισε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται για εξέγερση αλλά για κινητοποίηση.

ΣΥΡΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κλειστόν» για λόγους ασφαλείας...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη λύπη της εξέφρασε η συριακή ηγεσία για την απόφαση της βρετανικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα να παραμείνει κλειστή, επ' αόριστον, για το κοινό, για «λόγους ασφαλείας». Ανώτερος Σύρος αξιωματούχος, που δε θέλησε να κατονομαστεί, υποστήριζε ότι οι συριακές Αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πρεσβείες και τις διπλωματικές αποστολές και ότι η Συρία είναι σταθερή και ασφαλής χώρα. Εντούτοις, Βρετανοί διπλωμάτες επέμεναν ότι η πρεσβεία θα μείνει κλειστή «επ' αόριστον» και ενημέρωναν ότι έχουν δρομολογήσει μια υπηρεσία «ταχυμεταφορών» για τις θεωρήσεις διαβατηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ