Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ενάντια σε πιθανό πραξικόπημα

Από τη διαδήλωση στο Κίτο
Από τη διαδήλωση στο Κίτο
ΚΙΤΟ.--

Τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ στραμμένα στην εξέγερση στις φυλακές της πρωτεύουσας, ή στις «επιθέσεις με πολύ μικρές αυτοσχέδιες βόμβες που αποδίδονται σε αριστερές οργανώσεις» χωρίς να δίνουν ούτε τον ελάχιστο χώρο για τη διήμερη κινητοποίηση που είχε οργανώσει η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ, η CONAIE, ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες και την προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος για να καμφθεί η λαϊκή αντίσταση. Ισως τελικά η σημασία που δίνουν στις «ανεπαίσθητες βομβιστικές επιθέσεις» ή την εξέγερση στις φυλακές δεν έχει κανένα άλλο λόγο από το να δημιουργηθεί το κλίμα για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή για να δικαιολογηθεί ένα τυχόν πραξικόπημα.

Πάντως, όσον αφορά τις διήμερες κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές είχαν σημαντική συμμετοχή και θετική ανταπόκριση από τη συντριπτική πλειονότητα κυρίως του ιθαγενικού πληθυσμού, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού του Εκουαδόρ. Οι κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν θα συνεχιστούν δηλώνουν οι ηγέτες της CONAIE, παρά το τρομακτικό κύμα καταστολής εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων, προκειμένου να σταματήσουν την κυβέρνηση Γκουτιέρες καταρχήν να πραγματώσει την «απειλή δικτατορίας» αλλά και να αποτρέψουν την εφαρμογή της ALCA, την ανάμειξη του Εκουαδόρ στο Σχέδιο Κολομβία αλλά και των επιταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης ζητούν: Να μπει αμέσως στο αρχείο η πρόταση για το νόμο της Βιοποικιλότητας. Την άμεση ανάκληση των σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των πετρελαιοπηγών, την παραχώρηση ή τη διαχείριση από ιδιώτες των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρικών εταιριών κ.ά.

Σε πολλές επαρχίες και στην περιοχή της Αμαζονίας πραγματοποιήθηκαν πορείες, καταλήψεις δρόμων και μεγάλες συνελεύσεις που σιγά σιγά θα καταλάβουν τους δρόμους των κυριότερων πόλεων της χώρας. Πάντως, ο πρόεδρος της CONAIE Λεωνίδας Ισα, τόνισε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται για εξέγερση αλλά για κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ